Pentru prima data in istoria invatamantului romanesc, 170.000 de dascali din 270.000 de scoli au ales sa nu participe la deschiderea noului an scolar. Astfel, profesorii afiliati Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), din 15 judete ale tarii, au iesit in strada, ieri, in semn de protest fata de ultima oferta guvernamentala.

Mitinguri si pichetari la prefecturi au avut loc in Alba, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Buzau, Cluj, Constanta, Dolj, Gorj, Maramures, Mehedinti, Neamt, Prahova si Salaj. Cei mai multi dascali care au preferat sa marsaluiasca pe strazi, in loc sa se afle la festivitatile de deschidere, s-au inregistrat in orasul Bacau: 3.500 de sindicalisti au protestat, timp de trei ore, in fata Prefecturii.

La mitingul din centrul orasului Buzau au participat peste 1.000 de cadre didactice si cam tot atatia dascali au pichetat Primaria Arad. In majoritatea unitatilor din aceste judete, elevii au fost intampinati, in prima zi de scoala, de directorii unitatilor de invatamant si de cadrele didactice care nu sunt membre FSLI.

In Bucuresti, festivitati boicotate

In scolile si liceele din sectoarele 4 si 6 din Bucuresti, precum si in cea mai mare parte din unitatile scolare din sectoarele 1 si 2, profesorii, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar, au boicotat prima zi a noului an scolar. Peste 10.000 de cadre didactice bucurestene au refuzat sa participe la festivitatile prilejuite de deschiderea anului scolar.

La Liceul "Grigore Moisil" din sectorul 6, dirigintii au asteptat in clase pe elevi doar pentru a le inmana manualele, deoarece "nu aveau unde sa le depoziteze", asa cum ne-a declarat Radu Pisica, vicepresedintele FSLI. La Scoala nr. 164, invatatoarele si profesorii au refuzat sa ia parte la careul festiv de ieri dimineata.

Lidera de sindicat din aceasta scoala, Magdalena Anoaica, a tinut sa precizeze: "Este o bataie de joc oferta salariala propusa, dupa ultima runda de negocieri, de catre Guvern. Sindicatul pe care il reprezint (FSLI, n.r.) nu va fi de acord cu aceasta marire de 30%, care in fond nu reprezinta mai nimic". In schimb, la Colegiul National "Elena Cuza", ca si la Scoala nr.

197, unde la festivitati au participat si reprezentanti ai Guvernului, la careu a iesit doar personalul didactic care nu face parte din sindicat. Clopotelul a sunat si la "Colegiul National Gheorghe Lazar", unde elevii alaturi de profesori, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Guvernului au deschis noul an scolar fara incidente.

Ministrul educatiei si cercetarii, Alexandru Athanasiu, prezent la deschiderea anului scolar, "fost lazarist", si-a amintit cu placere de sotiile pe care le facea profesorilor. Ministrul s-a cocotat chiar pe pervazul unei clase de unde elevii, pentru a-i impresiona pe dascali sa-i treaca clasa, sareau pe geam, chiar in Parcul Cismigiu. Tot aici, la "Gh.

Lazar", se afla in clasa a XII–a si Clara Darabont, fiica prefectului Capitalei, prezent, de asemenea, la festivitatea de deschidere.

Ana-Maria Adamoae, Cristina Dobre, Alexandru Calmacu

Gardianul - 16 septembrie 2004

Daca dascalii vor fi tot nemultumiti

Premierul zice ca va cere referendum pentru maririle de salarii

"Toti gresim in viata, dar nu toti ne ridicam deasupra greselilor". "Pentru cine ai scris aceasta?", a intrebat ieri Adrian Nastase, privind cand spre eleva de clasa a VII-a, cand spre ecranul calculatorului, unde era postat mesajul. Copila n-a raspuns, motiv pentru care premie-rul a plusat: "Asta e pentru presa".

Pentru presa si pentru a-l vedea intreaga tara cum a reusit sa se ridice deasupra greselii de a nu oferi la timp mai mult profesorilor, pentru a evita situatia absolut inedita de ieri, cand unii au inceput scoala si altii nu, premierul Adrian Nastase s-a deplasat la Scoala nr. 2 din Voluntari ca sa auda primul clopotel si sa declare deschis noul an de invatamant.

"Intr-adevar, aseara, la ora 22,00 cand semnam protocolul cu sindicatele, am decis sa venim aici, intr-o scoala obisnuita, sa deschidem portile scolii, ca ziua de 15 septembrie sa fie mai luminoasa". Primarul din Voluntari, Pandele Florentin Costel, n-a dormit toata noaptea supra-veghind varuitul scolii, sapatul rigolelor si plantarea floricelelor.

Efortul si zorul se vedeau pe chipul tanarului primar, in sacou, neras, dar fericit ca se poate lauda ca a dotat scoala cu mobilier si cateva calcu-latoare.

In cancelarie, la o cafea, Adrian Nastase s-a apucat sa le explice dascalilor prezenti de ce nu poate Guvernul sa dea mai mult decat cei 27 la suta, cat reprezinta marirea oferita marti noaptea: "Inflatia trebuie tinuta sub control", asa ca orice marire poate fi fatidica "acestui indicator pe care ne-am obligat sa-l respectam fata de UE si FMI".

"Toti au aceleasi probleme si cumpara de la aceleasi magazine", spunea Nastase profesorilor care il priveau cu o oarecare rezerva. "Toti", pentru premier, inseamna pensionarii, cei din medicina, administratie, politie, adica acele categorii carora Guvernul incearca sa le satisfaca doleantele fara a da peste cap bugetul tarii.

In privinta scolii, Adrian Nastase stie destule (stie cate sunt in Romania si ca nu-s toate la nivelul cel mai bun) si, mai ales, nu-i de acord ca sumele alocate invatamantului sa fie reglementate printr-o lege speciala, ci sa poata fi decise prin bugetele anuale".

Surprinzator a fost premierul cand a spus transant ca daca dascalii vor fi tot nemultumiti va cere presedintelui organizarea unui referendum pentru a "stabili poporul carui domeniu sa i se aloce fonduri mai mari". Adrian Nastase este adeptul programelor de studiu din Vest (ultimii ani de liceu, cu 4-5 discipline).

Cel putin asa ni s-a destainuit, dupa o scurta ezitare, ("Sa spun? dar ce vor zice profesorii?"), si crede ca prin masurile pe care le va lua in urmatoarea perioada "multe vor fi schimbate in bine": continuarea programului de informatizare a scolilor generale, constru-irea a 1.

000 de terenuri de fotbal si tenis in spatiile dintre blocuri, 1 miliard de dolari pentru centralele cu brichete de lemn. In privinta salariilor dascalilor, premierul nu cedeaza nici unui "santaj" (cuvantul a fost retras cand l-am intrebat daca astfel catalogheaza amenintarea cu boicotarea deschiderii anului scolar) si nu mai da o centima in plus. "Eu stiu ce sa zic...

un milion cu impozit inseamna de fapt mult mai putin, asa ca sigur nu-mi ramane decat sa traiesc din traduceri si corectura", spunea prof. de romana Maria Chiru (aflata in al doilea an de invatamant), temperand entuziasmul guvernamental care vorbea de o marire fara precedent a salariilor dascalilor. Dupa o ora si jumatate, premierul parasea Scoala nr.

2 din Voluntari, cu gandul de a ajunge la timp in Bucuresti sa-si duca fiul la scoala. Avea in mana o singura floare, pe care i-o oferise o fana mai tomnatica, in plina strada. Adrian Nastase plasat discret garoafa unicului SPP-ist ce l-a insotit la Voluntari.

Cu profesorii prezenti la catedra,

Scoala nr. 1 Galati nu a avut elevi

Cea mai moderna unitate de invatamant din orasul de la Dunare, Scoala nr. 1 "Nicolae Mantu", construita cu un imprumut de 10 miliarde lei de la Banca Mondiala, a ajuns in situatia de a nu avea suficienti elevi la 15 septembrie.

Pentru prima zi de scoala din acest an a fost completa doar o clasa intai, cu 28 de copii, in timp ce pentru celelalte clase nu s-a reusit inscrierea a minimum 15 elevi, cu toate ca unitatea de invatamant este amplasata in cel mai mare cartier al Galatiului, Dunarea, si dispune de personal didactic cu calificare inalta.

Aici s-a ajuns din cauza balbaielilor Inspectoratului Scolar Galati, care, initial, a anuntat ca "Nicolae Manu" va fi o anexa a Scolii nr. 40.

Buzau

Un profesor de muzica a aruncat cu oua in tabloul lui Nastase

Unul din profesorii buzoieni din Sindicatul Invatamantului Preuni-versitar, afiliat la FSLI, a recurs la o maniera insolita de a protesta la mitingul organizat ieri in resedinta de judet. Pe platoul din fata primariei Buzau, Ioan Dogaru, profesor de muzica din localitatea Siriu, a asezat trei portrete ale lui Adrian Nastase, insotite de inscriptia "Ouale lui Nastase".

Alaturi, el a pus un cofraj cu oua, dupa care a inceput apoi sa arunce la tinta in figura premierului. Potrivit unui participant la miting, ouale cu care a fost "gratulat" Nastase purtau data de 13 septembrie, deci nu erau expirate. Politia nu a intervenit pentru a domoli furia protestatarului.

La mitingul de la Buzau, care a tinut doua ore, au participat in jur de 300 de profesori din tot judetul.

In tara, mitinguri in marile orase

Primul clopotel a sunat ieri si la "Colegiul Gh. Lazar" din Capitala, unde s-a aflat ministrul Educatiei. In tara, la Sf. Gheorghe peste 800 de dascali, cu bratele pline de flori au protestat in fata prefecturii, in timp ce la Cluj au pichetat sediul prefecturii 200 de dascali.

La Timisoara, mitingul programat a fost anulat in ultimul moment, dar la Valcea cei peste 600 de sindicalisti membri ai FSLI au boicotat deschiderea cursurilor. 500 de profesori, cu pancarte pe care scria "Pasiune, daruire, cu salarii de supravietuire" au protestat in fata prefecturii.

In toata tara, potrivit Ministerului Educatiei,

Portile a 244 de unitati scolare au fost inchise

De astazi, cursurile se vor desfasura normal

Deschiderea noului an scolar nu s-a facut, ieri, in 244 de unitati scolare, iar 7.800 de cadre didactice au fost in greva, ne-a informat Ministerul Educatiei. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, ne-a spus ca cifrele nu sunt reale si ca numarul protestatarilor a fost mult mai mare.

In Bucuresti, potrivit Inspectoratului Scolar, au fos inchise portile a 72 de unitati de invatamant. La Colegiul "Mihai Eminescu" din Capitala, de exemplu, pe langa sutele de elevi de liceu si de gimnaziu care au facut cale intoarsa, au venit parinti cu bobocii de clasa intai, carora le-a fost amanata bucuria primei zile de scoala.

Fata de aceasta situatie fara precedent in invatamant, ministrul Athanasiu a spus: "Daca n-au fost unii, e problema lor. Le respect opinia, dar n-o inteleg si n-o voi intelege niciodata". De astazi, toti dascalii vor tine cursuri potrivit orarelor ce vor fi comunicate si elevilor.

Constanta

Blocada dascalilor, sparta cu preoti

In scolile din Constanta, elevilor li s-a inchis ieri usa in nas. Dascalii s-au baricadat in scoala, refuzand sa permita accesul copiilor in clase. Astfel ca acestia, dupa ce au oferit invatatoarei sau dirigintei traditionalul buchet de flori, au plecat spre case, spre bucuria lor si nemultumirea mamicilor care i-ar fi vrut la ore.

Pe alocuri, blocada cadrelor didactice a fost sparta intr-un mod insolit, fara violenta, de catre soboare de preoti care au oficiat slujbe religioase pentru inceperea anului scolar. In acest timp, la Prefectura aproximativ 200 dascali au pichetat sediul timp de trei ore, purtand si un dialog scurt de-a surda cu prefectul Gheorghe Martin, care i-a acuzat ca vin la miting cu lectia neinvatata.

Martin a persiflat dascalii, spunandu-le ca si-au pierdut obiectul grevei ca urmare a negocierilor din ajun purtate la nivel inalt. Lidera de sindicat Ioana Purcarea a declarat ca i se pare corecta decizia Inspectoratului Scolar Judetean de a penaliza grevistii pentru absenta de la prima zi de scoala: "Stim ca ni se va taia aceasta zi.

Asa este normal, nu am intrat la clasa, ne asumam consecintele, dar nu ne lasam. De data asta mergem pana la capat".

Iasi

Consiliu profesoral langa statuia lui Stefan cel Mare

Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare de pe esplanada Palatului Culturii din Iasi a fost locul unde dascalii "inrolati" in Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant au tinut - ieri, in jurul pranzului - un consiliu profesoral. "Am deschis anul scolar fara festivism. Nu avem ce sarbatori. Am dat orarul si manualele. (...) Nu suntem asistati social.

Pe noi sa ne rugati frumos daca vrem sa acceptam o majorare salariala.", a spus apasat - in aplauzele frenetice ale colegilor - Bogdan Borta, unul din cei circa 200 de dascali veniti la miting. "Nu cedam!", a spus grav si Violeta Amariei, presedinta filialei iesene a FSLI. "Ne-au tradat cei de la conducerea celorlalte federatii sindicale. Au fost alaturi de noi si deodata...

pentru mine a fost, asa, un soc, ca un trasnet cand am aflat aseara ca s-au inteles", a completat, afectata, Violeta Amariei.

In timp ce liderul se adresa breslasilor, dascalii fluturau in aer sau isi tineau de umbra pancarte pe care scria: "Guvernul PSD, repetent la Educatie", "De 15 ani ne mintiti", "Parinti, fiti alaturi de noi!", "Invatamantul - prioritate nationala sau minciuna sfruntata?" si "Reactia PSD fata de Invatamant..." ilustrata de o multime de maimute care nu vad, nu aud sau nu vorbesc.

Eugen CHELEMEN, Gabriela DOBOS, Liviu AVRAM, Melania Mandas VERGU, Sinziana Ionescu, Sorin TITEI

Adevarul - 16 septembrie 2004