Romanii din Montreal sint asteptati simbata la manifestatia organizata impotriva participarii lui Ion Iliescu la inaugurarea Pietei Romaniei din Montreal - unde urmeaza sa fie “dezvelita” si statuia lui Mihai Eminescu. Organizatorii ofera si un premiu simbolic de 100 de dolari pentru cel mai bun slogan anti-Iliescu.

Abia se stinsese disputa privind amplasamentul viitoarei Piete a Romaniei (intr-o zona in care preponderenta este comunitatea portugheza), ca felul in care arata statuia lui Mihai Eminescu (descult, imbracat intr-un halat-rochie, cu privirea umila si miinile intinse ca si cum ar cersi bunavointa trecatorilor) a incins din nou spiritele. Si pe buna dreptate.

Ce “dezvelire” mai poate avea loc pentru o statuie pe care canadienii o cred deja ca fiind a Elenei Ceausescu? Insa si mai disputata este participarea lui Ion Iliescu la aceste manifestari prilejuite de aniversarea a 85 de ani de relatii diplomatice romano-canadiene.

Organisme ale romanilor din Canada au luat atitudine, reamintind ca “ponderea din ce in ce mai mare pe care comunitatea noastra o detine la Montreal se datoreaza numarului impresionant de imigranti care au ales sa paraseasca Romania dupa 1990.

ARC se tine departe de orice partizanat politic, dar nu-l poate primi cu inima deschisa pe unul dintre principalii responsabili ai situatiei actuale din Romania”. (Fragment din comunicatul Asociatiei Romane din Canada.)

Vine, nu vine?

Manifestatia de simbata este organizata de Forumul de Integrare Multiculturala din Quebec, presedintele acestui organism, George Rusu, obtinind deja din partea sectiei de politie din zona permisul necesar desfasurarii acesteia.

Organizatorii atrag atentia ca la eveniment vor fi prezente (datorita participarii si unor a oficialitati canadiene) nu numai politia, ci si GRS (Gendarmerie Royale du Canada). Din acest motiv, participantii la protest au fost rugati sa adopte “o conduita civica, o atitudine responsabila si o forma non-violenta de exprimare a protestului la adresa lui Ion Iliescu”.

In acest context s-a lansat concursul “pancarta cu cel mai reusit slogan anti-iliescian”, premiul oferit de organizatorii protestului fiind unul simbolic, de 100 de dolari.

Printre romanii din Canada, discutiile sunau astfel: “Mai, iti spun eu ca nu mai vine Ilici, ca doar e si el informat despre starea de spirit de aici!” “Vine, mai, vine... a luat el huiduieli si la Tebea si nu i-a pasat!”.