Intr-un interviu acordat BBC, secretarul general ONU, Kofi Annan a vorbit pe larg despre evolutia situatiei din Irak.

El a aratat ca si astazi este nemultumit de felul in care s-a desfasurat invazia coordonata de Statele Unite.

"Consider ca ar mai fi fost nevoie de o a doua rezolutie a Consiliului de Securitate. Prima spunea doar ca daca irakienii nu respecta toate conditiile vor suporta consecintele. Dar era de competenta Consiliului de Securitate sa stabileasca aceste consecinte", a declarat Kofi Annan.

Presat de reporterul BBC in legatura cu legalitatea interventiei americane, Kofi Annan a rostit in cele din urma cuvantul acuzator. "Da, interventia militara nu a fost in spiritul Cartei ONU si din acest punct de vedere, a fost ilegala."

Urmari si invataminte

Kofi Annan a mai spus ca nu si-ar dori sa mai vada multa vreme de acum incolo o operatiune ca cea din Irak, fara autorizarea Natiunilor Unite. El a mai adaugat ca spera ca Statele Unite sa fi invatat ceva din aceasta experienta si anume ca cea mai buna cale de a rezolva problemele complicate este cooperarea, prin intermediul ONU.

Kofi Annan a pus un mare semn de intrebare si pe soarta alegerilor generale din Irak, ce urmeaza sa aiba loc in luna ianuarie. "Nu poti avea alegeri credibile daca situatia de securitate nu se schimba", a spus secretarul general.

ONU va furniza asistenta tehnica pentru aceste alegeri, insa ele vor fi organizate in intregime de guvernul interimar irakian. Kofi Annan a precizat insa ca la un moment dat, Natiunile Unite trebuie sa faca o analiza lucida in privinta acestor alegeri.

Pe de alta parte, un raport al consiliului national de securitate releva ca viitorul Irakului este mai sumbru decat se anticipase, iar politica SUA nu a rezolvat nici una dintre problemele cu care se confrunta aceasta tara.

Raportul subliniaza ca, pana la sfarsitul lui 2005, Irakul se poate indrepta in directii care mai de care mai nefaste. Cel mai nefericit scenariu este cel in care Irakul se cufunda tot mai adanc intr-un razboi civil.

La capatul opus al spectrului, in cel mai fericit caz, Irakul va fi stabil, dar numai daca economia, planul politic si cel de securitate nu inregistreaza mari tulburari.

Si pentru ca o lovitura nu vine niciodata singura, Bush si-a vazut atacate actiunile din Irak si de catre colegii de partid.

Republicanii din Comitetul senatorial pentru relatii externe au avertizat ca cererea administratiei de suplimentare a fondurilor pentru securitatea Irakului, prin redirectionarea a mai mult de 3 miliarde de dolari din pachetul de 18,4 miliarde de dolari destinati reconstructiei, inseamna ca sunt probleme serioase.