Noua grila de evaluare folosita de notari scumpeste tranzactiile imobiliare

De la 1 octombrie, majoritatea celor care vor sa-si cumpere o locuinta vor trebui sa scoata din buzunar mai multi bani pentru a plati taxele notariale aferente. “Scumpirea” acestor servicii este cauzata de actualizarea grilei de evaluari imobiliare dupa care lucreaza notarii, operatiune care are loc din doi in doi ani.

Noua evaluare se va aplica in judetele Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Teleorman si in municipiul Bucuresti. Conform acesteia, pretul locuintelor este diferentiat nu numai in functie de zona, ci si de confort. Daca, pentru notari, decizia va conduce la o taxare corecta, pentru clientii lor ea se va traduce in cheltuieli mai mari la achizitionarea unei case.

Din informatiile furnizate de notari a rezultat ca, incepind de luna viitoare, taxele notariale vor fi, in unele cazuri, cu 25a mai scumpe, iar in altele cu 45a.

Orice contract de vinzare-cumparare devine valabil doar dupa autentificarea la notariat, serviciu taxat conform legislatiei in vigoare. In cazul unei tranzactii imobiliare, suma platita notarului se compune din taxa de timbru si contravaloarea muncii notarului, onorariul.

Taxa de timbru este stabilita prin act normativ pe transe valorice si se calculeaza in functie de pretul locuintei, declarat in acte. Onorariul notarului se calculeaza, de asemenea, in functie de pretul locuintei, care nu trebuie sa fie mai mic decit pretul stabilit printr-o expertiza de specialitate.

Scumpirea serviciilor notariale de luna viitoare este determinata de modificarea valorilor imobiliare din noua grila. Daca in vechea expertiza, pentru un apartament cu trei camere in Drumul Taberei, taxele notariale se ridicau la circa 17,5 milioane lei, dupa noua evaluare, la cumpararea aceluiasi apartament, aceste taxe cresc la 25 de milioane lei.

Caz apartament 3 camere in Drumul Taberei

Conform expertizei in vigoare, valoarea imobilului in cauza este de 14.000 de euro.

onorariu notar astazi: 6,65 milioane lei

taxa de timbru astazi: 10,87 milioane lei

total taxe notar: 17,5 milioane lei

Conform noii expertize, in vigoare de la 1 octombrie, valoarea aceluiasi imobil va fi de 24.000 de euro.

onorariu notar: 10,76 milioane lei

taxa de timbru: 14,670 milioane lei

total taxe notar: 25,43 milioane lei

Astfel, o data cu noua grila, taxele notariale, adica onorariul si taxa de timbru care ajunge la stat cresc cu aproximativ 45a.

Exemplu apartament cu doua camere in zona “13 Septembrie”

Conform grilei in vigoare, valoarea apartamentului este de 17.000 de euro

onorariu: 7,89 milioane lei

taxa de timbru: 12,1 milioane lei

total taxe notar: 19,9 milioane lei

De la 1 octombrie, valoarea aceluiasi apartament va fi de 23.000 euro

onorariu notar: 10,35 milioane lei

taxa timbru: 14,56 milioane lei

total taxe notar: 24,9 milioane lei.

Taxele notariale in acest caz cresc cu 25%.

Amatorii de locuinte la preturi sub cota zonei, primii afectati

Ca urmare a aplicarii noii grile, cei mai putin avantajati vor fi cumparatorii care au sansa sa gaseasca o locuinta mai ieftina decit “cota” zonei. O persoana care cumpara o garsoniera, de exemplu, in Berceni si reuseste sa obtina un pret de 12.000 de euro, va plati taxele notariale corespunzatoare unei garsoniere scoase pe piata la 15.000 de euro.

Conform anuntului facut de notari la prezentarea noii grile, “daca pretul declarat este inferior celui din expertiza, noi vom taxa la valoarea din expertiza. Daca se declara o valoare superioara celei din expertiza, se va taxa la valoarea declarata”.

Mihaela Balea, Eryka Lang