Romanii care doresc sa isi petreaca vacanta intr-una dintre pensiunile agroturistice au 50% sanse sa nimereasca la una dintre structurile de cazare neinregistrate, unde preturile sunt mai mici, dar si conditiile lasa de dorit.

„Numai 50% dintre pensiuni sunt inregistrate“, a declarat Nicu Radulescu, presedintele Autoritatii Nationale de Turism (ANT), care sustine ca in baza de date ANTREC exista in jur de 3000 de pensiuni.

Referindu-se la pensiunile agroturistice din afara ANTREC, Marilena Stoian, presedintele asociatiei, sustine ca, „de obicei, nu sunt conditii bune“ si ca in cele mai multe cazuri acestea „nu au obtinut avizele de functionare necesare“.

Presedintele ANT sustine ca, in vederea reducerii numarului pensiunilor agroturistice neinregistrate, se doreste ca, incepand de anul viitor, agentii economici care activeaza in domeniul turismului sa beneficieze de un sistem de impozitare mai elastic.

„Ar trebui sa le pui taxe suportabile, pe care sa le plateasca“, a declarat Radulescu, potrivit caruia taxele pe care proprietarii de pensiuni trebuie sa le plateasca la consiliile locale sunt modice.

Reprezentantii Ministerului Finantelor spun ca agentii economici din agroturism vor putea opta pentru diferite forme de organizare juridica, in functie de avantajele fiscale oferite de stat. Spre exemplu, o persoana fizica autorizata care detine o pensiune agroturistica trebuie sa plateasca o cota de impozit de 38%.

In schimb, persoanele juridice care au facut investitii isi pot recupera contravaloarea impozitului pe profit platit statului. Pensiunile agroturistice inregistrate pot beneficia de promovare gratuita din partea Agentiei Nationale de Turism, pot accesa fonduri SAPARD sau PHARE.

Presedintele ANT estimeaza ca, anul acesta, ponderea turismului in PIB ar putea ajunge la 7-8%. La nivelul anului 2003, ponderea turismului in PIB era de 3,5%. Aceasta in conditiile in care investitiile in turism ar putea totaliza, anul acesta, 350 de milioane de euro, cu 100-150 de milioane de euro mai mult decat in 2003.

Din datele Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, anul acesta, s-au inaugurat 30 de hoteluri si 378 de pensiuni noi. Nu in ultimul rand, agentii economici au facut investitii notabile si in restaurante. „In Bucuresti, s-au modernizat foarte multe restaurante. De asemenea, in vestul tarii, s-au dezvoltat foarte multe hoteluri“, a mai declarat Nicu Radulescu.

In ceea ce priveste afluxul de turisti, anul acesta, numarul romanilor care si-au petrecut vacanta intr-una din statiunile din tara a crescut cu 12%, a declarat ministrul Turismului, Miron Mitrea. De asemenea, numarul turistilor straini a crescut cu 40%. Nu in ultimul rand, in Delta, s-au inregistrat cu 50% mai multi turisti decat anul trecut.