Evenimentul Zilei preia modelul consacrat deja de Romania Libera si publica in numarul de azi opiniile cititorilor cu privire la conflictul cu trustul Ringier. In acelasi timp, Ziua atrage atentia asupra faptului ca raportul de tara de saptamana viitoare va critica autoritatile cu privire la ingradirea libertatii presei.

Aseara, prezent la "Tuca Show", Ion Cristoiu a declarat ca a refuzat sa preia fraiele "Evenimentului" din cauza ca nu avea nici un cuvant de spus in privinta editorialelor lui Cornel Nistorescu.

Evenimentul Zilei: "Nu-mi mai faci ziarul?"

Libertatea presei in Romania este in cel mai mare pericol. O spun agentiile internationale de presa si institutii care lupta pentru respectarea drepturilor omului. O spune, categoric, ceea ce se intimpla.

“Cel mai cunoscut ziarist independent din Romania a demisionat”, scrie Reuters, precizind ca organismele de monitorizare a presei libere considera aceasta demisie “rezultatul presiunii guvernamentale de a pune botnita presei inaintea alegerilor generale”.

Reuters mentioneaza ca “Nistorescu este vazut de observatorii straini drept cel mai curajos critic al partidului postcomunist” aflat astazi la putere in Romania.

Indepartarea lui Cornel Nistorescu de la conducerea “Evenimentului zilei” este “inca un semn ca, inainte de alegerile parlamentare si prezidentiale, guvernul incearca sa puna sub tacere cele mai auzite voci critice”.

“Media romaneasca, ingrijorata”

“Cornel Nistorescu este unul dintre cei mai importanti jurnalisti din Romania”, scrie Financial Times in editia sa de ieri, explicind ca Nistorescu este, in acelasi timp, “unul dintre ziaristii critici la adresa partidului fost comunist care conduce astazi Romania”.

Potrivit cotidianului britanic, unul dintre cele mai raspindite pe plan international, Cornel Nistorescu “a demisionat in mod neasteptat din functia de director al “Evenimentului zilei””.

Financial Times considera ca aceasta “miscare se adauga ingrijorarilor organizatiilor care monitorizeaza mass-media” si care avertizeaza asupra “diminuarii libertatii presei inainte de alegerile generale”.

Cotidianul care apare la Londra mentioneaza o “scrisoare publica de protest fata de trustul Ringier, care incearca sa inmoaie tonul negativ la adresa guvernului”, semnata de mai multi jurnalisti.

“Un semn al diminuarii libertatii presei”

“Unul dintre cei mai influenti jurnalisti romani a lasat liber, in mod neasteptat, locul de director al “Evenimentului zilei”, dupa ce mai multi redactori ai ziarului au acuzat trustul elvetian de presa care detine “Evenimentul zilei” de imixtiuni in politica editoriala a ziarului”, scrie Associated Press.

“Plecarea lui Cornel Nistorescu a stirnit ingrijorare atit printre sustinatorii libertatii presei, cit si printre diplomatii occidentali, care considera aceasta plecare drept un semn al diminuarii libertatii presei inainte de apropierea alegerilor”.

Cornel Nistorescu este cunoscut, potrivit AP, pentru “pozitia sa pro-occidentala si criticile dure la adresa partidului de guvernamint, a altor politicieni, precum si a coruptiei tot mai raspindite in Romania”.

AP citeaza diplomati straini care au declarat sub anonimat ca Nistorescu “a fost fortat sa plece din cauza editorialelor sale taioase din fiecare zi” si a “criticilor legate de coruptie care apar in “Evenimentul zilei”, care “i-au miniat pe oficialii” de la Bucuresti, “multi dintre ei fiind obisnuiti cu perioada comunista, cind jurnalistii nu

criticau guvernul”.

AP mentioneaza ca “Evenimentul zilei” este unul dintre putinele ziare critice la adresa PSD care nu a primit publicitate din partea guvernului”, in conditiile in care cele mai multe publicatii “au ca principala sursa de venit” acest fel de publicitate.

Presiune si intimidare

“Ceea ce se intimpla acum la “Evenimentul zilei” si la “Romania libera”, detinute de editori importanti in spatiul european, reprezinta o “noutate” care, desigur, va fi luata in calcul in raportul de tara pentru 2004.

Freedom House publica anual trei rapoarte de tara Nations in Transit, Freedom of the Press si Freedom in the World.

Singurul studiu in care se inregistreaza o inrautatire a scorului obtinut de Romania este Freedom of the Press, de la 38 de puncte in 2002 la 47 in 2003 (intre 1-30 presa libera, 30-60 partial libera si 60-90 tari in care presa nu este libera).

Cauzele acestei degradari sint, in principal, potrivit raportului, “presiunea crescuta si intimidarea din partea autoritatilor” si agresiunile fizice asupra ziaristilor.

Acest raport mentioneaza, de asemenea, ca “proprietarii trusturilor de presa private sint, de multe ori, apropiati ai partidului de guvernamint”, dar si faptul ca “ziarele cu cea mai mare independenta editoriala tind sa fie acelea care au intr-o oarecare masura investitie straina”. ( Alina Mihai, Adriana Istodor, C. Oprea)

Romania Libera: Autoritatile romane sunt criticate pentru un controversat proiect de lege

Jurnalistii romani si organismele de monitorizare a presei au solicitat luni autoritatilor sa renunte la planurile de reintroducere a unei controversate legi care limiteaza activitatile presei, declarand a aceasta va reduce libertatea de expresie.

Jurnalistii romani si organismele de monitorizare a presei si-au exprimat luni protestul fata de intentia Partidului Social Democrat (PSD), de guvernamant, de a reintroduce o controversata lege care ar limita activitatile presei. Oponentii proiectului de lege declara ca acesta va reduce libertatea de expresie.

Proiectul, elaborat de Ionel Olteanu de la PSD, a fost inaintat Parlamentului initial in urma cu cateva luni, dar a fost retras ulterior.

Conform legislatiei propuse, reporterii nu vor mai putea fotografia sau filma casele politicienilor fara permisiune si vor fi pasibili de pedeapsa pentru expunerea averilor figurilor publice, potrivit Reuters.

Descriind proiectul de lege ca fiind "o incalcare brutala a libertatii de expresie", 11 organisme de monitorizare a presei, ziare si posturi de radio au publicat o scrisoare deschisa in care solicitau parlamentarilor sa respinga legea.

"Este demoralizant sa vezi un asemenea proiect antieuropean aparand din cand in cand din cauza ca parlamentarilor nu le place sa le fie cercetata averea", spun reprezentanti ai ziaristilor.

Scrisoarea urmeaza reclamatiilor facute la inceputul acestei luni de jurnalistii a doua mari cotidiane din Romania, reclamatii care au starnit temeri privind starea libertatii presei din aceasta tara balcanica.

Grupurile Ringier din Elvetia si Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) din Germania, patronii ziarelor "Evenimentul Zilei" si respectiv "Romania libera", au fost acuzate de angajati ca incearca sa reprime stirile negative despre guvern inainte de alegerile prezidentiale si parlamentare din 28 noiembrie din Romania.

Jurnalistii de la "Romania libera" au declarat ca in ultimele luni au fost fortati de WAZ sa-si modifice continutul articolelor si sa scrie mai putin despre PSD.

"Acestia acuza WAZ de tentativa de a reduce calitatea prin diminuarea acoperirii chestiunilor politice si a spatiului dedicat editorialelor, precum si prin transmiterea zilnica a instructiunilor privind persoanele care nu trebuie criticate", a declarat Federatia Internationala a Jurnalistilor intr-un comunicat de presa emis in 17 septembrie.

Acuzatii similare au fost facute de jurnalistii de la "Evenimentul Zilei", care au declarat ca au fost presati sa indulceasca tonul critic al ziarului pentru a spori circulatia acestuia.

In raportul sau pe 2003 asupra progresului realizat de Romania catre aderarea la UE, Comisia Europeana si-a exprimat temerile fata de "anumite limite impuse libertatii de expresie" din tara care spera sa adere la Uniunea la inceputul anului 2007.

Alte organizatii, precum organizatia franceza "Reporteri fara Frontiere", si-au exprimat de asemenea temerile fata de evenimentele "alarmante" din Romania. In raportul sau anual pentru 2004, organizatia a mentionat un caz in care patru jurnalisti care investigau coruptia in randul oficialilor locali ai PSD au fost batuti cu salbaticie.

"Autoritatile, dornice sa se prezinte intr-o lumina buna inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale de la sfarsitul anului 2004, au intensificat hartuirea juridica a jurnalistilor, care au optat tot mai mult pentru autocenzura", a declarat organizatia.

Ziua: Tavalugul

Vestea conform careia Comisia Europeana va avertiza in raportul de tara Guvernul de la Bucuresti asupra incalcarilor libertatii mass-media agita societatea romaneasca. Prezenta acestei observatii in documentul amintit ar confirma temerea ca Romania nu indeplineste criteriul politic de aderare la Uniunea Europeana.

In aceste conditii, Opozitia arata cu degetul inspre partidul de guvernamant, considerandu-l vinovat de degradarea situatiei mass-media. Practic, PSD i se reproseaza ca incearca sa ingradeasca libera exprimare pentru a putea controla politic societatea.

Codul Penal, Legea privind informatiile clasificate, Legea Pascu, Legea privind protectia vietii private - sunt cateva din "instrumentele" de presiune atribuite Puterii.

Pesedistii nu recunosc nimic si muta disputa in plan electoral, sustinand ca acuzatiile reprezinta o manevra a adversarilor politici care doresc sa-i discrediteze in prag de alegeri. Nu pot da aceeasi replica si observatorilor neutri care constata, tot mai des, ca starea presei in Romania este deplorabila si din cauza factorului politic.

In acest timp, situatia de la cotidianele Evenimentul zilei si Romania libera a devenit exploziva.

Fapt consemnat de analistul politic Tom Gallagher care, intr-o scrisoare adresata diplomatului elvetian Dominique Petter, critica intentia de ingradire a libertatii de exprimare la Evenimentul. La randul sau, directorul biroului din Bucuresti a Fundatiei Konrad Adenauer, Gunter Dill, remarca situatia deplorabila in care se afla presa din Romania.

Guvernul de la Bucuresti primeste o lovitura dura si de la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), care a dat castig de cauza ziaristilor baimareni Corneliu Sabou si Dan Parcalab - fosti corespondenti ai cotidianului Ziua de Nord-Vest - in procesul avut cu statul roman. Partidul de guvernamant ramane insensibil la semnalele Uniunii Europene.

Deputatul PSD, Ionel Olteanu insista sa promoveze un proiect de lege care reprezinta, in fapt, inca o ingradire a libertatii presei. (O.B./M.T.)

"O zi neagra pentru libertatea presei"

Cunoscutul politolog Tom Gallagher i-a trimis adjunctului sefului de misiune al Elvetiei, Dominique Petter, o scrisoare pe tema situatiei create la Evenimentul zilei. In document - pe care il reproducem integral - Gallagher mentioneaza pericolele la adresa libertatii presei ridicate de conflictul dintre echipa manageriala elvetiana si jurnalisti.

"Draga Dominique Petter

Dupa cum probabil stiti, Cornel Nistorescu nu mai este directorul Evenimentului zilei. Orice ar putea spune cineva despre unele aspecte legate de stil ale ziarului, eu cred ca este un dezastru pentru media libere in Romania si pentru un sistem democratic inca fragil.

Spun aceasta deoarece dezvoltarea unor media scrise mature, in masura sa stimuleze o opinie publica sofisticata, este unul dintre putinele castiguri tangibile obtinute dupa 1989 care au ajutat democratia romaneasca sa-si creeze radacini puternice.

Dl. Thomas Landholt m-a contactat la scurt timp dupa intalnirea noastra din 9 septembrie cerandu-mi sa ne intalnim. I-am spus ca as fi incantat si am oferit doua date in timpul saptamanii de lucru. Cu toate acestea, nu am obtinut nici un raspuns si cand i-am trimis un mesaj in care ii reaminteam acest lucru, nu am primit nici un raspuns.

Daca acesta este un exemplu al modului in care el isi realizeaza la Bucuresti indatoririle de director al grupului Ringier, nu ma surprinde faptul ca au aparut dificultati cu jurnalistii de la Evenimentul zilei.

Este rar ca un grup sa manifeste o asemenea solidaritate fata de presiunile manageriale. Sunt convins ca povestea punerii botnitei ("muzzling" in original) la Evenimentul zilei nu este una efemera, ci are toate caracteristicile unei "cauze celebre" care va avea ecouri in afara Romaniei. Va fi interesant de vazut cum va numi Ringier pe succesorul d-lui Nistorescu.

Nu sunt deloc increzator ca acest succesor va fi cineva care sa sustina cu tarie independenta ziarului si sa reziste puternicelor presiuni venite din partea statului (desi schimbari in machetare si stilul ziarului pot interveni).

Daca mass-media nu sunt suficient de vigilente in privinta crizelor economice si politice care ar putea surveni, care ar determina mii de romani sa-si caute o viata mai buna in Vest, cred ca Elvetia ar avea multe consecinte de suportat.

Companiile straine care doresc sa se comporte intr-un mod transparent in afacerile cu Romania vor avea un motiv sa regrete moartea unui ziar puternic si liber. Intr-adevar, o zi neagra pentru libertatea presei si democratie in Romania... si cine si-ar putea imagina ca aceasta lovitura vine dintr-o citadela a democratiei ca Elvetia!

Al dumneavoastra,

Tom GALLAGHER"