Verdictul in procesul intentat de Traian Basescu lui Mugur Ciuvica va fi dat dupa studierea unui document "strecurat" instantei de MapN, care spune ca actul are caracter secret. Dupa studierea hartiei, Adevarul sustine ca este departe de a confirma implicarea lui Basescu in activitati de politioe politica. Libertatea crede insa ca este dovada incontestabila a colaborarii presedintelui PD cu fosta Securitate.

Adevarul: MApN strecoara o hartie pe sub usa instantei

Procesul de calomnie pe care Traian Basescu l-a intentat impotriva lui Mugur Ciuvica a ajuns la final. Ieri, avocatul primarului general al Capitalei a solicitat magistratilor Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti condamnarea penala a inculpatilor Mugur Ciuvica si Max Badiu pentru savarsirea infractiunii de calomnie.

In plus, cei doi inculpati au avut si o surpriza: au aflat ca Traian Basescu le solicita daune de cate 500 de milioane de lei, si nu de o mie de lei, asa cum a precizat la inceputul procesului liderul PD. In pledoaria finala, avocatul lui Traian Basescu a dovedit ca afirmatiile potrivit carora edilul-sef al Capitalei ar fi fost informator al fostei Securitati nu au un suport real.

Astfel, la dosar a fost depus, in instanta, un document de la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Statului (CNSAS) care atesta ca "Traian Basescu nu a fost agent/colaborator al Securitatii ca politie politica".

Bazandu-se tocmai pe acest act oficial, aparatorul lui Basescu a solicitat judecatorului admiterea actiunii, intrucat "CNSAS este singura institutie abilitata sa dea informatii cu privire la fostii colaboratori ai Securitatii si la nominalizarea acestora in arhive", a mai aratat avocatul.

In replica, aparatorul celor doi inculpati a sustinut nevinovatia clientilor sai, invederand instantei ca fapta nu poate fi catalogata drept calomnie. "In acest caz, efectul prevazut de lege, respectiv dispretul public, nu s-a obtinut. In ciuda acestor afirmatii publice, Traian Basescu a castigat alegerile", a concluzionat avocatul lui Ciuvica.

Exista totusi o proba la dosar de care avocatii nu au cunostinta si asupra careia nu au putut pune concluzii. Este vorba de un document clasificat emis de Ministerul Apararii Nationale, al carui continut este cunoscut doar de judecatorul cauzei si de care va tine cont in solutionarea dosarului.

In ciuda insistentelor avocatului lui Mugur Ciuvica, solicitantul documentului, actul nu poate fi facut public, intrucat, potrivit legii, competenta de a-l declasifica o are doar institutia emitenta, adica MApN. Ziarul Adevarul a intrat in posesia documentului misterios, care este insa, prin continutul sau, departe de a confirma apartenenta lui Traian Basescu la structurile de politie politica.

Libertatea: "Ce-ai facut, Traiane?"

Un document incendiar risca sa arunce in aer cariera politica a lui Traian Basescu. MApN a comunicat magistratilor care judeca procesul de calomnie dintre liderul PD si Mugur Ciuvica faptul ca, in tinerete, ca student al Institutului de marina, Traian Basescu a colaborat cu Securitatea. Documentul a fost clasificat drept "secret" de judecatori, dar se afla in posesia redactiei noastre.

Ieri magistratii Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti au avut pe masa un document trimis de Ministerul Apararii Nationale, care atesta faptul ca Traian Basescu a colaborat cu organele de securitate in perioada studentiei, fiind colaborator in cadrul Directiei a IV-a de contrainformatii militare. Judecatorii au considerat ca documentul in cauza e unul secret si au amanat pronuntarea in cauza.

Primarul a incercat sa se impace cu Mugur Ciuvica

Cu cateva zile inainte de termenul de ieri de la Judecatoria sectorului 2, Traian Basescu a vrut sa se impace cu Mugur Ciuvica, cel care l-a acuzat ca pe vremea comunismului a fost colaborator al Securitatii.

Primarul i-a cerut avocatului sau sa-l contacteze pe Ciuvica, spunand ca in cazul in care este de acord sa termine aceasta mascarada asteapta sa aiba o discutie telefonica prin care urmeaza sa stabileasca detaliile.

Refuzat de Ciuvica, fostul marinar Traian Basescu a cerut daune morale in valoare de un miliard de lei, daune care pana la termenul de ieri erau de o mie de lei. Inculpat in dosar mai este si Max Badin, cel care a prezentat un registru care atesta faptul ca Basescu figura pe o lista de persoane carora li s-a aprobat "sa sprijine munca de securitate".

De mentionat faptul ca Dorin Iacob, fost sef de cabinet al lui Virgil Magureanu, a fost prezent la tribunal in calitate de martor al lui Basescu. Directia a IV-a a Securitatii, mentionata in documentul trimis de MApN, avea ca obiect contrainformatiile militare.

Mai precis, contracara actele de spionaj ale unor structuri militare straine, dar si supraveghea toate structurile militare interne pentru a preveni o eventuala racolare de catre "forte ostile regimului".

Nu ne putem pronunta cu privire la activitatea de colaborator al Securitatii a lui Basescu. Dar, ca student al Institutului de marina, el a fost probabil racolat pentru a furniza informatii despre colegi, romani sau straini. Un avertismen extrem de sever pentru Basescu se gaseste in ultima parte a documentului: dosarul sau exista si nu a fost distrus. (Claudiu Valimareanu)

"Am dat informatii doar despre ce fel de muzica ascult"

Traian Basescu a fost luat prin surprindere de acest document. Dupa ce a fost anuntat de catre redactia noastra de existenta acestuia, el a organizat o conferinta de presa pentru a se disculpa. "Am primit si eu acest document cu sapte zile in urma, sub forma de santaj, de la o persoana care imi cerea "sa negociez", altfel hartia va ajunge in dosarul de la judecatorie.

Am refuzat orice intelegere, dar nu am facut public documentul pe care l-am primit pentru a nu fi acuzat de scenarita. Acum, informatia a ajuns la presa pe alte cai decat de la mine si pot sa spun ca este o incercare de discreditare puerila. in 1973, cand se zice aici ca am devenit colaborator al Serviciului de Contrainformatii al Armatei, eram in anul II la Facultatea de Marina.

in luna mai a acelui an am avut o iesire cu scoala in Mediterana.

Pentru a iesi peste hotare, la vremea aceea, trebuia sa completam un formular al Serviciului de Contrainformatii si sa trecem printr-un interogatoriu al ofiterului de contrainformatii. Acesta ne-a intrebat fel de fel de stupizenii, despre felul in care se inteleg parintii, ce prieteni am, cu ce se ocupa, ce muzica ascult, ce rude am in strainatate si altele de acest gen. Asta este tot.

De aici pana la politie politica este cale lunga", a declarat ieri Traian Basescu, refuzand insa sa spuna cine l-a santajat si ce i-a cerut in schimbul tacerii.

In replica la documentul prezentat de noi, primarul Capitalei a prezentat la randul sau o scrisoare de la C.N.S.A.S. care il absolva de acuzatia ca ar fi fost colaborator al Securitatii "ca politie politica".

P.S. Dupa ce a primit documentul de la redactorii nostri, Traian Basescu l-a multiplicat si l-a oferit celorlalte publicatii si televiziunilor prezente la conferinta sa de presa. (Sorin Golea)