Capitala a inceput sa se extinda spre orasul Ploiesti. Orasul se va dubla in partea de nord si-si va largi perimetrul intre Caldarusani, Tunari, Stefanesti, Mogosoaia, Corbeanca, Scrovistea, Crevedia, Peris.

Cum va evolua Bucurestiul, Capitala Romaniei, in urmatorii 10, 20, 50 de ani? Iata o intrebare care framanta specialistii in imobiliar. "Capitala se va dubla in partea de nord", spune Artur Silvestri, presedintele patronatului imobiliar si profesor de gestiune imobiliara si expertiza de patrimoniu, la Universit... Francophone Internationale, din Bruxelles.

El este si coordonatorul lucrarii Noul Bucuresti elaborata impreuna cu Institutul de Consultanta Imobiliara.

CE VA FI. De la an la an, la nordul orasului se intind cartiere de case aratoase. "Bulevardul central fara nume, ce se denumeste inca, in mod barbar, «DN1», de parca am fi in New York, isi populeaza marginile cu o fauna spectaculoasa de magazine diverse, birouri «de vazut marfa» si nu doar pentru negociere si contracte", explica Silvestri.

El precizeaza ca Otopeni si Balotesti au la "fatada" soselei o infatisare de "grande ville" croit din oteluri si sticla fumurie, iar soseaua "de centura" primeste mari companii ce se stabilesc aici cu salasul principal.

LIPSURI. Si schimbarile continua. Spre Saftica, unde vom avea dezvoltare de resedinte nu comert, miscarea este mai lenta dar se observa, iar catre Tancabesti un camp ieri pustiu, astazi se "coloreaza" comercial. In stanga "bulevardului", catre Corbeanca, rasar locuinte si chiar o viitoare comuna – Paradisul Verde, spune Silvestri.

El mai apreciaza ca in Snagov, Sanctuarul traditional de protipendada, rasar case noi. Catre Ciolpani "comertul" si "resedinta" inca se impletesc primitiv desi Silistea si, intai de toate, Izvorani devin catune de placere, tranzit si, adeseori, resedinta.

"Aceasta este schita megapolisului valah ce se prevedea odata ca se va formula, si acum incepe sa capete contururi; avand marginile in Caldarusani, Tunari, Pipera, Mogosoaia, Corbeanca, Scroviste, Buftea si Voluntari raman deocamdata in afara de perimetru", conchide el.

UTILITATI. Silvestri spune ca este nevoie de a accelera si sistematiza acesta tendinta haotica. Aceasta va reclama interventia statului si mecanisme de finantare complexe, cu puternica participare privata. "Vor fi necesare zone speciale de dezvoltare, proiecte de infrastructura gandite in perspectiva si un efort de conceptie posibil, dar laborios", spune Silvestri.

Un oras dublat isi reclama nevoia de a se circula public si, ca atare, transportul urban trebuie si el regandit, inclusiv cu linii de metrou catre "noul centru" ce se pot croi inainte de a se inalta cladirile.

DURATA

"Noul Bucuresti se agrega si nu trebuie decat sa acceleram un proces care, natural inaintand, s-ar definitiva cam intr-o jumatate de secol" - Artur Silvestri, Presedintele patronatului imobiliar

ORASE MARI

In SUA si statele UE existenta oraselor gigant este deja o realitate. Intre Boston si Washington, in asa numitul BosWash, traiesc peste 40 de milioane de oameni. "In regiunea Ruhr nu se mai exploateaza carbuni, dar s-a dezvoltat un oras gigantic deasupra fostelor mine, care s-au reprofilat; megapolisul Ruhr-ului incepe de la Dortmund si se termina la Bonn.

Este ceva fantastic: poti sa mergi cu tramvaiul o suta de kilometri, poti sa-l schimbi si sa iei autobuzul, apoi trenul si asa mai departe. Treci prin foste orase, acum unite intr-un oras de mari dimensiuni, continuu si foarte variat", spune prof. dr. Viorel Roman, Universitatea din Bremen, Germania.