Dobanzile practicate de banci la creditele contractate in lei vor continua sa scada in perioada urmatoare, potrivit analistilor si bancherilor.

Mai multe banci importante din sistem au redus dobanzile atat la credite, cat si la depozitele in moneda nationala in luna septembrie, dupa ce dobanda de interventie practicata de Banca Nationala a Romaniei a scazut cu 2,5 puncte procentuale, pana la 18,75%.

Aceasta luna a debutat cu anuntul Casei de Economii si Consemnatiuni de micsorare a dobanzilor la credite cu un punct procentual, adica la 24% dobanda perceputa la creditele pentru nevoi personale. La celelalte tipuri de imprumuturi acordate de banca, dobanda a ramas la acelasi nivel, intre 20% si 23%.

O data cu reducerea dobanzilor la credite, bancile au scazut si dobanzile practicate de institutiile bancare la imprumuturile acordate in lei cu pana la trei puncte procentuale. Cat priveste dobanzile acordate pentru economiile depuse, acestea au fost diminuate cu pana la doua puncte procentuale.

Bancile vor fi «obligate» de urmatoarele reduceri ale dobanzii de interventie ale BNR sa scada in continuare dobanzile. Analistii apreciaza ca BNR va opera reduceri ale ratei dobanzii de interventie similare cu cele de pana in prezent si estimeaza ca nivelul acesteia va ajunge la 17,5-18% la sfarsitul acestui an.

Iarna «ingheata» dobanzile

In lunile de iarna, ritmul de reducere a dobanzii de interventie va fi mai lent, ne-a declarat directorul general al Bancii Transilvania (BT), Ionut Patrahau. "Ne asteptam ca reducerea dobanzii de interventie sa fie mai lenta in iarna, iar in primavara reducerile sa fie mai accelerate", a spus Patrahau.

"Dobanzile practicate de banci trebuie sa scada in continuare", a mai spus el, precizand ca BT a "tinut pasul cu BNR".