Adunarea Parlamentara a OSCE se va implica, la cererea presedintelui delegatiei Parlamentului Romaniei la AP OSCE, Mihai Stanisoara, in imbunatatirea situatiei scolilor romanesti din Transnistria.

Ca urmare a acestei solicitari, Comitetul Ad-hoc pentru Moldova al Adunarii Parlamentare OSCE a primit mandat pentru a se implica in imbunatatirea situatiei scolilor cu predare in limba romana din regiunea transnistreana.

Stanisoara a solicitat introducerea, in regim de urgenta, pe agenda de lucru a Comitetului Ad-hoc pentru Moldova, a problemei referitoare la situatia scolilor cu predare in grafie latina din Transnistria, cu ocazia intrunirii Comisiei Permanente a Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, care se desfasoara, in aceste zile, in Rhodos (Grecia).

SUA sustin demersul

Presedintele AP OSCE, congresmanul american Alcee Hastings, a apreciat drept justificata solicitarea si a raspuns afirmativ solicitarii presedintelui delegatiei Parlamentului Romaniei la AP OSCE, mandatand in acest sens Comitetul Ad-hoc pentru Moldova al Adunarii Parlamentare.

Cele doua licee cu predare in limba romana din Transnistria au fost inregistrate ca institutii straine de invatamint, a anuntat directorul scolii Evrica din Rabnita, Eugenia Halus.

Negocierile, excluse din start

Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, considera inutile convorbirile cu Tiraspolul pe marginea solutionarii crizei transnistrene si nu intentioneaza sa reia aceste negocieri.

"Purtam aceste convorbiri de 12 ani si nu am obtinut nici un fel de rezultate", a subliniat Voronin, adaugand ca acordurile semnate in acesti ani au fost respectate doar de Chisinau, Tiraspolul ignorandu-le in proportie de 99 la suta.

Pe de alta parte, liderul de la Chisinau a declarat ca nu exista o racire a relatiilor tarii sale cu Ucraina si Rusia, acuzand totusi cele doua state ca au interesele lor in Transnistria, relateaza BASA-press. "Calificarea acestor relatii drept racire reprezinta o abordare primitiva.

Faptul ca noi am inceput sa spunem lucrurilor pe nume, nu inseamna ca s-au racit relatiile", a subliniat liderul de la Chisinau. Liderul moldovean a acuzat de indiferenta fortele de mentinere a pacii. "Circa 80 la suta din membrii fortelor de mentinere a pacii sunt cetateni moldoveni cu drept de rezidenta in Transnistria. Este clar ale cui interese le reprezinta", a subliniat presedintele.

Voronin a argumentat ca de aceea doreste schimbarea componentei fortelor de mentinere a pacii si a cadrului de negocieri pentru solutionarea crizei transnistrene.

Voronin vrea Pact de Stabilitate

Liderul de la Chisinau a declarat ca, in viitorul apropiat, Moldova va initia cu Rusia, Ucraina, Romania, Uniunea Europeana si SUA consultari pe marginea Pactului de Stabilitate si Securitate pentru Moldova. El a mentionat ca semnarea acestui document va contribui la consolidarea suveranitatii si independentei Moldovei.

Seful statului moldovenesc s-a mai pronuntat pentru modificarea formatului pentalateral al negocierilor vizavi de reglementarea transnistreana.