Actionarii SNP Petrom au la dispozitie o luna, incepind de astazi, pentru a decide daca isi pastreaza sau nu cota de participare in actionariatul companiei. Conform contractului de privatizare semnat in iulie, viitorul proprietar, grupul austriac OMV, preia controlul companiei numai daca participa la majorarea capitalului social al Petrom.

Pentru aceasta, Adunarea Generala a Actionarilor Petrom a aprobat, luna trecuta, ca SNP sa emita 18,7 miliarde de actiuni noi, care vor fi vindute actionarilor. Pina pe 4 noiembrie, acestia pot cumpara actiuni, subscrierea fiind stabilita la un pret de 2.158 lei/actiune.

Potrivit instructiunilor de subscriere, publicate de Bursa de Valori Bucuresti, numarul maxim de actiuni pe care le poate cumpara un actionar existent este egal cu cota pe care o detine in actionariatul SNP la ora actuala. “Daca o persoana detine in momentul de fata 2.000 de actiuni vechi la Petrom, are dreptul sa mai cumpere cel mult 1.000 de actiuni noi, la pretul de subscriere de 2.

158 de lei/actiune”, ne-a spus Dan Barbulescu, unul dintre micii actionari ai SNP. La acest numar de actiuni, cistigul unui “cuponar” este de circa 1,4 milioane de lei, afirma Barbulescu.

Peste o luna, cind se va incheia subscrierea pentru micii actionari, se va calcula citi bani trebuie sa plateasca viitorul proprietar pentru a intra in posesia a 51% din actiuni, potrivit contractului de privatizare.