Recalcularea pensiilor, asteptata cu sufletul la gura de milioane de pensionari inca din 2001, de la intrarea in vigoare a Legii pensiilor, a inceput abia la 1 octombrie 2004.

Cei care s-au pensionat dupa 2001 (pe noua lege) nu vor intra deloc in recalculare, iar cei care au iesit la pensie inainte de 2001 si vor beneficia de recalculare vor primi banii cel mai devreme spre sfirsitul anului viitor. Asta in varianta in care guvernul si Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) vor gasi resurse umane pentru a procesa sutele de mii de dosare.

Procesul de recalculare a pensiilor va aduce unui batrin pensionat inainte de 2001 aproximativ 500.000 de lei in plus pe luna. Desi e o suma mica, pensionarii au de asteptat mai mult de un an pina vor vedea primii bani.

“Procesul va fi foarte laborios si abia pe la sfirsitul anului 2005 vor incepe sa primeasca pensiile recalculate, iar plata efectiva a acestora se va face pentru toti pensionarii in aceeasi luna, pentru a nu aparea nemultumiri”, spune Ioan Giurascu, presedintele CNPAS. Nu s-a stabilit inca daca guvernul isi va penaliza intirzierea, platind pensionarilor asteptarea de peste un an.

“Deoarece acest proces a inceput la 1 octombrie, este posibil ca pensionarii care intra in recalculare sa primeasca anul viitor pensia marita retroactiv, asadar de la 1 octombrie 2004 pina atunci”, ne-a declarat un oficial din Ministerul Finantelor. Efortul bugetar pentru recalcularea pensiilor a peste 4 milioane de pensionari va costa statul roman 25.

000 de miliarde lei, a anuntat premierul Adrian Nastase. Un calcul simplu arata ca fiecarui pensionar ar urma sa-i revina cite aproximativ 6 milioane de lei pe an, adica in jur de 500.000 de lei pe luna in plus, estimare confirmata de un oficial al Ministerului Finantelor.

De la 1 octombrie a inceput procesul de recalculare a tuturor pensiilor intrate in plata pina la 1 aprilie 2001, cind s-au aplicat prevederile Legii 19/2000.

Conform Legii 19, care promitea sa elimine inechitatile din sistem, s-au pensionat persoanele dupa 2001, insa pina la lansarea candidatilor pentru presedintie nu s-a auzit nimic despre aplicarea acestei legi si pentru cei pensionati inainte de 2001.

“Dorim sa eliminam diferentele dintre pensionarii intrati in drepturi inainte de intrarea in vigoare a Legii 19 (in anul 2001) si cei de dupa aceasta data, adica aproximativ 4,3 milioane de dosare”, a spus Ioan Giurascu, presedintele CNPAS. Chiar daca recorelarea a fost anuntata cu mare tam-tam, CNPAS nu s-a pregatit din timp pentru punerea ei in practica.

“In momentul de fata nu exista personal suficient pentru a verifica cele 4.300.000 de dosare, insa exista posibilitatea detasarii de personal din alte institutii si departamente subordonate MMSSF”, spune Giurascu.

Premierul Nastase se faulteaza singur

“Discutam despre 6.200.000 de pensionari, in conditiile in care avem 4.600.000 de salariati. Ca sa putem sa dam pensii mai mari, ar trebui sa crestem fiscalitatea, dar, chiar in conditiile acestea, nu ar fi cresteri deosebite”, Adrian Nastase, martie, 2003

“Mult timp s-a spus ca avem prea multi pensionari, ca nu se gasesc fonduri pentru ei si ca economia romaneasca nu produce suficient pentru a le asigura un trai decent. Eu cred ca nu batrinii sint multi, ci ca vointa sincera de a-i ajuta a fost uneori prea putina”, Adrian Nastase, octombrie, 2004

Primele recalculari vor fi facute pentru pensionarii mai batrini

• Recalcularea se va efectua fara a fi necesara deplasarea pensionarilor la Casa de Pensii, pe baza datelor existente in dosarul fiecarui pensionar, si va incepe cu cele mai vechi pensii aflate in plata, in ordinea anului inscrierii la pensie.

• Daca dosarul nu contine toate datele necesare recalcularii pensiei, Casa de Pensii va solicita, in scris, la domiciliul pensionarului, informatiile care lipsesc.

• Dupa efectuarea evaluarii individuale a dosarului de pensie, CNPAS va transmite prin posta un buletin de calcul care va cuprinde punctajul stabilit, precum si elementele care au stat la baza stabilirii acestuia.