.000 de firme romanesti si din strainatate isi prezinta produsele la Targul International Bucuresti 2004. Vizitatorii expozitiei au acces si la ultimele inventii, produse 100% romanesti sau pot lua legatura cu tinerii afaceristi.

TIB 2004 si-a deschis ieri portile in prezenta lui Ion Iliescu, presedintele Romaniei. Manifestarea expozitionala va fi deschisa in perioada 5-10 octombrie, intre orele 10:00 si 18:00, iar in ultima zi, intre 10:00 si 16:00. "Va fi o saptamana dedicata industriei", a declarat George Cojocaru, presedintele CCIRB si director general Romexpo.

BAROMETRU. Targul reuneste peste 1.000 de firme, din care 412 din strainatate, ceea ce arata interesul din ce in ce mai mare al companiilor straine pentru Romania. Sectoarele cel mai bine reprezentate sunt electronica, energetica, metalurgia, ingineria mecanica, transporturile si telecomunicatiile.

"Se observa diversificarea economiei in ultimii ani si apreciez ca Targul vine cu elemente noi de promovare a inventicii si a creatiilor noi, precum si pentru stimularea tinerilor in afaceri", a opinat presedintele Iliescu. Acesta s-a oprit la standuri, a mancat rahat turcesc si a dat mana cu reprezentanti ai firmelor straine.

CRESTE INDUSTRIA. Ceea ce se vede la targ se confirma si din cifrele statistice. Structura comertului exterior este in schimbare, opineaza Eugen Dijmarescu, ministru delegat pentru comert exterior. "Constructia mecanica avanseaza cel mai repede, in timp ce ponderea sectorului de textile si confectii scade.

Dupa primele opt luni ale acestui an avem o crestere la export de 28% numai din constructia mecanica si electronica. Asta inseamna mai mult de zece puncte procentuale castigate in ultimii 10 ani. Dupa primele opt luni ale anului, volumul total al comertului este de peste 28 de miliarde de euro", a spus Dijmarescu. El a mai apreciat ca anul viitor vom ajunge la peste 40 de miliarde de euro.

Domeniile pe care contam: piata autoturismelor, constructia de nave.

SALOANE

"TIB 2004 aduce istorie, prezent si viitor. Este a 30-a aniversare, moment de bilant daca ne gandim ca TIB este parintele celor 40 de expozitii care astazi se desfasoara la Romexpo. TIB-ul este un targ specializat pe 11 saloane" - George Cojocaru, presedintele CCIRB si director general al Romexpo

INVENTICA SI CORNO

TIB va fi acompaniat de manifestari conexe, a apreciat George Cojocaru. Prima – Inventika – reuneste inventatori, ingineri si tehnicieni preocupati de imbunatatirea calitatii unor produse sau de procedee si tehnologii noi.

In timp ce la inventica participa inventatori si inovatori persoane fizice, la Conro – Conceput in Romania, expozante sunt institutele de cercetare din diferite domenii. Aici se reuneste cererea cu oferta. Cercetatorii romani pot sa se intalneasca cu finantatori care sunt dispusi sa le promoveze descoperirile stiintifice.

TINERII INTREPRINZATORI

Tinerii intreprinzatori vor avea targul lor. Acesta este gandit pentru a stimula initiativa antreprenoriala si doreste sa atraga atentia asupra comunitatii de afaceri, asupra suflului nou cu care tinerii pot veni in afaceri.

De aceea, aceasta manifestare este gandita ca un atelier de lucru in care tinerii isi impartasesc unii altora experienta si pot sa cunoasca noi parteneri de afaceri, clienti, finantatori. Prima editie a Targului Tinerilor Intreprinzatori este organizata de Junior Chamber International Romania cu sprijinul financiar al Camerei de Comert a Romaniei si a Municipiului Bucuresti.