Banca Mondiala intentioneaza sa deruleze, anul viitor, in Romania proiecte in valoare de 700 milioane de dolari, in special in domeniul infrastructurii, in corelare cu programele UE, a declarat, ieri, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.

El a participat la finele saptamanii trecute, la Washington, la reuniunea anuala a Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, unde a avut intalniri cu presedintele BM, James Wolfensohn, si prim-adjunctul FMI, Anne Krueger.

ransporturile si infrastructura, prioritare

"Ne aflam la nivelul superior prevazut in strategia de tara in ceea ce priveste atragerea de fonduri de la BM. Principalele sectoare care vor fi finantate in 2005 vor fi transporturile, infrastructura si serviciile municipale si infrastructura rurala, acestea din urma in coordonare cu programele ISPA si SAPARD", a afirmat Tanasescu.

In perioada 2005-2006, autoritatile romane vor coopera cu BM si UE pentru pregatirea procesului de preaderare a Romaniei la UE, prin accelerarea reformei administratiei publice, in special a justitiei. In sedinta de Guvern de ieri, s-a discutat, intr-a doua lectura, proiectul de buget pentru 2005, care urmeaza sa fie adoptat pe 14 octombrie.

"Ultima discutie in Guvern va avea loc pe 14 octombrie, astfel incat proiectul sa fie depus la Parlament, conform legii, pana la 15 octombrie", a declarat Tanasescu. Proiectul prevede o crestere economica de 5,1%-5,2% din PIB si un deficit bugetar de 1,5%-1,6% din PIB. Rata inflatiei la finele lui 2005 este anticipata la 6%, iar deficitul de cont curent va fi redus la circa 5,25% din PIB.

In urmatorii trei ani, un miliard de dolari

Recent, board-ul Bancii Mondiale a aprobat programul intitulat Programmatic Ajustment Loan (PAL) pentru Romania, in valoare de 150 milioane de dolari. Acest program, care se va derula pana la finele lui 2005, este destinat continuarii reformelor structurale, dupa continuarea programelor PSAL I si II.

Finantarea este prima dintr-o serie de trei imprumuturi de ajustare structurala care au la baza programe pe termen mediu si cuprinde masuri pentru accelerarea reformelor economice si structurale. Romania s-a angajat la reforma administratiei publice in justitie, imbunatatirea elaborarii de politici, managementul finantelor publice.

Programul recent aprobat mai prevede si intarirea sectorului privat si imbunatatirea mediului de afaceri. De altfel, in urmatorii trei ani, Banca Mondiala ar putea acorda tarii noastre asistenta financiara de aproximativ un miliard de dolari.

Aceasta vizeaza finalizarea procesului de reforma structurala, atingerea obiectivelor privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, progresul in domeniile educatiei, sanatatii si protectiei sociale.