Compania austriaca OMV trebuie sa prezinte Consiliului Concurentei documente suplimentare pentru a se stabili daca trebuie sau nu sa-si retraga participatia de 25 la suta detinuta la grupul Rompetrol.

Daca pina acum s-a pus doar problema influentelor pe care le-ar avea aceasta participatie pe piata interna, pe parcursul cercetarilor s-a constatat ca investigatia trebuie extinsa si asupra activitatii internationale a PETROM.

Din aceasta cauza, Consiliul Concurentei a prelungit termenul pina la care trebuie sa ia o decizie. Analiza este cu atit mai complexa, cu cit afacerile celor doua companii, PETROM si Rompetrol, se intersecteaza si peste hotare.

La sfirsitul lunii august, compania austriaca OMV a notificat Consiliul Concurentei in legatura cu preluarea companiei petroliere de stat care este, in acelasi timp, cel mai important actor din sectorul de prelucrare si distributie a carburantilor. Totodata, PETROM detine monopolul extractiei de titei din Romania. Raspunsul Consiliului era asteptat la sfirsitul lunii septembrie.

Numai ca, pe masura ce a avansat cercetarea, inspectorii de concurenta au constatat ca lucrurile sint mai complicate si au nevoie de mai mult timp, dar si de documentatie suplimentara.

PETROM si Rompetrol, concurenti si in Moldova

Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, declara ca nu este vorba despre o intirziere, dar este un caz complex ce trebuie analizat cu mare atentie pentru a se lua o decizie corecta.

Atit PETROM, cit si Rompetrol detin benzinarii in Republica Moldova si desfasoara activitati in zona Marii Caspice, mai precis in Kazahstan.

Concurenta cea mai mare intre cele doua companii este pe piata distributiei de carburanti din Republica Moldova, unde atit PETROM, cit si Rompetrol vor sa-si dezvolte afacerile.

Preluarea PETROM face parte din stragia OMV de dezvoltare regionala, care prevede dublarea cotei de piata la 20% in zona Europei centrale si de est si a Dunarii si dezvoltarea capacitatii de rafinare numai pentru atingerea acestui obiectiv. Prin cumpararea PETROM, OMV va deveni lider regional pe piata produselor petroliere.

Activitatea internationala a PETROM

PETROM detine, in Kazahstan, licente pentru zacamintele Tasbulat, Turkemenoy si Aktas prin intermediul Tasbulat Oil Corporation. In 2003, investitia estimata a fost de 25,1 mil dolari. Desfasoara prin intermediul companiei Oztiurk Munai activitati de explorare si productie in perimetrul Sinelnikovskoe. In 2003, investitia realizata s-a ridicat la 9,6 mil dolari.

Anul trecut a achizitionat 95% din actiunile companiei Kom-Munai din Kazahstan, impreuna cu licenta de dezvoltare si productie a zacamintului petrolier Komsomolskoe. In 2003, investitia realizata s-a ridicat la 9 mil dolari.

Detine o cota de 30 la suta din piata produselor petroliere din Republica Moldova.

Are doua benzinarii si un depozit de produse petroliere in Ungaria. Cifra de afaceri a societatii PETROM KFT Ungaria a fost in 2003 de 19.045.716 dolari.