Proprietarul RAFO Onesti propune creditorilor transformarea datoriilor in actiuni si revenirea statului in pozitia de actionar majoritar pentru o perioada de tranzitie. RAFO are, la aceasta data, datorii de peste 18.500 de miliarde lei, din care aproape 10.000 de miliarde sint restante catre stat.

Cu alte cuvinte, Balkan Petroleum vrea sa scape rafinaria din faliment cu mina statului, dar fara sa piarda afacerea, in planul de reorganizare fiind propuse pastrarea managementului si o clauza privind posibilitatea de rascumparare a actiunilor de la stat.

Pe linga planul de reorganizare, proprietarul RAFO se gindeste si la fuziunea cu CAROM Onesti, primul pas fiind cumpararea actiunilor detinute la CAROM de omul de afaceri Ovidiu Tender. Data si valoarea tranzactiei nu au fost dezvaluite.

Pentru a scapa de cele peste 18.500 de miliarde lei datorii, Balkan Petroleum, proprietarul cu acte al RAFO Onesti, a inaintat tribunalului un plan de reorganizare a societatii prin care creditorii rafinariei ar urma sa devina actionari ai acesteia.

Aceasta varianta ar indeparta amenintarea falimentului, o solutie care produce pierderi tuturor partilor implicate, creditori sau debitori, au lasat sa se inteleaga ieri managerii RAFO. Cota de participare la noul actionariat ar urma sa fie stabilita in functie de suma pe care o au de incasat creditorii.

Statul, actionar majoritar “de tranzitie”. Din calculele facute de conducerea rafinariei, in urma conversiei datoriilor in actiuni, statul ar reveni in pozitia de actionar majoritar, in timp ce restul creditorilor ar ramine cu o cota de aproximativ 38%.

Balkan Petroleum ar vrea sa asigure in continuare managementul RAFO si, mai mult decit atit, sa aiba drept de preemptiune la rascumpararea actiunilor, adica sa-si poata recapata afacerea dupa citiva ani de “convietuire” cu statul. Solutia a fost deja trimisa tribunalului.

Daca ea va fi respinsa sau nu se va afla pe 13 octombrie, cind sint asteptati la tribunal si marii creditori ai rafinariei, printre care Ministerul Finantelor. “Pina acum, Finantele nu au avut o pozitie transanta, insa noi speram la un vot pozitiv”, a spus ieri Marin Anton, consilierul presedintelui Balkan Petroleum.

Managerii RAFO cred ca reorganizarea va fi preferata falimentului, mai ales dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - care urmareste si indeplinirea contractului de privatizare - a avizat pozitiv varianta reorganizarii.

Balkan Petroleum - “urmasul” lui Corneliu Iacobov. Balkan Petroleum, companie inregistrata in Marea Britanie, detine de citeva zile 98a din actiunile Rafinariei Onesti. Firma, controlata de Marian Alexandru Iancu, patronul VGB Oil, a intrat oficial in afacerea RAFO anul trecut. La acea data, actionarii RAFO erau Imperial Oil - apartinind lui Corneliu Iacobov - si Canyon Servicos.

Balkan Petroleum a intrat in afacere dupa ce Iacobov a cesionat cea mai mare parte din actiunile detinute la RAFO prin Imperial Oil. Noul proprietar sustine ca are un plan ambitios pentru redresarea rafinariei si ca RAFO este deja un jucator extrem de important pe piata romaneasca. Potrivit bilantului prezentat ieri, RAFO a platit in ultimul an la bugetul de stat peste 8.

300 de miliarde lei, intrind in primii cinci mari contribuabili la bugetul de stat. Platile facute reprezinta datorii curente, rafinaria neachitind nimic din restantele considerate “istorice”. Balkan Petroleum promite investitii de peste 200 de milioane de dolari pentru urmatorii ani, care-si vor spori cota de piata de la 8,3%, astazi, la peste 18%.

Cine sint marii creditori RAFO?

Ministerul Finantelor - taxe, accize, impozite 8.076 mld. lei

FABER (prin care se deruleaza importurile de titei RAFO) 5.000 mld. lei

Petrom - furnizor de titei pentru RAFO pina in 2002 2.250 mld. lei

VGB Oil - furnizor si coproprietar al Balkan Petroleum 1.515 mld. lei

Vama Iasi 1.000 mld. lei

Tender SA - (controlata de Ovidiu Tender) 393 mld. lei

Prospectiuni SA (controlata de Ovidiu Tender) 216 mld. lei

AVAS 181 mld. lei

Atlas Gip (controlata de Ovidiu Tender) 43 mld. lei

Total 18.674 mld. lei

Fuziunea RAFO-CAROM, solutie de rezerva

Patronatul RAFO s-a gindit si la fuziunea prin absorbtie cu combinatul Carom Onesti. Fuziunea a fost anuntata ca intentie la jumatatea acestui an, dupa Adunarea Generala a Actionarilor RAFO si urma sa fie discutata si de AGA Carom. In cazul RAFO insa, chiar daca actionarii au fost de acord, fuziunea trebuie aprobata si de creditori.

Pina acum, acestia nu s-au pronuntat, cu exceptia AVAS, care a declarat ca respinge ideea. Intre timp, proprietarul RAFO a preluat si Carom. “Tender SA ne-a vindut cota detinuta la Carom”, a anuntat ieri Marin Anton.

Reprezentantii Balkan Petroleum au refuzat sa spuna cind s-a produs tranzactia si care a fost pretul, limitindu-se la precizarea ca vinzarea s-a facut inainte de planul de reorganizare al RAFO.