Companii de telecomunicatii precum Vodafone, T-Mobile, Telenor "butoneaza" de zor pentru a se extinde pe piata comunicatiilor din estul Europei.

Piata estica a telecomunicatiilor a starnit "pasiuni" aprinse in cursul acestui an pentru jucatori importanti din domeniu. Pe la jumatatea lui septembrie se anunta ca fondul de investitii olandez ROMGSM Holdings achizitionase 15,6% din compania canadiana Telesystem International Wireless, cedand in schimb actiuni la MobiFon, operatorul retelei de telefonie mobila Connex.

Recent, Deutsche Telekom isi prezenta intentia de a achizitiona cei 49% "care-i lipseau" de la Eurotel Bratislava. Cam in aceeasi perioada, Mobilkom Austria (divizia "mobile" de la Telekom) prezenta o oferta de vreo 30 de milioane de dolari pentru 50,5% din actiunile operatorului bosniac Eronet.

Ca sa ramanem in fosta Iugoslavie, prin august, norvegienii de la Telenor au cumparat si cei 59,5% "lipsa" din actiunile operatorului din Muntenegru ProMonte. Tot Telenor detine 100% din actiunile Pannon GSM, plus 56,5% din actiunile companiei ucrainene Kyivstar, cu 43% din piata nationala.

SEMNALE DE ALARMA. "Caracteristica acestor piete o reprezinta faptul ca se gasesc aici doi sau trei competitori majori care se lupta sa-si smulga unul altuia clientii", a declarat pentru International Herald Tribune un analist IDC de la Praga, John Gole.

Lasand la o parte expresia cu trimitere la proverb, adevarul este ca dincolo de "arena" luptei se intind umbre in miscare. In luna iunie, Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei din Camera Deputatilor, tragea un semnal de alarma legat de "luptele de culise" din vitalul sector al telecomunicatiilor:

"Deja sunt doua mari companii care dau tarcoale Romaniei. Daca nu vom avea o strategie bine pusa la punct pentru a iesi in regiune, ne vor cumpara altii si vom deveni abonati ai acestor retele si capsuni la greu scrie pe noi."