Din ce in ce mai multi cunoscuti, oameni de afaceri, dar si politicieni ori reprezentanti ai corpului diplomatic ma intreaba cine cred eu ca va castiga alegerile. Adrian Nastase sau Traian Basescu? Alianta DA sau PSD+PUR? Sunt silit de imprejurari sa ridic din umeri. Si refuz politicos dar ferm sa ofer un prognostic.

Este pentru prima data, dupa 22 decembrie 1989, cand ma abtin, amanand pana in ultima clipa o proiectie de acest fel asupra viitorului. In paranteza fie spus, dincolo de obligatiile pe care le am, ca analist politic, fata de cititorii acestui ziar, lansarea de prognoze cu grad mic de risc este pentru mine o placere. Un fel de hobby.

De aceea, nu ascund nici faptul ca am facut unele pariuri cu prietenii apropiati. Am mai si pierdut, dar pe cele mai multe le-am castigat. Acum, imi este cu neputinta sa adun mere cu pere si sa scot din palarie un rezultat in care eu insumi sa cred. Probabil, multe dintre semnele de intrebare pe care le am se vor risipi in urmatoarele doua saptamani.

Deocamdata, insa, fac inventarul a ceea ce nu poate fi usor evaluat.

Cristian Parvulescu, care, dincolo de meritele incontestabile pe care le are in dezvoltarea societatii civile romanesti, este si un analist politic de exceptie, a lansat o tema interesanta, intr-un dialog purtat despre alegeri la Realitatea TV, in emisiunea lui Razvan Dumitrescu.

Punand in balanta avantajele si dezavantajele diferitelor formatiuni politice, Parvulescu a vorbit despre pozitionarea PSD in teritoriu. Si nu intamplator. Baza logistica care poate asigura succesul in alegerile parlamentare si prezidentiale este puterea reala pe care o formatiune politica o are in timpul campaniei electorale. Din aceasta perspectiva, PSD dispune de o administratie centrala.

Prin simplul fapt ca se afla la guvernare.

Ceea ce inseamna ca, si daca nu incalca sub vreo forma legile tarii sau regulile in baza carora se desfasoara competitia politica, sau chiar valorile morale ale luptei pentru putere intr-o societate democratica, PSD are posibilitatea sa-si faca o puternica publicitate electorala, prin evenimentele pe care membrii echipei guvernamentale, in frunte cu premierul, le creeaza.

O inaugurare de scoala sau de sala de sport, o reuniune internationala, un drum reparat sau chiar o prezenta la locul in care s-a intamplat o nenorocire pot aduce, pe gratis, voturi pentru PSD. O televiziune nu trebuie sa fie cumparata sau obedienta pentru a oferi, in emisiunile de stiri, informatii despre activitatea Cabinetului. Opozitia, prin forta lucrurilor, nu are niciodata aceasta sansa.

Dar tot PSD detine si un important segment al puterii in teritoriu. Fara a mai vorbi despre prefecti, care sunt in totalitate, conform Constitutiei, ai partidului de guvernamant, PSD dispune de primari, de viceprimari, de consilieri si de presedinti de consilii judetene care, fiecare in parte, creeaza evenimente locale ce nu pot fi ignorate nici de presa, nici de opinia publica.

Cristian Parvulescu a vorbit la Realitatea TV despre un rezultat interesant al luptei pentru putere, care s-a desfasurat imediat dupa alegerile locale. O lupta castigata in forta de catre PSD. Batalia pentru consiliile judetene.

Imediat dupa alegerile locale, in timp ce Alianta DA traversa o stare de euforie pentru ca rezultatele demonstrasera ca in randul populatiei exista o dorinta reala de schimbare, PSD, cu toata starea de panica pe care a traversat-o, a trecut la recuperarea rapida a punctelor pierdute.

Liderii locali ai acestui partid, versati in combinatii politice, in negocieri si aranjamente locale, au reusit sa faca in asa fel incat sa castige in numeroase locuri, chiar in ciuda scorurilor electorale, presedintia consiliilor judetene. Solutia a fost, de fiecare data, negocierea cu rivalii politici si transformarea acestora in parteneri, la nivelul conducerii acestor consilii.

In timp ce liderii politici si analistii faceau calcule dupa calcule, in incercarea de a demonstra fie ca alegerile locale au fost castigate de PSD, fie ca invingatorul a fost Alianta DA, partidul de guvernamant a tras presul de sub picioarele social-democratilor lui Basescu si liberalilor lui Stolojan, reusind sa-si adjudece nu mai putin de 19 pozitii de presedinti de consilii judetene.

La un scor practic egal obtinut in alegeri, Alianta DA nu dispune, in acest moment, decat de 9 presedinti. PUR a obtinut 4 pozitii care, acum, intaresc si ele logistica PSD. Ca sa nu mai vorbim de UDMR - 5 pozitii, aliat, pana una-alta, tot cu PSD.

Din perspectiva celor consemnate mai sus, PSD+PUR poate fi dat castigator in noiembrie. Si atunci, de ce nu pariez? Pentru ca logistica de acest fel nu reprezinta totul. Si nici macar suficient de mult. Maine ma voi referi la posibilele efecte ale elementului surpriza, reprezentat de Basescu.