Prima reuniune informala a ministrilor Apararii din NATO ce are loc pe teritoriul Romaniei se deschide azi la Poiana Brasov. Din surse ale Aliantei Nord Atlantice, ZIUA va prezinta astazi in exclusivitate agenda discutiilor intre cei 26 de ministri ai Apararii si oficialii NATO.

La Poiana Brasov, se vor afla simultan, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Schaeffer, Presedintele Comitetului Militar al NATO, Generalul Harald Kujat, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate in Europa (SACEUR), generalul James Jones, iar ca invitat ministrul rus al Apararii Serghei Ivanov, pentru reuniunea Consiliului NATO-Rusia la nivelul ministrilor Apararii.

Pentru cei trei oficiali NATO si pentru Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, au sosit patru elicoptere, apartinand US Navy. Acestea vor asigura transportul celor patru pe ruta Bucuresti-Brasov-Bucuresti.

Irak

Cinci subiecte principale vor fi dezbatute azi la Poiana Brasov. Primul, cel mai important pentru SUA, este acela al implicarii NATO in Irak. Extinderea misiunii de pregatire a trupelor armatei irakiene, crearea unui Centru de Excelenta in apropierea Bagdadului, numarul militarilor Aliantei care vor fi implicati in acest proces sunt teme fierbinti pe ordinea de zi.

NATO Instruction Team numara in momentul de fata aproape 300 de militari. Cum se face jonctiunea cu Comandamentul Fortelor Multinationale din Irak condus de americani? Vor trebui aliatii din NATO sa-si suplimenteze participarea in Irak daca SUA vor lua decizia unei retrageri partiale? Se va limita NATO doar la pregatirea trupelor armatei Irakiene?

Afganistan

Al doilea subiect major este acela al operatiilor NATO, subscrise luptei mondiale impotriva terorismului. In Afganistan, ISAF se afla deja sub comanda NATO, misiunea principala fiind aceea de extindere a Echipelor de Reconstructie (PRT) pe intreg teritoriul tarii. Sensul de extindere va fi de la Est la Vest. Americanii conduc nemijlocit operatiunea multinationala Enduring Freedom (OEF).

Exista semnale ca discutia initiata deja la Cartierul general al NATO privind unificarea ISAF cu OEF sa fie pusa pe tapet din nou de SUA, de data aceasta in termeni mai concreti.

Kosovo

Subiectul numarul trei se refera la alte misiuni in care este implicata Alianta. Ar trebui sa se implice NATO in combaterea traficului de droguri? Este doar una din temele de discutie pentru azi. Alta tema este aceea a predarii misiunii SFOR din Bosnia catre UE, situatia in continuare tensionata din Kosovo si accentul pe care NATO trebuie sa-l puna pe eforturi politice in acea zona.

Grupul Plus este una din initiative in acest sens, unde reprezentanti politici ai NATO impreuna cu responsabili politici din Kosovo incearca sa gaseasca o solutie pentru zona respectiva. Chestiunile operationale pentru contingentele diferitelor tari sunt si ele subiect de discutie.

Transformarea militara a NATO

Subiectul numarul patru este acela al transformarii militare a NATO. Va fi pus in discutie modul in care aliatii planifica si finanteaza operatiunile. "Nu mai facem intai planificarea unei operatiuni si apoi alergam dupa finantare. Vor trebui schimbate prioritatile. Identificam resursele financiare pentru un tip de operatiune anume si apoi o declansam.

Vom evita astfel accidentele de parcurs, cum au aparut in Afganistan cu elicoptere de transport", ne-a precizat un oficial NATO. Termenul de "usability" va fi unul foarte important pe agenda ministrilor Apararii. E vorba de gradul de operationalizare a fortelor, de generarea fortei in momentul solicitarii de la NATO catre armatele statelor membre.

"Transformarea inseamna o cheltuiala mai mare.

Daca nu o facem acum, NATO va deveni o forta greoaie si ineficienta", a precizat oficialul in exclusivitate pentru ZIUA.

Caracterul expeditionar

A cincea tema este aceea a sporirii caracterului expeditionar al fortelor NATO. "Fortele care nu pot sta decat pe teritoriul national au o valoare limitata", a declarat oficialul.

Reactia rapida, contributia directa sau prin Forta de Raspuns a NATO (NRF) este un subiect important pentru cei ce conduc armatele NATO, atunci cand vine vorba de contributia directa la operatiuni in afara ariei NATO (Out of Area Operations). In momentul de fata, oficiali ai Aliantei recunosc faptul ca e destul de dificil sa genereze fortele pentru a fi trimise in afara ariei de operatiuni.

Alte teme importante

In afara celor cinci subiecte mentionate, se vor mai discuta si alte teme. E vorba primul Consiliu NATO-Rusia dupa tragedia de la Beslan si colaborarea in domeniul luptei antiteroriste, Operatiunea Active Endeavour din Marea Mediterana (inclusa si ea in planul NATO de masuri antiteroriste), securitatea in zona Marii Negre, situatia din Transnistria si altele.