Persoanele care au muncit in strainatate vor putea primi pensie sau banii care li se cuvin pentru munca depusa intr-o alta tara, a anuntat ieri secretarul de stat din Ministerul Muncii, Razvan Ionut Cirica.

“Muncitorul va putea primi, dupa ce se retrage din munca, doua pensii: una din tara unde a lucrat si alta de la bugetul de pensii romanesc, daca a muncit si in Romania”, a precizat secretarul de stat.

Pina acum, Ministerul Muncii a incheiat acorduri bilaterale de asistenta sociala cu Turcia, Regatul Tarilor de Jos, Coreea, Libia, Peru, Algeria, Iugoslavia, Ungaria, Albania, Rusia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, iar, de la sfirsitul acestui an, cu Luxemburg. Din 2005 vor fi in vigoare acorduri similare cu Franta, Spania, Germania si Italia, a mai spus Cirica.

“Persoanele care au muncit legal in una dintre aceste tari si care au iesit sau ies la pensie trebuie sa duca la Casele de Pensii acte doveditoare (o copie a contractului de munca din tara respectiva, un ordin de plata), iar noi vom identifica angajatorul, precum si institutia responsabila de asigurari sociale, pentru ca muncitorul sa-si primeasca drepturile”, a spus oficialul

Ministerului Muncii. Acesta a precizat ca persoanele care au lucrat o perioada scurta intr-una dintre tarile de mai sus si nu au realizat stagiul de cotizare cerut de legislatia statului respectiv pentru a primi o pensie isi pot recupera prin acest demers suma cu care au cotizat la sistemul de asigurari in perioada cit au muncit in tara respectiva.