AVAS vrea sa vinda 28 de companii pina in decembrie

Romania mai are de privatizat 1.080 de societati in care statul este actionar. Dintre acestea, majoritatea se afla la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care prognozeaza ca, pina la sfirsitul anului, va privatiza 28 de mari intreprinderi din cele aproape 100 aflate in curs de privatizare.

“Cele 401 societati unde AVAS este actionar minoritar isi urmeaza cursul pe bursa”, a spus Mircea Ursache, seful AVAS.

Una dintre marile societati pe care statul vrea sa o privatizeze pina la sfirsitul acestei luni si care va da batai de cap autoritatilor, dupa cum spune Ursache, este Electroputere Craiova. “Recent am disponibilizat 600 de oameni de aici, iar privatizarea societatii a intirziat (n.r. - procesul de privatizare a fost lansat in urma cu doi ani) din cauza unor probleme complexe.

Este o intreprindere foarte mare, dar sintem in ultima faza de negociere”, a afirmat seful AVAS. Potrivit acestuia, negocierile sint purtate cu General Electric, Bombardier, Siemens si Asociatia Salariatilor societatii din Craiova. Pina acum, citeva companii s-au aratat interesate sa preia doar anumite sectii.

Ursache a mai spus ca nu s-a stabilit daca privatizarea va fi facuta prin divizarea societatii sau trecerea in proprietate privata a companiei ca un tot unitar.

Control la ARO Cimpulung

Optimismul lui Ursache, precum si multumirea ca “AVAS are o imagine pozitiva in Raportul de tara al Comisiei Europene” sint umbrite de situatia in care se afla citeva asa-zise privatizari de succes: Tractorul si ARO.

Cea dintii nu mai are siguranta ca este dorita de grupul italian, preluare parafata de fostul presedinte al APAPS, Ovidiu Musetescu, iar in cazul ARO Cimpulung lucrurile se vor lamuri abia dupa ce Autoritatea Nationala de Control va raporta, pina in ianuarie 2005, modul in care s-au vindut o serie de active din fluxul viabil.

Tractorul Brasov, pindit de un consortiu

Dupa cum afirma Mircea Ursache, de privatizarea Tractorul Brasov sint interesate cinci-sase companii straine si romanesti, fiind analizata posibilitatea formarii unui consortiu. “Eu ma gindesc foarte serios la varianta unui consortiu romanesc care sa preia Tractorul.

De exemplu, firma romaneasca MYO-O a facut o noua oferta privind cumpararea acestei societati”, a declarat reprezentantul AVAS.

Potrivit acestuia, taraganarea transferului dreptului de proprietate, pe motiv ca sint necesare garantii suplimentare, reprezinta “o exagerare” din partea companiei Landini: “In ceea ce-i priveste, probabil este corect.

Insa eu cred ca este o exagerare, intrucit sint asigurari date de o institutie guvernamentala, iar actul pe care ei il asteapta publicat in Monitorul Oficial a trecut saptamina trecuta si de Senat”. Din cei peste 6.000 de salariati, societatea brasoveana mai are doar 3.400.

“Oamenii disponibilizati fac presiuni ca sa-si primeasca salariile compensatorii pentru care Tractorul trebuie sa plateasca lunar 15 miliarde lei. Acesti bani vor veni de pe urma vinzarii unor active ale societatii, pe care speram sa obtinem aproximativ 60 miliarde lei”, a mai spus seful AVAS.