PSD se afla in fata unei crize de proportii generate de intocmirea listelor parlamentare. Unii dintre membri partidului aflati pe locuri eligibile, dupa alegerile preinterne, au fost mutati pe locuri neeligibile. Cei mai multi dintre acestia sunt tineri, fapt care a generat reactia lui Victor Ponta.

El s-a lansat in acuze grave la adresa PSD avertizant ca partidul va plati scump lipsa de fermitate de care a dat dovada si ca va avea de suferit pe termen mediu si lung. Liderul tinerilor pesedisti a amenintat ca tinerii ar putea sa refuze implicarea in campania electorala, avand in vedere ca au fost pacaliti.

Listele electorale au fost date publicitatii marti dupa amanari suspectate de aranjamente obscure. Parada prealegerilor din interiorul partidului a fost facuta praf. Componenta acestora confirma faptul ca posturile eligibile au fost impartite de la centru si nu obtinute prin alegeri democratice, cum fals s-a acreditat ideea.

Rezultatul combinatiilor politice pe marginea acordarii celor mai bune locuri este unul nefavorabil PSD. Fosti parlamentari, celebri anonimi in ultimii patru ani, sunt trecuti surprinzator in pozitii fruntase, asa incat se vor bucura de inca o binemeritata vacanta in urmatoarea legislatura.

Comparativ, palmaresul celor mai slabi membri ai Aliantei DA, aspiranti la Camera sau Senat, este infinit mai bun decat cel al unora dintre omologii din PSD. (M.T.)

Partidul de guvernamant este in pragul unei crize interne dupa ce listele finale ale Uniunii formate din PSD si fratiorii din PUR au provocat mari nemultumiri in sanul acestei formatiuni politice. Prima iesire la rampa publica in acest sens a fost cea a liderului TSD, Victor Ponta.

"Vom plati scump aceasta lipsa de fermitate de care a dat dovada partidul", a declarat ieri Ponta, citat de Mediafax. Liderul TSD a acuzat faptul ca mai multi tineri din partid, care se situasera pe locuri eligibile in urma alegerilor preliminare din partid, au fost mutati pe locuri neeligibile. Potrivit lui Ponta, in urma acestor permutari, partidul va avea de suferit pe termen mediu si lung.

"Partidul va avea de suferit, pe termen mediu si lung, din aceasta cauza. Jumatate dintre tinerii care s-au situat pe locuri eligibile, in urma desfasurarii alegerilor interne din PSD, au fost trecuti pe locuri neeligibile, pentru a le face loc celor din PUR. In aceasta situatie se afla 12 membri ai TSD", a precizat liderul TSD.

Victor Ponta a mai spus ca tinerii nu au fost anuntati de faptul ca in urma intelegerii cu PUR, tinerii vor fi trasi in jos de pe locuri eligibile pe locuri neeligibile. "Cand s-a facut uniunea cu PUR, nu am crezut ca acest lucru va conduce la mutarea tinerilor din PSD de pe locurile eligibile pentru Parlament", a adaugat Ponta.

Liderul tinerilor a mai spus ca nu stie cum ii va motiva pe tineri in campania electorala deoarece multi dintre ei sunt dezamagiti. "Daca vorbim de faptul ca multi tineri au fost trecuti mai in spate, pe listele pentru alegerile generale, atunci este vorba despre o infrangere a noastra, a celor tineri din PSD, de catre cei mai cu experienta", a precizat presedintele TSD.

Victor Ponta a adaugat ca o alta pierdere suferita de tinerii din partidul de guvernamant este aceea ca reprezentantul studentilor, care se afla pe un loc eligibil pentru Parlament, in Bucuresti, a fost si el mutat pe un loc neeligibil. "Nu este bine pentru PSD cum se procedeaza. Era bine ca reprezentantul studentilor sa ocupe un loc in Parlament.

Nu stiam ca daca am castigat meciul vom pierde in afara terenului de joc. Nu stiam ca daca castigi pe teren ai apoi nevoie de arbitri ca sa castigi partida. Vom plati scump aceasta lipsa de fermitate de care a dat dovada partidul", a spus Victor Ponta.

Tinerii perdanti

O scurta privire aruncata pe listele de la alegerile preliminare comparativ cu cele de la alegerile finale arata ca sunt destui tineri care ar putea sa fie chiar foarte suparati din cauza permutarilor pe care le-a operat conducerea PSD. Alexandra Braica ocupase primul loc la Camera Deputatilor in alegerile preliminare. Lista finala ne-a arata pe aceeasi Alexandra Braica insa pe locul trei.

In judetul Tulcea, Vlad Manastireanu ocupase primul loc in alegerile preinterne la Camera Deputatilor, loc pe care a trebui sa-l cedeze vrand-nevrand lui Bogdan Niculescu Duvaz, mare perdant la Bucuresti dar care avea si el nevoie de un loc caldut pentru inca patru ani.

O situatie strigatoare la cer gasim in cazul lui Mihai Apostolache din Prahova, Nicolae Mera din Alba si Cornel Vasile din Ialomita. Toti ocupasera locul doi in urma alegerilor preliminare din PSD, dar dupa lucrarile pe sub mana operate de conducerea partidului au ajuns pe locul cinci.

Opozitia acuza minciuna PSD

Ziua de ieri a fost probabil prima ocazie in care tinerii din partidul de la putere si cei din opozitie au cazut de acord in privinta unei stari de fapt. Liderul tinerilor din PD, Liviu Nistoran, a acuzat ieri partidul de guvernamant ca si-a mintit propriii tineri o data cu publicarea listelor pentru alegerile parlamentare.

Potrivit lui Nistoran, pe locurile eligibile pentru Parlament sunt prezenti doar noua tineri din partea TSD. "Acest lucru demonstreaza inca o data ca reformarea din cadrul partidului de guvernamant nu este decat o minciuna", a acuzat liderul democrat. Intr-un comunicat dat publicitatii acum doua zile, conducerea PSD anunta ca pe locuri eligibile se afla 30% tineri.

In replica, Nistoran i-a atras atentia liderului PSD, Adrian Nastase, ca noua locuri eligibile nu inseamna nici pe departe 30%.

"Adrian Nastase a dovedit ca desconsidera atat populatia, cat si propriii membri de partid, iar PSD arata inca o data ca nu apreciaza valoarea, ci apreciaza si protejeaza aceiasi oameni imbatraniti in rele in ultimii 15 ani si doritori de imunitate parlamentara, a adaugat liderul tinerilor democrati.

Acesta a tinut sa-si exprime compasiunea fata de tinerii din PSD care "au fost pacaliti, alaturi de restul populatiei"

Schimbarile "majore"

PSD anunta acum doua zile atunci cand a facut publice mult trambitatele liste de candidati pentru alegerile parlamentare ca partidul vine cu 66% propuneri noi fata de alegerile din 2000. Totodata, se mai spunea in comunicatul PSD, numai 34% sunt si in prezent parlamentari.

Partidul de la putere nu a facut si un raport al parlamentarilor ilustri necunoscuti care se afla in fruntea listelor din toata tara. Vorbim aici despre oamenii care in ultimii patru ani, cat au fost senatori sau deputati, nu au deschis gura decat atunci cand au depus juramantul.

In rest, s-au ocupat cu sprijinitul scaunelor comode din Parlament, o ocupatie cu mult mai placuta si mai putin solicitanta. Nume de parlamentari precum Ion Mihailescu, Filip Georgescu, Traian Novolan sau Marin Dinu nu spun nimanui nimic. Doar acestea sa fie numele noi cu care partidul vrea sa vina in alegeri.

Caci in rest, listele sunt luate cu asalt de nume controversate ale PSD, de ministri, secretari de stat, subsecretari de stat sau oameni de-ai lui Iliescu impinsi pe locuri fruntase.

Anonimii in frunte

In ceea ce-i priveste pe trantorii PSD, alesi degeaba in 2000 si foarte aproape de a inhata un nou mandat, acestia sunt tot pe locuri fruntase, perfect eligibile. In judetul Mures il avem pe deputatul Pavel Tudoran. Locul doi eligibil, potrivit listelor finale ale PSD in acelasi judet. Activitatea deputatului in actuala legislatura a cuprins trei luari de cuvant mari si late.

In judetul Arges, la Camera Deputatilor, pe locul doi se afla actualul parlamentar Filip Georgescu. Acestuia din urma ar fi trebuit sa se ridice un monument, simbol al lenii, care sa-l reprezinte. A vorbit o singura data in patru ani, adica in ziua fericita cand a depus juramantul. In judetul Giurgiu primul loc la Senat l-a luat Ion Radoi.

In patru ani, alesul poporului Ion Radoi a reusit performanta de a vorbi de trei ori in plen. In Bacau, imperiul baronului Viorel Hrebenciuc, il avem pe locul trei la la Senat, dupa prefectul Catalin Mardare si fostul secretar executiv al PSD, Dan Matei Agathon, pe Voinea Melu.

Melu afost senator si in ultimii patru ani, calitate in care nu a vobit in fata colegilor sai parlamentari decat o singura data, adica in ziua in care, dupa ce si-a dat seama ca a pacalit electoratul, se jura ca va servi tara.

Campioni la mutenie

Primele doua locuri la Senat in judetul Dambovita sunt ocupate de doi campioni la mutenie marca PSD. Pe primul loc, Traian Novolan. Acesta nu vorbit in plenul Senatului in actulala legislatura absolut niciodata. Totodata, la rubrica "Intrebari si interpelari", in dreptul senatorului Traian Novolan, avem o bara.

Urmatorul pe lista din judetul Dambovita pentru Senat este actualul parlamentar si traseist politic Marin Dinu. Acesta a trecut in 2003 de la PUR la PSD, insa nici acest partid nu l-a motivat prea tare. Marin Dinu nu are nici o declaratie politica in plenul Senatului si nu a participat la nici o editie a "Intrebarilor si interlarilor". Trecem mai departe si ajungem la Marius Munteanu.

Acesta a inhatat locul trei eligibil la Senat in judetul Neamt pe listele PSD pentru alegerile parlamentare. Activitatea sa in cadrul Legislativului din ultimii patru ani cuprinde patru solicitante declaratii politice, una in fiecare an, dar nici o intrebare sau interpelare. Deputatul Dan Verbina este pe locul trei la Camera in judetul Tulcea.

Abia daca a deschis gura in patru ani de cand este reprezentantul acestui judet in Parlament. In rest nici o intrebare sau interpelare.

Democratii si liberalii nu au trantori

Democratii si liberalii, la randul lor, au decis sa isi improspateze reprezentantii in viitorul Parlament ce va fi ales in 28 noiembrie. Din cei 74 senatori si deputati actuali ai Aliantei PNL-PD, 36 se regasesc si pe listele de candidati.

Daca PNL a decis sa pastreze mai mult de jumatate din actualii sai parlamentari (23 din 40), PD a decis ca doar 13 din cei 34 se vor mai regasi in viitorul Legislativ. Spre deosebire de alte partide, liberalii si democratii se pot lauda ca nu au avut nici un "trantor" printre ei, fiecare parlamentar al Aliantei avand declaratii politice, intrebari, interpelari si initiative legislative.

Cu o activitate mai modesta, in raport cu colegii lor de grup parlamentar, ar fi deputatii PD - Romeo Raicu (sapte declaratii politice, 10 intrebari/interpelari, 18 initiative legislative); Mircea Man (o declaratie politica, sase intrebari/interpelari, opt initiative legislative) si, respectiv, PNL - Catalin Micula (trei luari de cuvant in plen, opt initiative legislative, trei

intrebari/interpelari).