Executivul a decis, ieri, majorarea cu 20% a salariilor de baza ale functionarilor publici, incepand cu 1 noiembrie. Fericiti vor fi si salariatii Secretariatului General al Guvernului, institutie ce va obtine cu 20% mai mult decat anul acesta, conform proiectului bugetului de stat pe anul 2005, aprobat, ieri, de Executiv.

Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a incercat sa explice ca respectivele mariri salariale ale functionarilor publici nu afecteaza bugetul de stat, intrucat s-a suspendat ocuparea prin concurs si prin redistribuire din corpul de rezerva al functionarilor publici, a posturilor corespunzatoare functiilor publice vacante din cadrul autoritatilor.

Principiul neafectarii bugetului nu se mai aplica atunci cand este vorba despre cresterile de care se bucura Ministerul Administratiei Publice. Acesta va primi, anul viitor, 46 mii miliarde de lei, ceea ce inseamna o marire cu 28% a bugetului. Un plus la buget va obtine si Autoritatea Nationala de Control.

Banii suplimentari vor fi alocati unor posturi nou-create in cadrul Garzii Financiare si Vamii. In timp ce institutiile citate se bucura de fonduri sporite, altele vor avea parte de o reducere a veniturilor, in ciuda maririlor amintite de ministrul Tanasescu. Agricultura, de exemplu, va primi 43,8 mii miliarde lei, doar cu 5% mai mult decat in acest an.

Bugetul este nesatisfacator, avand in vedere ca rata cresterii economice este prognozata pentru anul viitor la 5,5%, iar inflatia - la 7%. In pierdere se poate considera si MAE, care va primi cu 9,85% mai mult decat in 2005.

Raportat la cresterea economica si la rata inflatiei prognozata pentru 2005, bugetul PNA nu se va mari cu aproape nici un leu, in ciuda faptului ca actualii guvernanti se lauda ca lupta anticoruptie este una dintre preocuparile lor majore.

Conform proiectului de buget pe anul 2005, Ministerul Apararii va ramane cu 38% din PIB, avand o crestere fata de 2004 de 21%. Totodata, bugetul Ministerului Educatiei va reprezenta 4,2% din PIB, ceea ce inseamna o crestere cu 29%.

Sanatatea va trebui sa se multumeasca cu o marire echivalenta procentual cu cea a Ministerului Administratiei, in jur de 20%, asta in conditiile in care sistemul sanitar romanesc se confrunta cu nenumarate probleme. Programele sociale promovate totalizeaza 30% din cheltuielile bugetare si reprezinta 13% din PIB prognozat pentru anul viitor, a declarat Tanasescu.

In cadrul politicii salariale, reducerea cotelor minime si maxime de impozitare a veniturilor va duce la o diminuare a incasarilor bugetare cu 3200 de miliarde lei. Un minus de 500 de miliarde lei la veniturile bugetare se va inregistra ca urmare a continuarii programelor de scutire a impozitului pentru producatorii de programe informatice.

Un impact negativ semnificativ asupra veniturilor bugetare, respectiv 13.000 de miliarde lei, este previzionat ca efect al reducerii de la 25 la 19% a impozitului pe profit. Masura va duce in jos veniturile bugetare cu 9700 miliarde lei. Media cursului leu/dolar si cea a cursului leu/euro pentru anul 2005 care s-a luat in calcul la stabilirea acestui buget este 35.150 lei pentru un dolar si 42.

550 lei pentru un euro.