"Programul SAPARD nu a atins inca viteza maxima. Sunt sigur ca nu este nevoie sa subliniez importanta acestui program, nici ca va fi o oportunitate pierduta daca nu reusiti sa exploatati intregul lui potential". Acestea sunt cuvintele lui Franz Fischler, comisarul european pentru Agricultura, dezvoltare rurala si pescuit, rostite ieri, la Bucuresti, cu ocazia Forumului afacerilor agricole.

Declaratia sa demonstreaza ca, oricat de mult au dorit autoritatile romane sa cosmetizeze derularea acestui program-cheie in demonstrarea capacitatii tarii noastre de a absorbi fondurile europene nerambursabile, comisarii europeni nu vad lucrurile in aceeasi lumina.

Comisarul european a continuat criticile la adresa autoritatilor romanesti, aratand ca absorbtia fondurilor europene a fost "mai inceata decat se astepta, in ciuda considerabilelor eforturi care s-au depus", dar a adaugat: "Sunt multumit ca eforturile intense din ultimele cateva luni v-au pus intr-o situatie in care ar trebui sa fiti capabili sa utilizati fondurile aferente anului 2000 ramase

pana la sfarsitul acestui an". Recent, reprezentantii SAPARD au afirmat ca pana in prezent fondurile au fost absorbite in proportie de 91 la suta, in timp ce la finele lunii iulie acest nivel era de doar 41 la suta.

Probabil comisarul european s-a referit la faptul ca fondurile SAPARD alocate pentru "imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole", care trebuie cheltuite pana la sfarsitul acestui an, au fost absorbite doar in proportie de circa 48 la suta.

Referindu-se la observatiile din raportul de tara, Fischler a afirmat ca remarca progresele obtinute, dar se impun inca eforturi substantiale pentru a reduce "numarul considerabil de institutii care nu corespund standardelor europene". "Acestea fac parte din aspectele care va tin pe loc cand ar trebui sa va lansati cu viteza in cursa finala spre aderare.

Nu pot sublinia indeajuns importanta accelerarii proceselor de imbunatatire a calitatii alimentelor care nu corespund standardelor si de modernizare a fabricilor de prelucrare, daca vreti sa exploatati la maximum noile piete de desfacere care vi se deschid si sa profitati din plin de oportunitatile pe care vi le ofera", a continuat Fischler.

De asemenea, depopularea si abandonarea terenurilor agricole sunt o "amenintare reala" daca nu sunt create forme alternative de activitati profitabile, a mai spus comisarul european, adaugand ca procentajul disproportionat de mare - 34 la suta - angajat in agricultura este o situatie care va trebui schimbata.

Oficialul european ne-a dat si cateva sfaturi, aratand ca vinurile romanesti au un potential valoros pentru export, dar a avertizat ca pentru aceasta se impun unele masuri in ce priveste podgoriile, producerea vinurilor, precum si in industria auxiliara a vinului si dezvoltarea capacitatii de promovare.