Cotatiile petrolului la principalele burse, newyorkeza si londoneza, au atins din nou niveluri record. Pe piata americana, barilul a fost cotat la 54,6 dolari, dupa ce un raport oficial a indicat o noua scadere a rezervelor de petrol ale SUA. Pe piata londoneza, livrarile pentru luna decembrie au fost perfectate la 50,60 dolari pe baril, in crestere cu 55 de centi.

Tendintele crescatoare din ultimele zile ale cotatiei pretului titeiului s-au facut resimtite si pe piata romaneasca. La inceputul saptamanii, Rompetrol a crescut cu 15 dolari tona de benzina vanduta la poarta rafinariei, asta insemnand ca engrosistii au fost nevoiti sa mareasca tarifele. In schimb, Petrom nu a luat nici o decizie in ceea ce priveste majorarea pretului.

Potrivit purtatorului de cuvant al companiei, Gabriel Nastase, o analiza se va face in momentul in care cotatia titeiului, de tip Brent, va sari de 50 dolari pe baril la Bursa londoneza. La randul sau, ministrul Dan Ioan Popescu a spus ca Petrom va majora preturile carburantilor in concordanta cu cotatiile internationale ale titeiului.

Analistii economici considera ca pretul intern al benzinei va creste in cel mai scurt timp cu 4000-5000 de lei la pompa, ceea ce va duce inevitabil la o crestere generalizata a preturilor. Autoritatile romane, in schimb, nu par speriate de cresterea constanta a cotatiilor. Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, declara recent ca nu exista elemente care sa duca la cresterea inflatiei.

In luna august, apropierea pretului mondial al titeiului de pragul celor 50 de dolari pe baril a generat scumpirea pretului benzinei cu 2200 de lei pe litru, iar cel al motorinei - cu 2300 de lei pe litru.

Totodata, evolutiile din ultima perioada ale cotatiilor pretului titeiului la Bursele de la New York si Londra au facut o victima in Romania.

Actionarii Rafinariei Astra Romana Ploiesti au aprobat sistarea activitatii de productie, intrarea societatii in conservare si restructurarea economico-financiara, in functie de evolutia cotatiei titeiului si de cea a pietei de desfacere a produselor finite.

Potrivit hotararii AGA, Consiliul de administratie al rafinariei va preciza, in termen de o luna, „masuri concrete ca efect al sistarii activitatii de productie“, printr-un raport curent adresat Bursei de Valori Bucuresti.