Iarna electorala 2004-2005 ne va costa de trei ori mai putin decat iarna 2000-2001, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului (MEC). "Fata de 2000-2001, iarna 2004-2005 ne va costa 215 milioane de dolari, contravaloarea creditelor pentru achizitia de combustibili.

In perioada urmatoare, vom asigura o stabilitate a preturilor energiei termice si electrice. Avem conditii optime pentru trecerea iernii. Nu vor fi probleme in aceasta iarna, in ceea ce ne priveste. Pot sa spun chiar ca este cea mai bine pregatita iarna din ultimii zece ani", a spus Popescu.

Gigacalorie la pretul de 129.000 lei

Ministrul a precizat ca unitatile din MEC mai furnizeaza energie termica numai in noua orase mari. "Printre acestea sunt Bucuresti, Galati, Deva, Lupeni si Craiova", a spus Popescu. El a precizat ca in aceasta iarna, la Cernavoda gigacaloria va costa 129.000 lei, iar la Petrosani circa 1 milion de lei.

"La Petrosani este cel mai mare pret pentru giogacalorie, pentru ca unitatea este in reabilitare. In Capitala, pretul gigacaloriei furnizata de unitatile MEC va fi de 750.000 lei, iar la Galati de 800.000 lei".

Consumul de electricitate va creste cu 5%

Potrivit estimarilor MEC, consumul de energie va creste cu 5% in perioada sezonului rece, iar consumul de energie termica cu 6,5%. De asemenea, conform calculelor MEC, pentru iarna 2004-2005 se estimeaza un consum de 11,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

"Stocurile de gaze naturale inmagazinate in momentul de fata sunt de 3 miliarde de metri cubi, rezerva care, in mod cert, asigura conditiile pentru trecerea iernii", a afirmat Popescu.

Petrom asigura rezervele de pacura

Ministrul a adaugat ca societatea Petrom va asigura rezervele de pacura si peste 42.000 tone de combustibili lichizi. "Astazi putem asigura populatia ca vom trece iarna fara probleme, din orice punct de vedere", promite oficialul MEC.

Pe de alta parte, el afirma ca in subordinea MEC nu mai exista societati care sa functioneze in pierdere. "Toate companiile au contribuit esential la modernizarea retelelor de distributie, la reducerea consumurilor de combustibili si deci, la o reducere a facturii pentru aceasta iarna".

La realizarea stocurilor de combustibili si a estimarilor privind consumul de energie electrica, termica si gaze, oficialii ministerului au plecat, potrivit ministrului, de la o prognoza meteo pesimista.

Contractele de privatizare ale Distrigaz Nord si Sud, semnate pana joi

Contractul pentru privatizarea Distrigaz Nord va fi semnat in data de 21 octombrie, la trei zile dupa parafarea documentului privind transferul proprietatii asupra Distrigaz Sud, a mentionat Dan Ioan Popescu. Statul a selectat companiile Gas de France si Ruhrgas (Germania) pentru privatizarea Distrigaz Sud si, respectiv, Distrigaz Nord.

Contractul cu Gas de France va fi incheiat, astazi, la Bucuresti, in prezenta premierilor roman si francez. Investitorul francez va plati 150 milioane euro pentru 30% din actiunile companiei. Valoarea totala a investitiei pentru aceasta achizitie - inclusiv majorarea de capital - va fi cuprinsa intre 350 si 400 milioane de euro.