Adrian Nastase si Traian Basescu si-au tinut rind la portile Biroului Electoral Central ca la cozile de dinainte de ‘89

Adrian Nastase, Traian Basescu si Corneliu Vadim Tudor au oferit ieri, la Biroul Electoral Central, un spectacol de un penibil fara precedent, la care a pus umarul si Jandarmeria. Echipele de campanie ale lui Basescu si Nastase s-au infiintat in fata sediului inca de simbata seara, pentru a-si lasa rind la inscrierea candidaturilor de duminica dimineata.

A fost ca pe vremea lui Ceausescu, atunci cind se lasau sacose la cozile unde urmau sa se vinda, a doua zi, lapte, carne sau portocale.

In noaptea de simbata spre duminica, la sediul BEC din Strada Zborului au aparut jandarmii. Chemati de nu-se-stie-cine, fortele de ordine (Jandarmeria, politia si SPP) au avut misiunea de a preveni un conflict care se anunta “singeros”: depunerea semnaturilor de sustinere a candidatilor la Presedintia Romaniei.

Totul a inceput, se pare, inca de vineri, atunci cind un microbuz albastru, ce purta insemnele lui Basescu, a parcat in imediata apropiere a imobilului din Zborului. Dupa cum ne relata vineri liderul PD Ioan Onisei, in microbuz se aflau liste care contineau circa 350.000 de semnaturi pentru sustinerea candidatului Aliantei D.A.

, alte citeva sute de mii urmind a fi introduse in masina pe masura ce erau xeroxate in cite patru exemplare.

Microbuzul lui Basescu, izgonit de jandarmi

Alarmati de vestea (aparuta in “Evenimentul zilei” de simbata) ca Traian Basescu isi lasase rind la coada, pesedistii au facut pe dracu-n patru si au pregatit in timp-record propria “sacosa”: un microbuz si mai mare, cu citeva sute de mii de semnaturi in plus, pe care l-au trimis in cursul zilei de simbata la BEC.

Insa, deoarece primul la coada era microbuzul lui Basescu, au fost chemati jandarmii. Sa faca “ordine”, desigur. Si au facut: microbuzul Aliantei a fost mutat din fata cladirii. Nu si cel al lui Nastase. Conducerea Jandarmeriei a explicat ulterior ca a restrictionat accesul pe Strada Zborului pentru ca “un grup de cetateni au tulburat (sic! - n.r.

) ordinea si linistea publica in zona Biroului Electoral Central”. Ce liniste a fost tulburata, nimeni n-a stiut sa spuna exact. In orice caz, in strada, in toiul noptii, erau atit reprezentanti ai PSD, cit si ai PD.

Unul de la PSD, un consilier de la sectorul 1, avea sa recunoasca faptul ca s-a aflat in fata unei incalcari a legii, situatie pe care insa a remediat-o exemplar: a dat jos de pe microbuz afisele cu Nastase. Spunind ca nu e voie sa faci campanie in fata BEC, consilierul PSD a declarat, citat de Realitatea TV: “Ne-am supus si noi, pentru o perioada scurta, legii”.

De partea cealalta, pedistii incercau sa afle motivul pentru care le-a fost mutat microbuzul. Si uite-asa s-a facut dimineata.

Nastase a tirit dupa el aproape tot guvernul

Nici nu apucase bine sa se crape de ziua cind un grup semnificativ de pesedisti a luat cu asalt zona din fata BEC. In fruntea multimii era deputatul PSD Aura Vasile, experta in organizari de tot soiul. In jurul orei 8.00 au aparut, unul cite unul, si liderii PSD. Desi Biroul Electoral Central avea sa se constituie dupa ora 10.00, Adrian Nastase, candidatul insusi, si-a facut aparitia pe la 8.30.

A fost insotit de absolut intreaga conducere a partidului si a tarii, cu exceptia lui Ion Iliescu. Au venit, asadar, pentru a se asigura ca sacosa lui Nastase se afla prima la coada: Cristian Diaconescu (ministrul justitiei), Marian Saniuta (ministrul de interne), Octav Cozmanca, Miron Mitrea, Mircea Geoana, Dan Ioan Popescu, Serban Nicolae, Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu si multi, multi altii.

Venisera si liderii PUR: Dan Voiculescu, Daniela Popa, Codrut Seres etc. Pe post de paznic la poarta BEC era... Viorel Hrebenciuc. Intrucit noi am ajuns putin dupa ora 9.00 la fata locului, l-am intrebat pe Hrebenciuc de cind se afla acolo. “Sintem de 2.000 de ani aici...”. Intreaga zona din Zborului era dominata de PSD.

In curte, Lazar Gheorghe, seful administratiei de la sediul central al PSD, dadea indicatii cot la cot cu jandarmii: “Cine n-are treaba aici sa iasa afara! Haideti, haideti”, spunea Lazar, impingind usor ziaristii in strada.

Din poarta, Hrebenciuc dadea sfaturi sustinatorilor PSD care ridicau posterele cu Nastase si ii scandau numele: “Hai, acuma toate pozele jos, sa ridice si pedistii”. “Nu-i mai santajati!”, ii raspundea cineva din multime.

Maria Basescu, intimpinata cu plecaciuni de Hrebenciuc

La ora 10.30, multimea inghesuita in fata portii a inceput sa faca valuri. Venea Basescu. La un semn, “armata” PSD a inceput sa strige numele lui Nastase. Hrebenciuc se agita pentru a gasi cea mai buna pozitie, exact in poarta imobilului. De bine ce s-a miscat, toti cei care l-au insotit pe Basescu au primit urarile de bun venit chiar de la Hrebenciuc.

Inclusiv Maria Basescu, sotia candidatului Aliantei, a carei mina a fost sarutata zgomotos de liderul PSD. “Nu-i mai santajati! Nu-i mai santajati!”, se auzea din multime. A urmat o ora si jumatate de asteptare, perioada in care - fara presa - membrii Biroului Electoral Central au organizat sedinta de constituire si de preluare a primelor dosare de candidaturi.

Dupa cum a explicat ulterior presedintele BEC, judecatorul Emil Ghergut, a fost luata in considerare ca fiind prima candidatura cea a lui Adrian Nastase.

“Fiind prezenti in sala Adrian Nastase si Dan Voiculescu, au depus primii candidatura, raportat si la imprejurarea ca, potrivit legii, cel care inscrie semnul electoral poate sa isi inscrie, totodata, si candidatura”, a declarat Ghergut. Pe judecator nu parea sa-l intereseze ca reprezentantii Aliantei au depus primii candidatura atita vreme cit nu se constituise BEC.

“Pe noi nu ne intereseaza ca au stat la coada in jurul cladirii, noi nu sintem unitate de alimentatie publica, sa stai sa tii rind. Totul se desfasoara potrivit legii”, a afirmat Ghergut.

“Vom reusi sa scoatem saracia din tara”

Invingator in cursa pentru cistigarea primului loc pe listele electorale, Adrian Nastase a iesit din curtea BEC si, cu o voce grava, a strigat ca are doua milioane de semnaturi. “N-am sa va dezamagesc. In patru ani de zile am muncit de dimineata pina in noapte impreuna cu voi. Am reusit impreuna lucruri formidabile.

Va promit ca si in urmatorii patru ani vom reusi sa scoatem saracia din tara”, a adaugat Nastase, aproape urlind. Traian Basescu, aflat pe pozitia a doua a inscrierilor, a declarat la iesire: “Asa a hotarit BEC. Dupa Nastase. Nu stiu. Va asigur ca aceasta cursa electorala va fi un succes al Aliantei”. Cel de-al treilea inscris, Corneliu Vadim Tudor, a facut contestatie.

“In mod normal, ar trebui sa fiu pe locul doi pentru ca asa am venit si, daca se tine cont de aceasta ordine, ea trebuie reflectata si pe buletinele de vot. Dar nu ma deranjeaza. Pot sa fiu si pe locul 10”.

Pe la prinz, bilciul de la BEC se stingea: jandarmii si sepepistii isi stringeau lucrurile, iar reprezentantii celor trei formatiuni au procedat la transferul dinspre microbuze spre cladire a sutelor de mii de semnaturi.

Fiindca primii au inceput transferul cei de la PD, pesedistii si-au mutat microbuzul imediat linga poarta, astfel incit drumul dosarelor PSD sa fie cit mai scurt, iar cel al PD, mult ingreunat.

Jandarmii au restrictionat accesul la Biroul Electoral Central

Doua echipaje ale Brigazii Speciale a Jandarmeriei au intervenit, in noaptea de simbata spre duminica, in zona unde se afla sediul Biroului Electoral Central (BEC). “Intre doua gasti care se pare ca veneau de la o petrecere a izbucnit un conflict, pe Strada Zborului, la 20-30 de metri de BEC.

S-a luat hotarirea sa se izoleze zona, avind in vedere ca dimineata urmau sa soseasca candidatii la Presedintia Romaniei”, ne-au explicat ofiteri din Biroul de presa al Brigazii. (Alina Grigore)