La Timisoara, se stringe latul in jurul unei megaescrocherii imobiliare

Parchetul National Anticoruptie cerceteaza modul in care au fost impartite revolutionarilor 403 hectare de la marginea Timisoarei. Pe listele celor care solicitau respectivele terenuri s-au inscris 900 de persoane, dar pina la urma au fost selectionate doar 403. Printre acestea se numara mai multe personalitati locale si politicieni. Cei care nu au primit terenuri sustin ca li s-au oferit 3.

000 de euro pentru a renunta sa se inscrie pe lista.

Valoarea reala a lotului primit de la stat este de 200.000 de euro, adica de aproape 70 de ori mai mare decit suma despre care sustin revolutionarii ca le-a fost oferita pentru a renunta la proprietate. Principalul intermediar al afacerii este Costel Bursuc, liderul Asociatiei Revolutionare “Altar”, colaboratoare a PSD.

Acesta a cumparat sase hectare din terenul respectiv, cu o valoare totala de aproximativ 1,2 milioane de euro.

Profitori la nivel inalt

In aprilie anul acesta, printr-o hotarire de guvern promovata de ministrul agriculturii, Ilie Sirbu, se aproba transferul unei suprafete de 403 hectare din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a comunei Giroc.

Listele cu cei care urmau sa primeasca pamint au fost intocmite de liderii asociatiilor de revolutionari, impreuna cu primarul PSD din Giroc, Ionel Toma, si avizate apoi de Prefectura Timis. Initial, pe acestea s-au inscris 900 de revolutionari timisoreni, iar dupa triere au ramas 403, fiecare urmind sa primeasca un hectar.

Printre fericitii beneficiari figureaza diverse VIP-uri locale, deputatul PRM Gheorghe Pribeanu, Vasile Ciupa, director in Primaria Timisoara, si Monica Cojocari, sotia secretarului Primariei Timisoara.

Sesizari la PNA

Timisorenii scosi de pe liste au atacat in instanta procedura prin care au fost acordate terenurile. Intre timp, s-au facut si doua sesizari la PNA: una la Bucuresti, alta la Timisoara.

Prima este semnata de liderii mai multor asociatii de revolutionari care sustin ca, initial, pe lista depusa la Prefectura Timis se aflau toti cei indreptatiti, dar ca primarul Ionel Toma si Comisia Locala de Fond Funciar, impreuna cu presedintii unor organizatii, au intocmit o alta lista.

Conform documentului, unii revolutionari consimteau prin act notarial sa predea terenul pentru sume cuprinse intre 500 si 3.000 de euro. Prima lista, care a stat la baza H.G. 1528/2004, nu a fost luata in considerare de comisia locala si nici de cea judeteana.

“Noi, cei care nu am consimtit sa instrainam terenul, ceea ce ar fi fost contrar legii, am fost inlocuiti de reprezentanti interesati, carora am refuzat sa le vindem”, se arata in sesizarea revolutionarilor.

Morisca vinzarilor pe nimic

In paralel, alt revolutionar, inginerul Constantin Cozmiuc, a depus o plingere la PNA Timisoara. El face parte din grupul celor exclusi de pe lista finala. “Au existat presiuni atit asupra mea, cit si asupra altora pentru a vinde terenul la o suma modica. Am fost amenintat ca daca voi refuza nu voi primi nimic”, sustine Cozmiuc.

El ne-a declarat ca a fost sunat de o persoana care nu s-a recomandat. “Mi-a spus ca-mi da 2.500 de euro, iar daca nu vind voi fi scos de pe lista. Avea numarul meu de telefon de acasa, ceea ce inseamna ca a avut acces la documentatia aflata la prefectura”, a adaugat Cozmiuc.

“Eu i-am pus in legatura”

Nemultumitii sustin ca principalul intermediar al tranzactiilor a fost revolutionarul Costel Bursuc, seful Asociatiei “Altar”. Potrivit unor surse, prin intermediul sau au cumparat terenuri mai multi traficanti imobiliari, dar si capi ai lumii interlope. Afaceristul Petru Juravle, revolutionar si el, a luat astfel 70 de hectare.

Asociatia condusa de Bursuc este cunoscuta prin apropierea de PSD, partid cu care a semnat un acord de colaborare si pentru care s-a implicat in campania electorala de la alegerile locale. “Da, am cumparat sase hectare. Care-i problema? As fi cumparat si 50 daca aveam bani. Este adevarat ca unii vor sa cumpere, iar altii vor sa vinda, iar eu i-am pus in legatura.

Au facut declaratii la notariat, totul e legal”, ne-a declarat Bursuc.

Operatiunea, blocata in instanta

Lista finala, vizata de comisia locala si trimisa celei judetene, este blocata fiindca procedura a fost atacata in instanta. Primarul comunei Giroc, Ionel Toma, nu vrea sa comenteze. “Ce sa spun? Voi fi anchetat daca asa trebuie, dar lucrurile mi se par deplasate”, declara edilul local.

Potrivit acestuia, terenurile din extravilan, scoase din circuitul agricol si parcelate, se vind in prezent cu preturi intre 20 si 30 de euro metru patrat. La un calcul simplu, un hectar costa minimum 200.000 de euro.