Masina electrica, semafoare solare, “casa inteligenta“, televiziunea interactiva, iata cateva puncte de atractie de la prima editie “High-Tech Show“, care se desfasoara in perioada 21-24 octombrie la Romexpo.

O data cu mobilarea primelor “case inteligente“ in Romania, putem spune ca am intrat in cartierul cu inalta tehnologie, care se tot intinde pe alte meleaguri. O “casa inteligenta“ inseamna aparatura high-tech coordonata de la o singura “telecomanda“, cu preturi cuprinse intre 1.500 si 4.000 de euro (Crestron).

Pentru ce aceasta scumpa “telecomanda“? Pentru a va putea comanda de la un singur punct de control televizorul (cu ecran din ce in ce mai “spatios“), DVD Home Cinema, aparatul de aer conditionat, supravegherea video, instalatiile de iluminare, sala de proiectare si alte accesorii high-tech. Sa mai spunem ca o “instalatie“ completa ajunge si la 50.000 de euro.

TELEVIZIUNE INTERACTIVA. Pe la sfarsitul acestui an ar trebui sa apara in Romania televiziunea interactiva sau “New Trend Media“. Un canal destinat muzicii, in care puteti sa va alegeti videoclipul, trimitand un SMS (0,40 $) la un numar scurt, afisat pe ecran. Un centru operational stocheaza toate mesajele, melodia care a primit cele mai multe voturi va aparea pe ecran.

Daca sunteti totusi in minoritate, mai este o solutie: MASTER VOT. Un SMS mai scump, adica vreo 4 $ si ati rasturnat voturile majoritatii.

NEPOLUANT. Dacia Solenza, o masina de oras, echipata cu propulsie electrica

MASINA SI PANOURI ELECTRICE. Masina nepoluanta este un vis, la a carui materializare se lucreaza si in Romania. Cercetatorii de la ICPE au pus la punct un sistem de propulsie electrica pentru Dacia Solenza, fiind vorba de alimentare la 180 V, cu 15 baterii 12/50Ah, autonomia aproximativ 100 kilometri. Acest sistem a atras atentia RATB, care va testa “CAR SHARING“.

Adica o combinatie intre taxi si autobuz, fara sofer, in care clientul foloseste masina intre anumite statii, folosindu-se de o cartela speciala.

Si tot din laboratoarele ICPE a aparut panoul solar portabil si semaforul cu panou solar. Panoul solar portabil asigura un consum de 500 W si costa 4.400 E, pret in care intra si remorca (2.000 E), in Ardeal existand deja cateva locatii cu asemenea dotari.