Bancile autohtone au o oferta generoasa de credite pentru efectuarea studiilor universitare si postuniversitare, participarea la conferinte si simpozioane, respectiv pentru achizitia de carti sau computere destinate celor peste 600.000 de studenti.

Printre institutiile care concureaza pe acest segment de piata se afla Banca Comerciala Romana, BRD-GSG, Banc Post, Banca Transilvania, HVB Bank si Eurom Bank. Sumele care pot fi imprumutate de la institutiile bancare pentru finantarea studiilor pot depasi chiar suma de 15.000 euro.

"Bancile au oferte variate pentru finantarea cheltuielilor cu taxele de scolarizare. Sumele maxime care pot fi imprumutate de solicitanti variaza in functie de institutia bancara, intre 5.000 euro si de peste 15.000 de euro in cazul in care se garanteaza rambursarea cu ipotecarea unui imobil."

Credite rambursabile in 12 luni

Imprumuturile pentru efectuarea studiilor care pot fi obtinute de la BCR pot fi in valoare de cel mult 10.000 de dolari sau echivalentul in euro, dar trebuie rambursate in cel mult 12 luni. Imprumuturile pot fi contractate cu dobanda variabila in valoare de 26,9% pe an sau cu dobanda fixa de 24,9% pe an.

Banii sunt trimisi prin virament in contul institutiei de invatamant in tara sau in strainatate. La cererea solicitantului, o parte din imprumutul obtinut, cel mult 25%, poate fi acordata prin cec de calatorie, card sau cash pentru a fi folosita la plata cheltuielilor de calatorie, transport sau intretinere.

Oferte pentru studenti

Bancile ofera si credite ce pot fi contractate de studenti. Astfel, BRD-GSG ofera studentilor din anii terminali un credit care poate fi folosit pentru finantarea cheltuielilor acestora. Valoarea sumei care poate fi imprumutata poate fi intre 500 si 1.000 euro, rambursabila intre doi si cinci ani, iar dobanda perceputa este de 23%.

Totodata, Banc Post ofera imprumuturi pentru achitarea taxelor de scolarizare intr-o forma de invatamant sau pentru perfectionarea profesionala a solicitantului cu credite de acest gen rambursabile in cel mult trei ani, in valoare de maximum 5.000 dolari. Termenul de rambursare a imprumutului este de cel mult trei ani.

Credite numai pentru licentiati

BRD–GSG acorda credite intre 500 si 12.000 euro, pentru finantarea studiilor postuniversitare organizate de universitati agreate de banca, solicitantilor cu varste intre 21 si 40 de ani. Banii pot fi rambursati intr-o perioada de cel mult cinci ani, perioada de gratie fiind de pana la doi ani. O alta oferta pentru acest segment de piata este cea a Bancii Transilvania.

Suma maxima care poate fi imprumutata de la aceasta institutie este de 10.000 dolari. Banii pot fi utilizati atat pentru plata studiilor, cat si pentru plata transportului, cazarii si altor taxe. Durata maxima de rambursare a creditului este corelata cu perioada de efectuare a respectivelor studii, dar aceasta nu poate fi mai mica de un an, respectiv mai mare de cinci ani.

Valoarea creditelor acordate de BT este intre 1.000 si 10.000 dolari. Sume mai mari pot fi imprumutate de la HVB Bank. Creditele acordate de aceasta banca sunt de cel putin 3.000 euro si pot depasi 15.000 euro in cazul in care se garanteaza rambursarea cu un imobil. Solicitantii trebuie insa sa dovedeasca faptul ca obtin un venit net de cel putin 7,5 milioane lei pe luna.

In ceea ce priveste perioada de rambursare, aceasta este cuprinsa intre 12 luni si 10 ani.