Guvernul va aproba, in sedinta din aceasta saptamana, un proiect de lege prin care evaziunea si frauda fiscala sunt asimilate crimei, iar pedepsele pentru aceste infractiuni vor fi majorate pana la 20 de ani de inchisoare.

Proiectul, care a fost discutat in prima lectura in sedinta de guvern de saptamana trecuta, stabileste limitele de pedeapsa pentru infractiunile mentionate in functie de valoarea prejudiciului creat bugetului de stat. Un element de noutate, fata de varianta initiala, il constituie si includerea utilizatorilor de fonduri europene in categoria celor care intra sub incidenta acestei legi.

Conform proiectului de lege, frauda fiscala este socotita fapta prin care se obtin, se insusesc sau se utilizeaza, fara drept, prin orice mijloace si in orice mod, resursele financiare alocate sau destinate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale sau oricaror alte fonduri publice, ori se dispune, pe nedrept, de respectivele

resurse sau fonduri de catre contribuabili, persoane fizice sau juridice romane ori straine. Pedepsele propuse in actul normativ variaza in functie de valoarea prejudiciului. Astfel, pentru o frauda fiscala prin care s-a produs un prejudiciu de pana la 10.000 euro inclusiv, echivalentul in lei, este prevazuta o pedeapsa cu inchisoare de la trei luni la 2 ani sau amenda.

Pentru un prejudiciu cuprins intre 10.001 si 100.000 euro inclusiv, se propun o perioada de detentie de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Persoanele care comit actiuni de frauda fiscala din care rezulta un prejudiciu cuprins intre 100.001 si 500.000 euro inclusiv sunt pasibili de inchisoare de la 2 la 8 ani, iar pentru sume cuprinse intre 500.

001 si un milion de euro inclusiv, de inchisoare de la 5 la 12 ani, cu interzicerea unor drepturi. Pentru un prejudiciu mai mare de un milion de euro se are in vedere o pedeapsa cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Aceleasi pedepse vor fi aplicate si instigatorilor, complicilor sau tainuitorilor.

Proiectul Autoritatii Nationale de Control mai propune o pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda pentru refuzul de a prezenta autoritatilor documentele justificative, actele de evidenta contabila si bunurile materiale supuse taxelor si impozitelor, in vederea stabilirii obligatiilor bugetare.

Pentru neredactarea, redactarea incompleta a documentelor primare sau acceptarea unor astfel de documente in scopul de a impiedica verificarile financiar-contabile se va aplica o pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau amenda si vor fi interzise o serie de drepturi, daca veniturile sau sursele impozabile au fost, astfel, diminuate cu pana la 100.000 euro inclusiv.

Instanta va putea decide si alte sanctiuni, precum suspendarea, pe o perioada cuprinsa intre 1 an si 3 ani, a activitatii persoanei fizice sau juridice care are calitatea de comerciant, dizolvarea societatii comerciale si declansarea procedurii de lichidare sau interzicerea comerciantilor vinovati de a participa la procedurile de achizitii publice sau de a beneficia de fonduri publice, pe o

perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani.