Asistentii medicali au intrat, ieri, in greva japoneza, protestul fiind primul dintr-o serie de actiuni declansate pentru a obtine, in principal, cresterea salariilor cu 80 la suta, a declarat agentiei Mediafax Adrian Barea, vicepresedintele federatiei sindicale Sanitas.

Potrivit lui Barea, cadrele medii sanitare (asistenti si infirmiere) se vor afla in greva japoneza incepand de luni si pana vineri. In 1 noiembrie va fi organizata o greva de avertisment de doua ore (intre 9.00 si 11.00), iar in 8 noiembrie va fi declansata greva generala.

Adrian Barea a precizat ca, in paralel, vor fi purtate negocieri cu reprezentantii ministerelor, primele discutii fiind programate pentru luni dupa-amiaza. Asistentii medicali au cerut cresterea salariilor, acordarea tichetelor de masa si finantarea spitalelor cu sume care sa permita reabilitarea acestor institutii si asigurarea unor servicii medicale de calitate.

"Nu exista o oferta clara de majorare a salariilor, in afara de cea facuta in luna august, de 40 la suta, in conditiile in care noi cerem o crestere de 80 la suta", a afirmat liderul sindical. El a precizat ca, in momentul de fata, salariul mediu in sistemul sanitar este cu un milion sub cel mediu pe economie, fiind de aproximativ 4,5 milioane de lei.

Barea a precizat ca, in ce priveste acordarea tichetelor de masa, Guvernul a aprobat alocarea lor pentru angajatii din sanatate, dar in limita resurselor disponibile in fiecare unitate medicala.

"Alte discutii concrete nu am avut, trebuie sa fie duse negocieri cu participarea celor de la Finante si de la Ministerul Muncii", a adaugat el.

Federatia Sanitas a declansat conflictul de munca, la mijlocul lunii octombrie, sindicalistii invocand ca proiectul de buget pe anul 2005 nu garanteaza bani suficienti pentru cresterea salariilor si acordarea tichetelor de masa in sistemul sanitar.

In plus, reforma sistemului sanitar nu se poate realiza fara o contributie importanta a bugetului de stat si pe baza unui program pe termen mediu si lung, "care sa permita o reala ameliorare a starii de sanatate a populatiei", sustin sindicatele.