Potrivit specialistilor, in 2005, speculantii ar putea retrage din Romania circa 5 miliarde de euro, fata de numai 2 miliarde de euro care se estimeaza ca vor fi plasate in banci sau pe piata de capital.

Aceasta, intrucat, din aprilie 2005, contul de capital va fi liberalizat, ceea ce inseamna ca cetatenii straini nu vor mai avea restrictii in privinta sumelor de bani pe care le vor putea scoate din Romania.

Metodele prin care pot fi preintampinate iesirile legale de capital din tara sunt cresterea atractivitatii mediului de afaceri, un curs de schimb dinamic si, nu in ultimul rand, o reducere semnificativa a dobanzilor, deoarece mentinerea acestora la niveluri inalte ar atrage capital speculativ.

Pana in aprilie 2005, dobanzile vor scadea pana la 11% la depozitele in lei, respectiv pana la 17% pentru creditele luate in moneda nationala, afirma oficiali ai BCR. Pe de alta parte, alti reprezentanti ai mediului bancar apreciaza ca dobanda practicata de BNR va fi redusa cu maximum 2,75 puncte procentuale pana in aprilie 2005 si va ajunge la 16-16,5%.