Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora, anul viitor, de la 75 la suta pana la 100 la suta ponderea monedei euro in cosul valutar utilizat ca referinta pentru cursul euro, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Acesta a subliniat ca este nevoie sa se calculeze evolutia monedei nationale printr-o procedura mai strans legata de euro.

In prezent, cosul valutar utilizat ca referinta este format in proportie de 75 la suta de euro si 25 la suta de dolar. Analistul ABN AMRO Radu Craciun este de parere ca aceasta masura va conduce la o mai mare stabilitate a monedei nationale fata de euro.

"Cursul euro/leu va fi mai stabil, iar orice tranzactie care va implica un schimb dolar/leu va fi mai riscanta, din cauza volatilitatii mai mari a cursului dolar/leu", ne-a declarat Radu Craciun. Acesta recomanda in continuare investitia in moneda noastra nationala.

"Este de asteptat ca depozitele in lei sa continue sa asigure randamente bune, daca nu cele mai mai mari, macar cele mai predictibile. Oricum, nu suntem o natie de speculatori, majoritatea populatiei preferand sa investeasca in instrumente cat mai sigure", a comentat Craciun.

La randul sau, Iulian Panait, director general al societatii de consultanta in investitii KTD Invest, crede ca majorarea ponderii euro in cosul valutar la 100 la suta din 2005 reprezinta o masura "perfect normala", avand in vedere ca Romania se indreapta catre integrarea in Uniunea Europena, iar pasul urmator il reprezinta introducerea monedei euro ca moneda de schimb.

"Cei care vor miza pe dolari in perioada urmatoare s-ar putea confrunta cu riscuri mai mari decat cei care se vor orienta catre lei si euro", a comentat Iulian Panait. La unison, analistii financiari cred totusi ca decizia BNR nu va avea o influenta prea mare asupra pietei valutare. "Deja, euro este moneda de referinta atat in tranzactiile oficiale, cat si in cele neoficiale.

De exemplu, toate tranzactiile imobiliare se fac in prezent in euro", a afirmat Aurelian Dochia, analist financiar la BRD-SocGen. Ponderea monedei unice europene a fost majorata, la inceputul anului 2004, de la 60 la suta la 75 la suta. Cosul valutar reflecta atat structura serviciului datoriei externe si a rezervelor valutare ale BNR, cat si ponderea celor doua valute in comertul exterior.

In 2003, Banca Centrala a modificat, de la dolar la euro, moneda de referinta la care se raporteaza cursul oficial al leului si care face obiectul tranzactiilor pe piata valutara. Ce moneda recomandati in cazul investirii a 100 milioane de lei?

* Radu Craciun, analist ABN AMRO: "Pentru o repartizare a riscului cat mai uniforma recomand investirea unei sume dupa urmatoarele procente: 50 la suta in lei, 30-35 la suta in euro si 15-20 la suta in dolari".

* Iulian Panait, director general KTD Invest: "Recomand fara rezerve 100 la suta plasamentele in lei, indiferent de tipul acestora, fie ca sunt depozite bancare, fie ca sunt titluri de stat, obligatiuni municipale sau corporatiste".

* Aurelian Dochia, analist financiar BRD-SocGen: "Randamentele cele mai bune sunt la depozitele in lei, pentru ca dobanzile reale la lei sunt superioare celor in alta moneda, aceasta suituatie durand de doi ani. Ma astept ca si anul viitor aceasta tendinta sa continue."