Klaus Ingo Opris, acuzat de uciderea sotiei unui vames elvetian, a fost condamnat la inchisoare pe viata, joi, de catre magistratii Tribunalului Bucuresti.

lngo Opris a fost invinuit de lipsire de libertate in mod ilegal a Flaviei Bertotzi si a martorei prezente la comiterea faptei, precum si pentru omor deosebit de grav savirsit cu cruzime.

Prin sentinta data, instanta a acceptat cererea formulata la termenul anterior de reprezentantii Ministerului Public care au solicitat instantei ca la individualizarea pedepsei pentru Ingo Opris sa se retina agravanta de omor savirsit cu cruzime in conditiile in care victima era insarcinata si avea doi gemeni.

De asemenea, instanta decis admiterea in parte a actiunii Corpului vamesilor de frontiera elvetieni care s-au constituit parte civila in proces pentru acoperirea cheltuielilor de inmormintare si l-a obligat pe Ingo Opris la plata sumei de 12.370 de euro, reprezentind aceste cheltuieli.

In acelasi timp, judecatorii au decis ca Ingo Opris sa plateasca statului 50 de milioane de lei, reprezentind cheltuielile de judecata.

Dupa pronuntarea sentintei data de magistratii Sectiei a II-a penale a Tribunalului Bucuresti, Ingo Opris si-a mai sustinut inca o data nevinovatia, spunind ca nu a omorit pe nimeni. La rindul sau, avocatul lui Ingo a sustinut ca pedeapsa este "extraordinar de mare pentru ca Opris nu a savirsit acele fapte".

Acesta a subliniat "ca este hilar" ca cel care intr-adevar este vinovat sa umble liber, in timp ce clientul sau este condamnat la inchisoare pe viata.

Din punctul de vedere al avocatului, ar fi fost echitabil ca Opris sa fie condamnat la o pedeapsa cuprinsa intre 5 si 10 ani de inchisoare. El a invocat faptul ca pedeapsa ar putea fi o consecinta "a obedientei fata de Occident de care nu am scapat".

Avocatul a anuntat ca va contesta sentinta cu apel, in termenul prevazut de lege, respectiv zece zile.

Potrivit rechizitoriului, in 3 decembrie 2002, Opris (sibian cu domiciliul in strainatate) si o alta persoana au omorit-o pe Flavia Bertozzi, fapta comisa in apartamentul acesteia, in localitatea Ponte Capriasco din Elvetia.

Potrivit anchetatorilor, Opris voia sa se razbune pe vamesul care l-ar fi lovit in urma cu un an la trecerea frontierei din Italia spre Elvetia. Opris ar fi afirmat ca el doar a legat-o pe sotia vamesului, care ar fi fost ucisa de un cetatean rus pe care l-ar fi angajat in acest sens.

In 12 decembrie 2002, autoritatile judiciare elvetiene au transmis Parchetului Curtii Supreme de Justitie o cerere de asistenta judiciara internationala, prin care se cerea continuarea urmaririi penale fata de Klaus Ingo Opris. Impotriva lui Opris fusese emis un mandat de arestare pentru omor deosebit de grav.

Klaus Ingo Opris a intrat in Romania la trei zile dupa comiterea crimei, in 6 decembrie 2002, pe la granita de nord-vest. Barbatul a intrat in Romania cu masina unui cetatean strain care, ulterior, a parasit tara. El a fost prins in 13 decembrie 2002, in satul Cufoaia, de pe linga Baia-Mare, fiind nevoit sa se adaposteasca, din cauza frigului, in casa Mariei Rigman, matusa concubinei sale.

In aprilie 2004, un tribunal din Lugano (sudul Elventiei), i-a condamnat pe cei trei complici ai lui Ingo Opris la pedepse cu inchisoarea.

Potrivit AFP, in noaptea de 8 spre 9 aprilie, dupa 14 ore de deliberari, tribunalul a stabilit ca cei trei sint vinovati de complicitate la omor. Instanta a apreciat ca cei doi cetateni moldoveni, tata si fiu, de 51 si, respectiv 23 de ani, dar si sotia lui Klaus Ingo Opris, Claudia, o romanca in virsta de 23 de ani, erau la curent cu intentiile lui Klaus.

Tatal a primit sapte ani si jumatate de inchisoare, fiul sau sase ani, iar tinara femeie 18 luni cu suspendare. Ea a beneficiat de circumstante atenuante pentru ca a colaborat cu anchetatorii.

Un complice al lui Ingo, rusul Alexei Bakaev, a fost dat in urmarire internationala.