• La doua ore dupa inchiderea urnelor, potrivit rezultatelor preliminarii, George W. Bush intrunea 193 de voturi in Colegiul Elector, in vreme ce John Kerry se afla cu mult in urma, cu numai 112 voturi. Intre timp insa, cursa a devenit mai stransa, cand Kerry a castigat statul California.

    Cu 55 de voturi in Colegiul Elector, California l-a ajutat pe Kerry sa reduca din distanta, el avand in momentul de fata 188 de voturi. Pentru a castiga presedintia Statelor Unite, un candidat trebuie sa obtina 270 de voturi in Colegiul Elector.

  • Pentru a evita o repetare a situatiei alegerilor din 2000, guvernantii au permis ca cetatenii din statul Florida sa inceapa sa voteze in urma cu doua saptamani. Astfel, aproximativ 1.5 milioane de oameni au votat deja. Voturile lor au fost pastrate sub securitate maxima pana la inchiderea urnelor astazi. Cu toate acestea, numararea voturilor avanseaza foarte greu.

    Desi oficialii din Florida au declarat imediat dupa inchiderea urnelor ca rezultatul alegerilor nu va fi aflat in seara aceasta, trei ore mai tarziu dadeau publicitatii rezultate preliminare.

  • Potrivit sondajelor, alegerile prezidentiale din 2004 par a fi un referendum concentrat pe Bush. Un sondaj CNN efectuat in Michigan arata ca votantii sunt categorici in ceea ce il priveste pe actualul presedinte american. Intrebati daca sunt de parere ca Bush poate ridica economia Statelor Unite, peste jumatate dintre votanti au raspuns nu.

    Insa peste jumatate dintre repondenti au raspuns da intrebati daca sunt de parere ca Bush poate apara tara de teroristi. Majoritatea repondentilor au raspuns “Nu stiu” in ceea ce il priveste pe John Kerry.

    Atat in Ohio cat si in Wisconsin, exit pollurile au aratat ca tinerii si populatia de culoare au votat in favoarea lui Kerry, in vreme ce Bush era favorizat in randurile populatiei mai in varsta si predominant albe.

    Cu aproape un million de slujbe pierdute in timpul mandatului lui Bush, pollurile arata ca opt din zece votanti care considera ca economia este un criteriu vital au votat pentru Kerry.

  • Din cele noua state decisive, trei joaca un rol vital – Florida, Pennsylvania si Ohio. Potrivit New York Times, editia de duminica, 31 octombrie, analistii politici afirmau ca daca unul dintre candidati castiga doua din cele trei state, soarta alegerilor este decisa. Kerry a castigat Pennsylvania, dar rezultatele din celelalte doua state nu sunt inca publice.

    In Florida, voturile pareau impartite egal inainte de inceperea alegerilor. Bush ar putea avea un mic avantaj datorita fratelui sau. Jeb Bush, guvernatorul Floridei, este un personaj popular in intregul stat, iar in ultimele zile, el a participat activ la campania fratelui sau.

    De asemenea, Bush poate beneficia de voturile populatiei militare din Florida, care potrivit New York Times pare a inclina in favoarea sa. Pe de alta parte, analistii politici spun ca senatorul Kerry ar avea o sansa in randurile celor peste 1.5 milioane de votanti nou-inregistrati. Majoritatea acestora sunt de origine hispanica, inclusiv cubanezi.

    De regula, acestia voteaza in favoarea Partidului Republican, dar anul acesta, datorita politicii lui Bush impotriva Cubei, voturile lor ar putea merge catre Kerry, potrivit New York Times.

    In ceea ce priveste Ohio, nici un candidat republican nu a castigat vreodata fara voturile din acest stat. Cu 20 de voturi in Colegiul Elector, Ohio poate rasturna soarta alegerilor daca voturile sale merg catre Kerry. Motivul pentru care Ohio este un stat “indecis” este unul economic. De la preluarea mandatului de catre Bush, statul a pierdut peste 200.000 de locuri de munca.

    de la corespondentul www.revistapresei.ro in SUA, Luiza Ilie