Rezultatele primului tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina atesta faptul ca ambii candidati, atat Viktor Ianukovici, cat si Viktor Iuscenko, au sanse egale de a obtine victoria in turul al doilea, avand in vedere faptul ca, la prima confruntare, i-a despartit mai putin de un procent din voturi.

Iuscenko trebuie sa intareasca controlul asupra pregatirii alegerilor, iar ambii candidati trebuie sa-si revizuiasca opiniile referitoare la relatiile Ucrainei cu Rusia si cu Occidentul. Vorbind despre turul doi al alegerilor, seful de campanie al candidatului puterii, Serhi Tihipko, a spus ca premierul in exercitiu are cele mai mari sanse de castig, iar victoria este previzibila.

Referindu-se la perspectivele Ucrainei in cazul victoriei lui Viktor Ianukovici sau cum va fi Ucraina in cazul in care va castiga liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, fostul ministru al afacerilor externe ucrainean, membru al blocului politic "Ucraina noastra", Boris Tarasiuk, a declarat ca "totul va depinde de cine va fi ales in cele din urma presedinte".

"In cazul victoriei sau, mai exact, in cazul fraudarii rezultatelor alegerilor in favoarea candidatului puterii, Viktor Ianukovici, ne asteptam la continuarea politicii externe confuze si inconsecvente caracteristice celui de-al doilea mandat de presedinte al lui Leonid Kucima.

Se spunea ca tara se indreapta catre integrarea in NATO si UE, iar in realitate, Ucraina era implicata in uniunea euro-asiatica. Cred ca in cazul unei victorii ipotetice a lui Ianukovici, de care ma indoiesc, ne putem astepta la o politica externa si mai lipsita de substanta, agresiva, deoarece inca de acum el declara ca nu avem nevoie de NATO si despre lipsa de interes fata de UE.

Este evident ca prioritatile acestui candidat constau in abaterea de la cursul european si euro-atlantic", a afirmat Tarasiuk. El a adaugat ca, in cazul in care va castiga Viktor Iuscenko, exista sanse reale ca linia politicii externe a Kievului sa se schimbe, care ar urma sa nu mai fie doar declarativa, ci sa devina "sustinuta si previzibila".

De la tensiuni la colaborare

In ceea ce priveste influenta pe care o vor avea rezultatele scrutinului prezidential asupra relatiilor romano-ucrainene, Boris Tarasiuk a declarat ca, in cazul in care Iuscenko va fi ales presedinte, acesta are printre prioritati dezvoltarea relatiilor cu toti vecinii Ucrainei, fara exceptie, Romania ocupand un loc aparte.

Tarasiuk este convins ca "relatiile romano-ucrainene vor depasi etapa stagnarii si de conflict si vor trece la etapa colaborarii constructive pentru rezolvarea problemelor care s-au acumulat in relatiile bilaterale".

Haga, o solutie impusa de Kiev

Fostul ministru ucrainean de externe a afirmat, referindu-se la decizia Bucurestiului de a apela la Curtea Internationala de Justitie in problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, ca acesta este rezultatul absentei spiritului constructiv, creativitatii in activitatea puterii actuale din Ucraina.

Daca presedinte va deveni Viktor Iuscenko, relatiile romano-ucrainene vor lua o alta turnura si cred ca vom gasi solutii pentru a readuce realitatile intr-un fagas fara conflicte, iar problemele le vom rezolva la masa negocierilor, si nu in fata instantei de la Haga.

Studentii cer schimbarea regimului

Sustinatorii candidatului opozitiei la alegerile prezidentiale, Viktor Iuscenko, au acuzat autoritatile ca manipuleaza rezultatele scrutinului de duminica in favoarea premierului Viktor Ianukovici. Ei afirma ca au fost comise nereguli grave si ca procesul de numarare a voturilor este foarte lent in regiunile din sudul si vestul tarii, unde favorit este Iuscenko.

Partizanii opozitiei avertizeaza ca puterea va comite fraude masive la al doilea tur de scrutin.

Studentii ucraineni au continuat manifestatiile de protest fata de fraudele semnalate in timpul alegerilor prezidentiale din Ucraina. Ieri, tinerii au organizat un miting in fata Parlamentului ucrainean, manifestatie la care au participat peste 2.000 de persoane din mai multe regiuni ale tarii.

Pe de alta parte, desi rezultatele finale ale scrutinului inca nu sunt cunoscute, primii doi clasati, premierul in exercitiu, Viktor Ianukovici, si liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, incearca sa atraga voturile socialistilor si comunistilor, sufragii care vor fi decisive in turul doi.

Comunistii nu cedeaza voturile

In timp ce liderul Partidului Socialist, Oleksandr Moroz, a inceput deja negocierile cu reprezentantul opozitiei, astazi, membrul factiunii comuniste din Rada Suprema, Serhiy Hmarea, a declarat ca va cere electoratului Partidului Comunist sa voteze impotriva ambilor candidati. Exista si voci care sustin ca votul adeptilor comunistilor se vor imparti intre cei doi candidati ramasi in cursa.

Potrivit informatiilor furnizate de Comisia Electorala Centrala, dupa numararea a peste 97% din voturi, candidatul puterii pentru postul prezidential, sustinut neoficial de Kremlin, Viktor Ianukovici, conduce cu 39,88%, in timp ce liderul opozitiei, Viktor Iuscenko, preferat de Occident, este cotat cu peste 39,22% din voturi, iar diferenta continua sa scada.

Turul doi, incendiar

Opozitia ucraineana ii acuza pe premierul Viktor Ianukovici si pe aliatii sai de frauda electorala de proportii in alegerile prezidentiale, in aceste conditii, al doilea tur de scrutin anuntandu-se incendiar. Aliatii lui Ianukovici au respins acuzatiile si au spus ca acesta il va invinge pe candidatul liberal in al doilea tur, programat pe 21 noiembrie.

In aceste conditii, UE cheama puterea din Ucraina sa previna incalcarea normelor democratice in perioada campaniei, inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, se precizeaza intr-un comunicat difuzat de Olanda, tara care detine presedintia UE.

Totodata, UE atentioneaza ca pe timpul campaniei electorale, inaintea primului tur de scrutin, au fost semnalate numeroase incalcari ale standardelor democratice care trebuie eliminate in turul doi.

Si SUA au criticat neregulile grave care au marcat campania electorala si scrutinul desfasurat duminica. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Adam Ereli, a declarat ca al doilea tur de scrutin de la 21 noiembrie va fi o ocazie pentru Ucraina de a-si afirma alinierea la principiile democratice.

Solana: scrutinul, test pentru democratie

Responsabilul UE pentru problemele de politica externa si securitate, Javier Solana, si-a exprimat satisfactia fata de procentul inalt al participarii electoratului ucrainean la alegerile prezidentiale din Ucraina. Solana considera ca scrutinul prezidential din Ucraina a fost "un test important pentru democratie".

Totodata, inaltul reprezentant al UE si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu faptul ca in timpul votarii au fost inregistrate numeroase cazuri de neconcordanta a alegerilor cu standardele democratice europene. De aceea, Solana le-a cerut autoritatilor ucrainene sa organizeze al doilea tur de scrutin in concordanta cu cerintele OSCE.

Temeri de izbucnire a unei revolutii

Presa poloneza de marti apreciaza ca un eventual raspuns dur al candidatului puterii la alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, fata de rezultatul bun inregistrat de contracandidatul sau, Viktor Iuscenko, ar provoca o "revolutie". De asemenea, presa de la Varsovia preconizeaza ca Rusia va continua sa se amestece in afacerile interne ale Ucrainei.

"Atitudinea lui Ianukovici este dificil de prevazut, dar echipa sa nu are nimic de pierdut. Nici Moscova nu are nimic de pierdut. Kremlinul s-a angajat, intr-o maniera deschisa, sa isi sustina favoritul, care ar asigura incadrarea rapida a Ucrainei in zona de influenta a Rusiei", subliniaza cotidianul liberal "Rzeczpospolita".

O victorie a candidatului opozitiei, Viktor Iuscenko, "ar reprezenta, potrivit consilierilor sai politici, nu numai un esec personal al lui Vladimir Putin, ci si un esec geopolitic si strategic al Rusiei", adauga "Rzeczpospolita". "Acest lucru ar putea determina tabara lui Ianukovici sa intreprinda anumite operatiuni speciale (...). Riscam o revolutie", avertizeaza cotidianul citat.

"Urmatoarele saptamani risca sa devina dificile pentru Ucraina. Daca opozitia va scoate in strada oameni ingrijorati de manipularile puterii, iar serviciile de ordine vor incerca sa ii linisteasca, conflictul va fi greu de rezolvat", apreciaza si cotidianul de dreapta, "Zycie".

Duma Rusiei da o mana de ajutor

Duma de Stat a Federatiei Ruse va analiza, in sedinta sa din 9 noiembrie, problema introducerii dublei cetatenii a Ucrainei si Rusiei.

In acest context, presedintele Camerei Inferioare a Parlamentului rus, Boris Grizlov, a atras atentia deputatilor asupra necesitatii reglementarii legislative clare a tuturor problemelor legate de institutia dublei cetatenii, mai ales in privinta obligatiilor militare si a dreptului de vot.