Departamentul de cercetare al companiei Pioneer a anuntat zilele trecute ca a produs o noua generatie de discuri optice folosind ca materie prima porumbul.

Noul dispozitiv de stocare poate fi inscriptionat folosind tehnologia Blu-Ray si are o capacitate de stocare de 25 de gigabytes – de 25 de ori mai mult decat un DVD obisnuit, informeaza The Inquirer, citand publicatia japoneza Nihon Keizai Shimbun. In plus, noul format ofera performante mai bune la inregistrare sau redarea continutului audio sau video si are o grosime de 1,2 milimetri.

ECOLOGIC. Inginerii japonezi au explicat ca noul disc este biodegradabil, putand fi distrus in totalitate de bacteriile din sol. Alt avantaj al acestuia este materia prima foarte ieftina, care duce la un pret de productie redus.

Reprezentantii Pioneer nu au specificat care va fi pretul de vanzare, dat fiind ca va mai trece o perioada pana la producerea in serie a discului de amidon. Oricum, au promis ca va ajunge pe piata la un pret care sa rivalizeze cu cel al discurilor optice conventionale.

Tehnologia Blu-Ray este considerata urmasa DVD-urilor actuale, fiind capabila sa ofere capacitati de stocare mult mai mari pentru discurile optice. Acestea sunt inscriptionate folosind un laser cu raza albastra (de aici provine si numele Blu-Ray).

Printre altele, companiile Sony, Matsushita, Samsung, HP, Dell, Hitachi, Philip sau 20th Century Fox si-au unit fortele formand Asociatia Blue-ray, ca are ca scop implementarea si popularizarea acestei tehnologii.