Persoanele cu deficiente de vedere au acum posibilitatea sa utilizeze calculatorul fara nici o problema. Primii opt tineri romani cu deficiente de vedere au primit, ieri, certificatul european de conducere a computerului.

Radu Sergiu Ruba, vicepresedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania, a spus ca, dupa ce acesti tineri vor absolvi scoala, va incerca sa le gaseasca locuri de munca pentru ca, desi au probleme de vedere, pot face multe lucruri foarte bine. "Exista o compensare in natura. Nu avem vedere, dar avem auz foarte bun, simtul tactil dezvoltat si o memorie a detaliului.

Toate aceste calitati fac dintr-o persoana cu probleme de vedere un om activ, daca nu este marginalizat”, a mai spus Ruba.

Programul intitulat JAWS se bazeaza pe un sintetizator vocal, o voce care il indruma pe utilizatorul computerului cu privire la toate comenzile pe care trebuie sa le efectueze. Astfel, orice nevazator care s-a obisnuit sa foloseasca tastatura poate sa editeze documente, sa utilizeze Internetul, baze de date sau chiar sa administreze o retea.

Sanse de angajare

Permisul european de conducere a computerului le va da posibilitatea persoanelor incadrate in aceasta categorie de handicap sa-si poata gasi mai usor un loc de munca, asemenea oricarui profesionist capabil sa foloseasca la maximum resursele oferite de calculator.

In Romania, sunt 81.000 de persoane cu deficiente de vedere, majoritatea oameni cu varsta peste 60 de ani. Dintre acestia, 30.000 sunt orbi.

Certificatul european de operare pe computer este recunoscut in peste 75 de tari din intreaga lume. Cursurile oferite de ECDL sunt gratuite pentru toti nevazatorii dornici sa-si insuseasca cunostintele de baza cu privire la utilizarea calculatorului.