O analiza a Institutului de sondare a opiniei publice, INSOMAR, data publicitatii ieri, la baza careia se afla datele din 2004, releva faptul ca viitoarea configurare a Parlamentului se va imparti intre trei mari formatiuni: Uniunea PSD+PUR, Alianta D.A. si PRM si, probabil, UDMR.

Documentul afirma ca lista candidatilor la presedintie, desi lunga, cu 12 nume trecute pe buletinele de vot, se va reduce la doar doua: Adrian Nastase si Traian Basescu. In analiza sa, INSOMAR apreciaza ca de acesta data este putin probabil sa se mai repete performanta liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a intrat in turul doi la alegerile din 2000.

La nivelul evolutiilor principalilor poli politici, Insomar sustine ca infiintarea Uniunii PSD+PUR nu a adus social-democratilor beneficiile scontate, intentiile de vot marturisite de subiectii intervievati in luna septembrie relevand ca noua formatiune nu depaseste in popularitate nivelul avut de PSD singur in alegerile anterioare.

Concomitent, a crescut procentul celor care se declara sustinatori ai Aliantei D.A , "ceea ce poate insemna ca o buna parte din electoratul PUR a ales tabara adversa", se mentioneaza in documentul citat, amintindu-se ca adeptii formatiunii umaniste au profil similar cu votantii liberalilor.

INSOMAR subliniaza ca este dificil de anticipat formatiunea castigatoare intrucat, din august pana in septembrie, s-a redus avansul pe care PSD il avea fata de Alianta D.A.

Analiza INSOMAR a abordat si cursa prezidentiala, unde prognosticheaza ca majoritatea candidatilor nu vor depasi 7 la suta din optiunile electoratului. Cu toate acestea, aparitia unor nume cunoscute (Marko Bela, Petre Roman, Gigi Becali) poate afecta semnificativ proportia voturilor pentru candidatii majori, releva documentul publicat. Schimbarea de ultim moment a candidatului Aliantei D.A.

Theodor Stolojan s-a soldat, potrivit INSOMAR, cu un spor de sprijin pentru noul candidat Traian Basescu. "In aceste conditii, avansul pe care il avea Adrian Nastase s-a redus, fiind, ca si la partide, riscant de anticipat de pe ce pozitie Nastase si Basescu vor intra in turul II", se mai arata in analiza institutului.

INSOMAR defineste si specificul electorilor fiecarei formatiuni, subliniind ca structura electoratului se mentine, in linii mari, ca si la alegerile anterioare.