Santierul de vile ANL din Bacau, inaugurat cu mare pompa in primavara anului 2001, de insusi premierul Adrian Nastase, a fost construit pe o punga de gaz, pe care acum nu o revendica nimeni. Cei 102 proprietari sint disperati. Mutarea lor in noile case se amina, in conditiile in care, conform proiectului initial, cartierul trebuia finalizat inca din 2002.

Cartierul de vile al Bacaului a fost considerat, initial, o mare realizare a fratilor Sechelariu. Amplasarea sa in Parcul Gheraiesti, singura zona verde de la marginea orasului, a stirnit insa numeroase controverse. Mai intii, pentru construirea caselor au fost defrisate 18 hectare de padure.

Apoi, intr-un oras unde apa rece curge la robinete cu program, fostul primar Dumitru Sechelariu a dispus dezafectarea unor puturi de captare a apei. In fine, in urma cu un an, in zona s-a descoperit un rezervor natural de gaz metan.

Asa se face ca, desi termenul initial de predare, la cheie, a locuintelor a fost aprilie 2002, acesta s-a prelungit pina in noiembrie 2002, decembrie 2002, noiembrie 2003. Iar santierul nu s-a finalizat nici pina acum. “Oamenii ne cred bogatii Bacaului, dar nu asta sintem. Sintem clasa de mijloc. Daca am fi avut bani, ne-am fi luat locuinte cu banii in mina, nu cu credite pe 25 de ani.

Ne-a ajuns cutitul la os. Mi-am vindut apartamentul, convins ca se va respecta contractul. Acum, vreau, nu vreau, trebuie sa ma mut in noua casa”, ne-a declarat Dorel Pozderie, unul dintre proprietari. Mai multe familii sint in aceeasi situatie. De nevoie, unii s-au mutat in cartier, desi nu au nici curent electric, nici gaz metan.

De un an, nimeni nu vrea sa rezolve problema pungii de gaz si, in afara citorva studii si a unei indelungi corespondente, nu s-a intimplat nimic. “Un muncitor a incalzit cu o hirtie aprinsa o teava de pexal. Cind a aruncat hirtia, a observat o flacara mai mare si a constatat ca hirtia nu se mai stingea. Si-a anuntat seful, care ne-a spus si noua.

Am fost acolo, impreuna cu reprezentantii primariei si cu un specialist de la Distrigaz. Am bagat in pamint o teava de un metru si am dat foc: ardea ca o torta”, a declarat Constantin Strugariu, directorul Agentiei Nationale de Locuinte (ANL) Bacau.

In decembrie 2003, in urma unui studiu, Institutul de Cercetare si Proiectare Tehnologica de la Cimpina a stabilit ca in zona exista intr-adevar emanatii de gaz metan si a dispus o extindere a cercetarii. Dar totul s-a impotmolit.

Pompierii au atentionat ANL si constructorii cu privire la faptul ca “o continuare a lucrarilor de constructii, in conditii de nesiguranta, se va face pe propria dumneavoastra raspundere”. Deoarece terenul apartine, de fapt, Primariei Bacau, ANL a instiintat municipalitatea, care, la rindul sau, si-a declinat competenta.

Distrigaz a anuntat ca nu poate evalua solutiile gasite, iar Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazului Natural i-a trimis pe bacauani catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, care s-a spalat si ea pe miini.

Penalizari

Constructorul ales, Unic General Constructor, o obscura firma la momentul demararii lucrarilor, dar al carei patron, Costica Rusu, este un apropiat al fratilor Sechelariu, ar trebui sa plateasca 0,1% din valoarea locuintei pentru fiecare zi de intirziere. Beneficiarii caselor au achitat avansul de 30%, iar o parte din ei au inceput sa plateasca si ratele lunare.

Pretul unui apartament intr-o vila ANL variaza intre 30.000 si 60.000 de euro, iar rata este de 250 de euro pe luna.