Liderul neoficial al extremei drepte austriece era asteptat ieri la Resita, dar si-a aminat vizita. Informatie socanta! Liderul neoficial al extremei-dreapta austriece (Partidul Libertatii), Joerg Haider, a fost invitat de ministrul de stat Ioan Talpes sa faca o vizita oficiala in Romania.

Cel putin asa sustine, intr-un interviu pentru Radio Europa Libera, purtatorul de cuvint al lui Joerg Haider.

Agentia France Presse a anuntat ieri ca Haider, care este si guvernator al regiunii austriece Carinthia, si-a aminat vizita pe motiv ca s-ar fi desfasurat in timpul campaniei electorale. Si France Presse scrie ca Haider a fost invitat in Romania de ministrul Talpes. Pe de alta parte, autoritatile de la Bucuresti talc milc.

Ministrul de externe, Mircea Geoana, decalara ca nu stie nimic despre o vizita oficiala. Ioan Talpes, candidat pentru un loc in Senat pe listele din judetul Caras-Severin ale Uniunii PSD+PUR, nu a putut fi contactat pentru explicatii.

Informatia despre venirea lui Haider in Romania a fost lansata de Emil Hurezeanu, fost director al sectiei romane a Deutsche Welle, joi seara, la Realitatea TV, in timpul unei emisiuni la care era invitat ministrul de externe.

Dupa ce i-a reprosat lui Geoana ca, preocupat de campania electorala, a uitat de problemele de politica externa, Hurezeanu i-a spus candidatului Uniunii PSD+PUR la functia de prim-ministru: “De exemplu, domnul viceprim-ministru Talpes il invita miine in judetul Caras-Severin pe Joerg Haider.

Ati auzit despre asta? Joerg Haider este guvernatorul statului Carinthia din Austria si este omul pe care il ocolesc toti europenii si americanii de citiva ani, din cauza acceselor lui de sovinism si nationalism”. Mircea Geoana nu a negat vizita lui Haider, spunind doar ca liderul neoficial al FPO nu ar fi invitat oficial: “Nu am auzit sa fie o invitatie oficiala din partea Guvernului Romaniei.

Am auzit ca este vorba de o vizita la initiativa unor investitori austrieci. Asta e ceea ce stiu si asta este ceea ce...”.

Tot la Realitatea TV, citeva ore mai tirziu insa, Andrei Plesu relua informatia, intr-un dialog cu Mircea Dinescu: “(...) Dupa cum este halucinant ca sintem intr-o tara in care, din cite aud, viceprim-ministrul Talpes il invita in Romania acum, cind noi ne batem sa ajungem in UE, pe Heider, seful extremei-dreapta austriece pentru care Austria a avut probleme in UE.

Ei bine, noi il invitam acum pentru ca are niste afaceri de facut aici. Astea sint lucruri halucinante. (...)”.

“Nu ar fi fost o decizie politica buna”

Agentia France Presse anunta ieri, in jurul prinzului, ca vizita lui Joerg Haider, liderul Partidului Libertatii din Austria - FPO - de extrema-dreapta, care urma sa aiba loc la Resita, a fost aminata pentru ca ar fi avut loc in timpul campaniei electorale pentru alegerile legislative si prezidentiale din 28 noiembrie.

“Vizita lui Haider a fost aminata”, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvint al Primariei Resita, care nu a dat detalii referitoare la motivele aminarii.

Organizarea unei “vizite a lui Joerg Haider in Romania cu trei saptamini inaintea alegerilor nu ar fi fost o decizie politica buna”, au apreciat surse diplomatice, citate de AFP.

Joerg Haider, insotit de o delegatie de oameni de afaceri, ar fi trebuit sa se intilneasca ieri, mai scrie AFP, cu descendentii colonistilor austrieci stabiliti, in secolul al XVIII-lea, in apropiere de Resita, au informat responsabili ai Ambasadei Austriei la Bucuresti.

Guvernator al regiunii Carinthia (sudul Austriei), Haider a fost invitat in Romania, mentioneaza AFP, de vicepremierul Ioan Talpes, care se afla, tot ieri, in campanie electorala la Resita.

Geoana: “Exista o invitatie din partea unor oameni de afaceri”

Dupa emisiunea de la Realitatea TV, joi seara, intrebindu-l pe Mircea Geoana daca Haider urma sa vina a doua zi in Romania, ne raspundea sec: “Nu”. Ministrul de externe arata ca ii era cunoscut faptul ca “exista o invitatie din partea unor oameni de afaceri ca el sa vina, dar nu am nici o confirmare ca ar veni.

Deci e un grup de oameni de afaceri din Carinthia, care este landul lui, care i-au lansat o invitatie pentru el la nu stiu ce chestiune de acolo. Noi ne-am interesat, evident ca auzind numele asta, si n-avem o confirmare ca ar veni. Noi nu avem o confirmare oficiala de vizita lui”.

Ministrul de externe ne-a explicat ca nu stia ca Haider va veni in Romania: “Am verificat si eu dupa ce m-a intrebat (Hurezeanu - n.r.) pentru ca nu stiam treaba asta. Adica auzisem, asa, o chestie mai vaga. Am verificat dupa ce m-a-ntrebat Hurezeanu”. Chestionat daca, in cazul in care Haider ar fi venit, urma sa-l insoteasca Talpes, ministrul de externe a spus: “Exclus! In nici un caz”.

Intilnire Haider-Mitrea?

Informatia potrivit careia Joerg Haider ar urma sa vina in Rominia se afla ieri si pe site-ul landului Carinthia. “Stabilirea de noi contacte economice cu Romania este obiectivul delegatiei de oameni de afaceri condusa de secretarul de stat al transportului, Eduard Mainoni, si de guvernatorul landului Carinthia, Joerg Haider.

Intreprinzatorii se vor afla vineri la Resita, unde vor fi predate Apararii Civile romane patru vehicule de pompieri din Carinthia. In Romaania urmeaza sa aiba intrevederi, intre altele, cu vicepremierul Ioan Talpes si cu ministrul transporturilor, Miron Mitrea”, se afirma pe site-ul citat. (O.D.)

Prefectul de Caras, Gheorghe Cahnita: “Cum sa-l invit eu? Ce, sint cazut in cap?”

Prefectul de Caras, Gheorghe Cahnita, dezminte categoric ca el ar fi fost cel care l-a invitat pe Joerg Haider in Romania. “Eu? Cum sa-l invit eu? Eu chiar sint un om serios. Cum sa fac eu asa ceva? Ce, sint cazut in cap? Cind eu il am presedinte pe judet pe dl Talpes, care e si vicepremier, pot sa-mi permit eu sa fac asa ceva?”, sustine Cahnita.

Acesta spune ca Joerg Heider si Ioan Tales nu aveau programata nici o intrevedere. “Nu trebuiau sa se intilneasca. Sint numai minciuni. Sorin (Frunzaverde - n.r.) a spus asta? Cum poate sa minta? Eu am vorbit cu el, dar nu mi-a zis nimic de asta”. Cahnita afirma ca nu stia prea multe despre vizita politicianului austriac, doar ce a citit intr-un ziar local.

“Am inteles ca s-a contramandat aceasta vizita. Din cite stiu eu, acest Haider a fost invitat de oamenii de afaceri austrieci”, ne-a declarat prefectul, care a adaugat ca a fost sunat ieri dimineata de Ioan Talpes pentru a-l anunta ca “toata delegatia si-a aminat vizita”.

Vorbindu-i despre declaratia facuta Europei Libere de oficalii austrieci, prefectul Cahnita a repetat: “Eu stiu ca dl Talpes habar n-avea ca Haider este in delegatia austriaca”. Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, ne-a declarat ieri ca “nu Consiliul Judetean l-a invitat pe Joerg Haider, ci prefecura”.

Frunzaverde ne-a mai spus ca, dupa cunostintele sale, “Haider s-a intors de pe aeroportul Klagenfurt din Charintia. Oricum, in judet nu a aparut”. (Cristian Sutu)

Haider, nationalistul ascuns dupa fuste

Guvernator al provinciei Carinthia, Joerg Haider este cel mai controversat politician austriac, ascensiunea sa politica ducind in 2000 la o grava criza europeana, in timpul careia guvernul de la Viena a fost amenintat cu izolarea totala.

Haider a stirnit numeroase scandaluri prin declaratiile sale nationaliste si antieuropene, dar mai ales prin cele din care lasa sa se inteleaga simpatia sa pentru ideile naziste si in care ii lauda pe veteranii Waffen-SS.

Devenit lider al Partidului Libertatii (FPOe, extrema dreapta) in 1986, Haider a dus partidul sau la o adevarata performanta electorala in 1999, cind FPOe a primit 27a din voturi si a intrat la guvernare.

In 2000, cind s-a anuntat oficial intrarea FPOe la guvern, Europa a reactionat vehement, statele membre UE impunind sanctiuni diplomatice contra Austriei, care au eliminat orice contact bilateral cu noua putere de la Viena. Pentru a calma spiritele, Haider a demisionat, in favoarea unei colaboratoare apropiate, Susanne Riess-Passer, el conducind din umbra partidul.

Haider ramine foarte popular in Carinthia, unde a fost reales guvernator la alegerile din martie a.c. In vara, Haider a reusit sa o impuna pe sora lui, Ursula Haubner (58 de ani), drept presedinte al Partidului Libertatii, fiind pentru a doua oara in patru ani cind a lasat partidul pe mina unei femei, ascunzindu-se in spatele acesteia.

Intors de pe aeroport

Vizita ultranationalistului austriac a fost anuntata marti la Resita de parlamentarul PSD Ion Mocioalca. Ieri dimineata, prefectul de Caras-Severin, Gheorghe Cahnita, facea ultimele pregatiri. Pina la ora 8.00, el stia ca invitatul special al lui Ioan Talpes va veni totusi. Liderul austriac urma sa viziteze judetul impreuna cu o delegatie formata din 12 oameni de afaceri.

Doar o parte din acestia s-au deplasat in Romania, pentru a dona cinci masini Grupului de Pompieri din Resita. Surse neoficiale au avansat ideea ca Joerg Haider ar fi fost intors de pe aeroport la decolarea din Austria.

Unul dintre obiectivele vizitei era intilnirea cu urmasii colonistilor austrieci din Caras-Severin, care mai traiesc in numar foarte mic in apropierea Resitei, a Caransebesului, in Anina sau linga Oravita. Acestia stabilisera granitele Imperiului austro-ungar in citeva localitati si au contribuit la dezvoltarea oraselor din Banatul de sud. (Dan Cernat, Bianca Toma)

Stefan Patzner, purtatorul de cuvint al lui Haider: “A fost o invitatie oficiala din partea lui Talpes”

Intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, Stefan Patzner, purtatorul de cuvint al guvernatorului landului Carinthia, confirma ca persoana care l-a invitat oficial pe Joerg Haider in Romania a fost Ioan Talpes.

Stefan Patzner: Guvernatorul landului Carinthia, Joerg Haider, a dorit sa se duca astazi in Romania. Dar am anulat aceasta calatorie pentru ca joi seara ambasada austriaca la Bucuresti ne-a anuntat ca in Romania au loc alegeri in 28 noiembrie, si din aceasta cauza nu pot garanta securitatea guvernatorului landului Carinthia.

Ne-au mai spus ca nu pot garanta securitatea guvernatorului si pentru ca un partid de opozitie din Romania intentioneaza sa organizeze actiuni de protest.

Lucian Stefanescu, Radio Europa Libera: Ministrul roman de externe, Mircea Geoana, a declarat la postul de televiziune Realitatea TV ca nu stie sa fi existat o invitatie oficiala din partea Guvernului Romaniei adresata guvernatorului Haider. Deci ar fi trebuit sa fie o vizita neoficiala, nu?

Stefan Patzner: Ar fi trebuit sa fie o vizita oficiala. Guvernatorul landului Carinthia avea programata o intilnire cu Talpes, de exemplu, era un program intreg vizita in Romania, guvernatorul ar fi trebuit sa viziteze Resita si sa se intilneasca cu Talpes si cu ministrul transporturilor, Miron Tudor Mitrea.

Lucian Stefanescu: Cine l-a invitat pe domnul Haider in Romania?

Stefan Patzner: A fost o invitatie oficiala din partea lui Talpes.