Alexandru Tuculeanu, conducatorul interimar al CSM, este procurorul care a calcat in picioare statul de drept atunci cind a sarit sa-i aresteze pe acuzatorii lui Adrian Nastase

Secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, si-a anuntat demisia din functie joi, la sfirsitul unei sedinte banale. El nu a motivat acest gest, dar a precizat ca vrea sa ramina simplu membru in forul care administreaza justitia in Romania.

Demisia judecatorului - tinuta secreta o vreme - este pe cale sa conduca la o mare criza de conducere la virful magistraturii din Romania. Pina la noi ordine, interimatul este a-sigurat de secretarul general a-djunct al CSM, procurorul Alexandru Tuculeanu, supranumit “Procurorul Armaghedon”.

Primul punct din sedinta CSM era cererea judecatoarei Simona Lungu, acuzata ca ar fi jucat intr-un film porno, de a-i fi aparate reputatia si imaginea. Dupa doua ore de dezbateri, membrii Consiliului au respins aceasta solicitare. Citeva ore mai tirziu, Dan Lupascu si-a anuntat demisia din functia de conducere.

Dar ce s-a intimplat, de fapt, la sedinta respectiva? Povesteste procurorul Alexandru Tuculeanu: “Domnul Lupascu a facut o cerere verbala, urmata de una scrisa, pe care a inminat-o membrilor CSM si reprezentantului Ministerului Justitiei, secretarul de stat Claudiu Seucan. Cererea nu a fost motivata.

Dan Lupascu si-a anuntat dorinta de a participa la lucrarile CSM numai in calitate de membru, nu si de secretar general. Cererea nu a fost discutata atunci, miercuri urmeaza sa se ia o decizie in acest sens. Timp de 15 zile, el este in continuare in fruntea CSM”.

Tuculeanu mai spune ca toti membrii Consiliului au fost uimiti de acest gest, rugindu-l insistent pe Dan Lupascu sa revina asupra demisiei.

Reprosurile facute lui Dan Lupascu

Interimarul de la conducerea CSM, Alexandru Tuculeanu, crede ca este vorba de o suparare pe moment, ca urmare a unor discutii in contradictoriu.

El spune si ce i-au reprosat colegii din Consiliu lui Dan Lupascu: “Membrii CSM au spus ca ar fi trebuit sa unim cererea judecatoarei Simona Lungu, prin care urma sa-i aparam imaginea, cu problema de fond a actiunii disciplinare, care era in sarcina Colegiului de Conducere al Curtii de Apel Bucuresti, unde presedinte este Dan Lupascu.

S-a spus ca era bine ca ambele lucruri sa fi fost rezolvate impreuna si nu in paralel. I s-a reprosat ca s-au inghesuit multe pe ordinea de zi, fara sa avem materiale la indemina, sa le putem discuta.

Multi colegi vin din provincie, in acelasi timp sint antrenati in fel de fel de activitati de decizie la unitatile pe care le reprezinta, in birouri electorale judetene, in pregatirea alegerilor CSM. S-au aglomerat lucrurile”.

Surse judiciare, citate de Mediafax, au declarat ca membrii CSM i-au mai reprosat lui Dan Lupascu faptul ca nu a terminat la timp ancheta in cazul judecatoarei Lungu. De asemenea, ca de la inceputul scandalului “Simona Lungu” el apare mereu in presa, facindu-si campanie electorala, dat fiind faptul ca, la inceputul lunii decembrie, CSM isi va alege o noua conducere.

In acest context, era importanta parerea lui Dan Lupascu, dar acesta este de negasit.

Tuculeanu si stapinii sai: Ceausescu si Nastase

Fostul secretar general al CSM, Dan Lupascu, a fost un adversar pe fata al fostului ministru al justitiei, Rodica Stanoiu. In schimb, procurorul Alexandru Tuculeanu s-a manifestat, in mai multe rinduri, ca o veritabila “coada de topor” a puterii, fie ea comunista sau social-democrata.

1985 - L-a trimis in judecata, post-mortem, pe disidentul Gheorghe Ursu, la o luna dupa ce acesta murise torturat in beciurile Securitatii.

1990 - A arestat ilegal mai multe zeci de manifestanti, maltratati si retinuti de mineri - acuzatie sustinuta de Raportul Monicai Macovei,de la APADOR-CH, publicat integral in “Evenimentul zilei”.

2001 - A fost implicat direct in cazul Armaghedon II, care avea ca subiect principal averea premierului Adrian Nastase si relatiile acestuia cu controversati oameni de afaceri si ofiteri din serviciile secrete. In calitate de prim-adjunct al procurorului general Tanase Joita, a comandat arestarea de pe strada, ca in anii Ô50, a presupusilor autori ai documentului, Mugur Ciuvica si Ovidiu Iane.

2002 - A girat, in calitatea sa de procuror general adjunct al Parchetului General, ancheta in cazul procurorului Alexandru Lele, haituit pentru ca a dat in vileag mafia traficantilor de benzina din Bihor, controlata de familia prefectului PSD-ist Tarau.

Nu s-a opus nici efectuarii expertizei psihiatrice post-mortem a procurorului Cristian Panait (alta victima a “cazului Tarau”), decizie fara precedent in istoria judiciara.

2003 - In ciuda trecutului sau compromitator, a fost numit membru in CSM la propunerea ministrului de atunci, Rodica Stanoiu, si cu sustinerea totala a grupului PSD din parlament.

Renate Weber: “Ciocu’ mic, CSM lucreaza!”

Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber (foto), ne-a declarat ca demisia lui Dan Lupascu poate fi interpretata ca un gest de alarma cu privire la ce se va intimpla ulterior in CSM. “Dan Lupascu se bucura de o buna reputatie in rindul magistratilor din Romania.

Demisia lui ar putea sa fie interpretata prin formula “Ciocu’ mic, stai cuminte in banca ta, in CSM altii iti vor rezolva problema!””, ne-a declarat Renate Weber. Ea se arata ingrijorata de faptul ca ministrul justitiei s-a erijat in rolul de purtator de cuvint al CSM.

“Atunci cind s-a pus problema judecatoarei Simona Lungu, cel care s-a manifestat ca purtator de cuvint al CSM a fost ministrul justitiei, Cristian Diaconescu. Noua ni s-a spus ca ministrul va fi in CSM un simplu membru, dar acum el este vioara intii, iar turma merge dupa vocea intii”, a mai comentat Weber.

Un vot pentru Simona Lungu

Magistratul Nineta Anghelina ne-a declarat ca, atunci cind, in sedinta de joi a CSM, s-a pus in discutie cazul judecatoarei Simona Lungu (foto), lui Dan Lupascu nu i s-a reprosat nimic. “A fost un vot secret, fara comentarii si fara alte discutii. A fost si un vot in favoarea Simonei Lungu”, ne-a spus judecatoarea Nineta Anghelina, unul dintre cei 17 membri ai CSM.

Guvernul vrea sa demoleze un sediu al PNL

Guvernul a hotarit, in ultima sa sedinta, demolarea cladirii in care se afla, printre altele, sediile filialelor PNL Bucuresti, sectoarele 1, 4 si 6, Clubul Liberal, Organizatia Femeilor Liberale, precum si biroul de parlamentar al presedintelui Calin Popescu-Tariceanu.

Este vorba, de fapt, despre prima cladire a sediului central al PNL, dupa reinfiintarea acestuia in 1989, aflata in Bucuresti, pe bulevardul Nicolae Balcescu, la numarul 21. Guvernul este proprietarul acestor cladiri si le administreaza prin Regia Autonoma pentru Administrarea Patrimoniului si Protocolului de Stat.

Presedintele interimar al liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu, ne-a declarat ca “PNL se afla in litigiu cu RA-APPS pentru ca acel sediu nu ne-a fost vindut, asa cum ne-am exprimat optiunea, in baza legii”. Potrivit lui Tariceanu, “guvernul trebuia sa tina cont de optiunea noastra de cumparare a acelui sediu al PNL”.

In opinia liderului liberal, “guvernul trebuie sa dea curs legii pentru ca sa nu fim obligati sa credem ca interesele politice stau in spatele acestei hotariri”.

La rindul sau, presedintele filialei Bucuresti a PNL, Ludovic Orban, ne-a declarat ca a primit din partea RA-APPS “o adresa de parasire temporara a acestei cladiri pentru consolidare, nu pentru evacuare in vederea demolarii”.

Liderul filialei bucurestene a PNL sustine ca stie despre faptul ca demolarea se va face “pentru a se derula un proiect in care sint interesati unii membri ai PSD” si ca reprezinta “o forma de razbunare a PSD”.

Ludovic Orban a adaugat ca “PNL va ataca hotarirea de guvern in contencios administrativ.”

In opinia acestuia, “PSD, pentru a face o afacere, incearca sa scoata chiriasii actuali din sediul lor si, de fapt, guvernul isi da arama pe fata aratind ca nu e bun decit de demolari”. La rindul sau, primarul general al Capitalei a aratat ca demolarea cladirii nu se poate face fara autorizatia municipalitatii.

Traian Basescu a adaugat ca primaria si Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu vor emite niciodata o astfel de autorizatie. In replica, Secretariatul General al Guvernului ne-a transmis ca “prin adoptarea acestui act normativ de demolare se are in vedere derularea, acolo, a unui proiect de anvergura la care sint cooptati mai multi parteneri”.

SGG mentioneaza ca demolarea se va face avind in vedere ca este vorba despre “cladiri cu grad crescut de periculozitate la seisme”.

In acelasi imobil mai functioneaza Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor al Judetului Ilfov, Biroul Roman de Metrologie Legala, Anticariatul I.C. Bratianu si o firma de turism. Vizata de demolare este si cladirea invecinata, de la nr.

17, unde au sediul central Federala Nationala a Revolutionarilor din Romania (a lui Constantin Bebe Ivanovici) si Uniunea Nationala a Producatorilor Agricoli.