Un grup de firme americane si-a propus sa incheie in Romania contracte comerciale de pina la 10 milioane de dolari, a declarat ieri Brian Goggin, atasat pe probleme de agricultura al Ambasadei SUA la Bucuresti.

Un numar de 16 companii americane (distribuitori de echipamente pentru hranirea animalelor, importatori de vin, dar si mari firme de investitii) sint in Romania intr-o misiune comerciala organizata de Departamentul Agriculturii din SUA. “S-au angajat deja mai multe contracte. Ne asteptam ca valoarea sa fie intre 3 si 10 milioane dolari”, a spus Brian Goggin.

Investitorii americani s-au declarat interesati de industria carnii si cea a legumelor si fructelor. Brian Goggin spune ca problema oamenilor de afaceri de peste ocean este ca nu pot cumpara suprafete mari de teren agricol.

Oficialii americani au recomandat guvernului roman sa gaseasca si alte cai de stimulare a agriculturii, nu numai prin subventii, iar fermierilor sa-si dea terenurile in arenda sau sa le vinda. Artur Korytny, reprezentant al firmei SAI Tornado Distributors, este pentru prima data in Romania si a venit sa cumpere conserve de legume si fructe pentru piata americana.

“Produsele romanesti sint mai bune decit cele din Bulgaria. Am stabilit deja doua contacte. Intr-o prima etapa ne gindim doar sa cumparam conserve, dar avem si colegi care vor sa investeasca in prelucrarea fructelor si legumelor”. Claudia Kielich reprezinta firma Environmental Services International, care se ocupa cu epurarea apelor. “Este a doua vizita in Romania.

Dorim sa punem pe picioare o firma de reciclare a deseurilor rezultate de la complexele zootehnice care sa actioneze nu numai in Romania, ci in intreaga zona. Ne gindim ca impreuna cu guvernul american sa gasim o modalitate de finantare”. Investitiile americane in agricultura romaneasca se ridica la 350 de milioane de dolari.