animale preistorice “cu picior de pasare” care au trait acum 65 de milioane de ani

Fosilele unor dinozauri care au populat zona localitatii Jibou in urma cu peste 65 de milioane de ani au fost descoperite de o echipa de paleontologi clujeni. Dinozaurii aveau trei metri lungime si doi inaltime, erau ierbivori, foarte pasnici si mergeau atit in doua, cit si in patru picioare.

Descoperirea este foarte importanta pentru specialisti deoarece alunga toate indoielile de pina acum referitoare la existenta dinozaurilor in zona si pune capat unor controverse de mai bine de un secol privind vechimea rocilor “Formatiunea de Jibou”.

Echipa de cercetatori care a facut descoperirea este alcatuita din specialisti de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si este condusa de prof. dr. Vlad Codrea. Primele indicii au fost gasite in urma cu doi ani de doctorandul Paul Dica. Acesta a observat in interiorul unor roci denumite “Formatiune de Jibou” mai multe oase fosilizate de dinozaur.

Sapaturile in zona au continuat, iar cercetatorii au descoperit si bucati de oase care, spune seful echipei, au apartinut unor dinozauri ornithopozi, cunoscuti si ca “dinozaurii cu picior de pasare”, care fac parte din genul Rhabdodon.

Mai mici ca dinozaurii occidentali

Profesorul Vlad Codrea ne-a explicat ca dinozaurii care au trait in zona orasului Jibou erau ierbivori, foarte pasnici si mergeau atit in doua, cit si in patru picioare. Ei aveau circa trei metri lungime si doi inaltime, ceea ce inseamna ca erau mai mici decit cei descoperiti in vestul Europei.

“Dimensiunile lor mai reduse, explica profesorul Codrea, ar fi fost determinate de conditiile de insularitate in care ei au evoluat, la fel ca dinozaurii ale caror fosile au fost descoperite in zona Hategului si in zona Alba.”

Sfirsitul unor controverse de un secol

Din cauza conditiilor meteorologice existente odinioara, fenomenul de fosilizare s-a realizat cu mare dificultate. Pina acum la Jibou fusese descoperit un singur fragment de os de dinozaur si tocmai de aceea multi specialisti au pus la indoiala existenta acestor animale in zona.

Profesorul Vlad Codrea spune ca descoperirea dovedeste clar ca aici au trait dinozauri. “Fosilele demonstreaza ca inceputurile “Formatiunii de Jibou” (o serie de argile cu o culoare rosie-visinie, intrerupte pe alocuri de gresii galbui ori verzui) se leaga de sfirsitul Mezozoicului, mai exact de Cretacicul terminal, cu peste 65 de milioane de ani in urma.

La acea vreme, in partile Jiboului exista o cimpie fluviala, in care riurile incarcate de sedimente soseau, probabil, dinspre Apuseni, munti pe atunci extrem de tineri si in care vietuiau dinozauri pitici. Descoperirea din Salaj pune capat unei foarte vechi discutii, care dureaza de mai bine de un secol, referitoare la vechimea rocilor care alcatuiesc asa-numita “Formatiune de Jibou”.

Acum este deosebit de clar ca inceputurile formarii acestei stive de roci sedimentare dateaza de la sfirsitul Mezozoicului, iar dinozaurii gasiti sint cea mai evidenta marturie”, a declarat profesorul Vlad Codrea.

El a mentionat ca fosilele descoperite la Jibou urmeaza sa fie expuse, alaturi de alte piese, la Muzeul Zoologic al Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, intr-o sala a dinozaurilor aflata, in prezent, in curs de amenjare.