Un fapt absolut incredibil si necunoscut opiniei publice romanesti pana acum s-a petrecut in luna august a anului 1979 la mausoleul din satul vrancean Marasti.

Osemintele eroului de la 1917 - maresalul Alexandru Averescu, cel care a oprit inaintarea frontului german pe dealurile de la Marasti, asalt condus de fortele germane comandate de generalul Makensen - au fost furate in modul cel mai josnic de catre politrucii puterii comuniste de atunci, care i-a avut in frunte pe colonelul Badea, seful Protectiei Civile Vrancea, si pe fostul capitan Berneanu,

unul dintre comandantii UM 01735, fosta unitate CFR Focsani in care erau inrolati soldatii "cu probleme", asa-numita unitate in argou ostasesc de "diribau".

Batranul Tanasache Tecuceanu confirma furtul maresalului

Pe atunci, custodele mausoleului din Marasti era octogenarul de acum Tanase Tecuceanu. "Era prin luna august; la doi ani dupa cutremurul din 1977 - tin minte pentru ca era vremea coasei si era inainte de 23 august - la mausoleu s-a prezentat o trupa de 30-40 de soldati in frunte cu colonelul Badea si capitanul Berneanu.

I-au cerut surorii mele, Anica Gaure, sa le aduca o ranga de fier si mai multe scule pentru ridicarea capacului sarcofagului de la mormantul maresalului Averescu. Eu eram plecat la camp, dar dupa aceea am primit de la col. Badea oarece explicatii in sensul ca a fost scos sicriul cu osemintele maresalului pentru a fi dus in alt loc.

O data cu sicriul, care era din lemn negru, placat cu tabla, au fost luate din mausoleu si toate celelalte marturii ce aminteau de maresalul Averescu: tablourile care-l infatisau, diplomele, insignele si decoratiile de razboi, inclusiv manechinele care infatisau soldatii si ofiterii in uniformele armatei romane", ne-a declarat ingrijitorul Mausoleului din Marasti, Tanasache Tecuceanu.

Acum mos Tecuceanu, cum ii spun satenii, locuieste undeva izolat, la trei munti distanta de satul Marasti. In odaia sa, mos Tecuceanu nu aude decat haraitul unui radio, latratul a doi caini si cantatul unui cocos in zori de zi.

"Dom'le, pe atunci mi s-a spus ca ordinul a venit direct de la marele carmaci, de la tovarasul Ceausescu, care a ordonat sa se stearga orice urma a trecerii lui Averescu pe la Marasti, s-a ordonat ca pana si bustul sau sa fie dat jos din fata mausoleului. Asta pentru ca, ni s-a spus, maresalul nu era pe placul clasei muncitoare, deoarece ordonase omorarea a 11.000 de tarani la rascoala din 1907.

De altfel, de la furtul osemintelor in camera mortuara in care se afla sarcofagele maresalului si ale celor doi generali ai sai, Artur Voitoianu si Nicolae Margineanu, nu s-a mai putut intra, din ordinul partidului intrarea fiind blocata cu un perete din lemn, placat cu o panza rosie", a mai adaugat Tanasache Tecuceanu.

Martorii evenimentelor pastreaza o tacere complice

Din investigatia jurnalistica aveam sa aflam ca Gh. Badea a fost pana in 1985 seful Apararii Civile pe judetul Vrancea, iar cpt. Berneanu a fost unul dintre comandantii UM 01735 din Focsani, unitate mutata de Ceausescu in anul 1981 la santierul Portile de Fier 2.

Prin asa-numita unitate de diribau se faceau toate treburile murdare in acest domeniu, deoarece pana aproape de 1989 mausoleele, cu toate ca erau in administrarea Comitetului de Cultura si Educatie Socialista, erau ingrijite in baza unui protocol intre cele doua ministere de catre unele unitati militare cu specific de munca.

Asa se explica de ce custodele Tanase Tecuceanu era la acea vreme angajatul civil al MApN. Cei de la Muzeul de Istorie al Vrancei, de la Focsani, in frunte cu directorul Horia Dumitrescu si istoricul Dumitru Hutanu, au fost extrem de nervosi atunci cand au auzit tema investigatiei. "Ce, dom'le, alta treaba n-aveti, ce, noi ne ocupam de toate oasele? N-avem nici un inventar al mausoleelor.

Asta ne-ar mai fi lipsit, sa inventariem si oasele. Si n-ati vrea un alt subiect de investigat? De exemplu, cate lucruri minunate a facut presedintele Ceausescu pentru monumentele istorice din tara? Ceausescu a fost un patriot!", ne-a admonestat cu manie proletara istoricul muzeului din Focsani, Dumitru Hutanu.

Neuitand sa adauge ca unele din tablourile care-l infatiseaza pe Averescu "sunt date la reconditionat". Si se tot reconditioneaza de 25 de ani. Mult mai linistit a fost insa un alt politruc de nadejde al fostului partid, actualul director al muzeului, Horia Dumitrescu, responsabil, care s-a aratat extrem de linistit de disparitia osemintelor marelui conducator de osti.

"Si daca nu mai sunt oasele lui Averescu acolo (n.n. - in sarcofagul de la Mausoleul Marasti) ce-ati vrea sa fac? Sa-l fac din gips? Daca le gasiti, va vom multumi in mod public!", a tinut sa adauge malitios politrucul format la Stefan Gheorghiu.

"Fie-le odihna vesnica!"

Pe unul dintre basoreliefurile ce incadreaza mausoleul sta scris cu litere "de aur" pentru eternitate: "Eroilor ce s-au jertfit in triunghiul de foc - Marasti, Marasesti, Oituz - fie-le odihna vesnica!". Iar in cele sapte zile si sapte nopti ale bataliei de pe campul de onoare al Marastiului au cazut intre 7 si 17 iulie 1917 peste 1.

700 de vieti si peste 300 de raniti care si-au varsat sangele in Razboiul de Reintregire a Neamului.

Cuvinte mari scrise in istoria poporului roman, cuvinte pentru care "istoricii" vranceni de mucava "facuti la apelul bocancilor" la Stefan Gheorghiu nu dau nici un sfant, mai ales ca maresalul-erou de la Marasti nu a fost niciodata iubit de catre "cel mai iubit fiu al poporului", "geniul Carpatilor" si "marele carmaci".