Doar doi dintre cei 344 de deputati au declarat cadourile primite in cursul unor actiuni de protocol pentru a putea fi evaluate de Comisia de inventariere

Deputatii nu dau doi bani pe Legea anticoruptie, adoptata anul trecut cu mare tam-tam. Desi parlamentarii pleaca saptamanal in strainatate sau primesc, la randul lor, vizite din partea unor delegatii straine, actiuni la care protocolul permite oferirea de cadouri, ei uita ca trebuie sa declare, potrivit legii, bunurile primite.

In modelul declaratiei de avere, se prevede declararea bunurilor si a serviciilor primite cu titlu gratuit in cadrul unor activitati de protocol in exercitarea mandatului sau a functiei, a caror valoare depaseste, fiecare, echivalentul a

200 de euro. Potrivit legii, deputatii au infiintat si ei la sfarsitul lui iunie o comisie de evaluare a cadourilor. Aceasta este condusa de Georgica Toba, directorul Secretariatului tehnic al Camerei, iar din comisie mai fac parte Aida Bajenaru de la Directia de Protocol si Gheorghe Aurel, seful Serviciului inventarieri.

In registrul intocmit de catre comisie apar doar doua nume: vicepresedintele Camerei, Constantin Nita (PSD), si secretarul Biroului Permanent Nicolae Leonachescu (PRM).

Primul a declarat la 23 septembrie ca a primit in cadrul unei vizite in Austria o caseta cu trei pahare "tip galé" in valoare de 35 de euro. Cel de-al doilea a declarat la 15 septembrie ca a primit din China o farfurie de protocol cu suport de plastic, evaluata la 20 de euro.

Comisia a inventariat bunurile primite de cei doi deputati si le-a restituit acestora pentru ca nu depasesc valoarea de 200 de euro.

"Legea 200 de euro"

Legea prevede ca, in situatia in care bunul are o valoare de pana la 200 de euro, acesta va fi restituit persoanei care l-a primit.

Daca aceste bunuri au o valoare mai mare decat pragul stabilit, persoanele care le-au primit au posibilitatea de a intra in posesia lor daca vor plati o suma reprezentand diferenta dintre valoarea stabilita de comisia de inventariere si evaluare infiintata la nivelul fiecarei institutii si suma de 200 de euro.

In cazul in care demnitarul sau persoana cu functie de conducere nu solicita restituirea bunurilor primite, acestea vor fi vandute prin licitatie, transmise gratuit unor institutii de ocrotire sociala sau pastrate in patrimoniul autoritatii, institutiei publice sau persoanei juridice din care face parte persoana care a primit aceste bunuri.

Sumele rezultate ca urmare a valorificarii bunurilor se varsa, dupa caz, la bugetul statului, la bugetele locale sau la bugetele autoritatilor, institutiilor publice sau persoanelor juridice.

De notat ca nu sunt considerate cadouri exercitate in indeplinirea mandatului medaliile, decoratiile, ordinele, esarfele, colanele, bunurile perisabile, precum si obiectele de birotica cu o valoare de pana la 50 de euro.