John Ashcroft, procurorul general al Statelor Unite, si Don Evans, ministrul american al comertului, si-au anuntat, ieri, demisiile din cabinetul presedintelui George W. Bush, prin intermediul atasatului de presa al Casei Albe, Scott McClellan, informeaza AFP. Iar W. Bush a acceptat demisiile celor doi.

Ashcroft, fost senator de Missouri, in varsta de 62 de ani, a fost numit in functie in 2001, pentru a raspunde cererilor dreptei conservatoare si religioase a Partidului Republican. Confirmarea sa de catre Senatul SUA a starnit numeroase controverse din cauza parerilor sale prea transante in ceea ce priveste dreptul la avort sau pedeapsa cu moartea.

Dupa sangeroasele atentate de la 11 septembrie, John Ashcroft a devenit "arhitectul" politicii americane antiteroriste, el adoptand, printre altele, majoritatea masurilor antitero de urgenta pe teritoriul american. El a autorizat, de exemplu, supravegherea convorbirilor telefonice, prelungirea perioadei de detentie pentru cetatenii straini, inasprirea legilor privind imigrarea.

Si tot Ashcroft a instituit sistemul national american de alerta antiterorista, prin folosirea culorilor (rosu, portocaliu, galben, verde) in functie de pericol. In primavara, Ashcroft a fost acuzat, de comisia de ancheta privind atentatele de la 11 septembrie, ca ar fi ignorat amenintarea reprezentata de Al Qaeda si a suferit o interventie chirurgicala complicata.

Ministrul american al comertului, Don Evans, este cel mai apropiat prieten al presedintelui W. Bush, spun unele surse. Pe site-ul Casei Albe, el este descris ca fiind "vocea companiilor in guvern", iar Bush si Evans se cunosc de peste 30 de ani.

Evans a subliniat intr-un interviu ca "o data cu promisiunile pentru cel de-al doilea mandat (al lui Bush), am ajuns la concluzia, cu profund regret, ca este timpul pentru mine sa ma intorc acasa".

La Washington se spune ca demisiile celor doi nu reprezinta decat inceputul. Analistii politici pomenesc numele ministrului de externe Colin Powell si al ministrului apararii Donald Rumsfeld.