Comisia Europeana a aprobat modificarea Masurii 3.1 din cadrul Programului SAPARD astfel incit la fondurile europene sa aiba acces o categorie mai larga de beneficiari. Masura 3.1 vizeaza investitiile in exploatatiile agricole. Printre principalele modificari aprobate de Comisia Europeana in fisa tehnica a Masurii se numara scaderea valorii minime totale eligibile pentru un proiect de la 10.

000 de euro la 5.000 de euro. Aceasta prevedere se adreseaza micilor fermieri care pina acum nu puteau accesa fondurile din cauza cofinantarii mari de care trebuiau sa dispuna. Alte modificari au ca scop clarificarea si extinderea posibilitatilor de finantare pentru sectorul viticulturii.

Astfel, reabilitarea plantatiilor viticole va fi finantata nu numai in cazul in care se doreste reconversia, inlocuirea vitei-de-vie imbatrinite sau hibride, ci si in cazul in care via este slab productiva. Proiectele vor fi sustinute cu conditia ca suprafata totala cultivata cu vita-de-vie sa nu creasca.

Totodata, pentru fermele vegetale se vor putea achizitiona si echipamente de procesare a resturilor vegetale rezultate din culturile de cereale, plante oleaginoase si tehnice. La cererea crescatorilor de animale, in fisa tehnica a Masurii 3.1 au fost adaugate rase de animale cu inalt potential genetic, care pot fi achizitionate prin Programul SAPARD.

Achizitia este valabila numai pentru vaci, bivolite, scroafe, oi si capre. O alta modificare este cea referitoare la posibilitatea ca beneficiarii Ordonantei de Urgenta nr. 168/2002 privind atribuirea in folosinta gratuita a adaposturilor de animale sa acceseze fondurile ne-cesare pentru modernizarea acestora.

Solicitantii care au pierderi din calamitati vor putea si ei sa acceseze Programul SAPARD, cu conditia sa prezinte un bilant din ultimii trei ani precedenti depunerii proiectului si in care productia nu a fost calamitata. In cazul in care beneficiarul nu a avut activitate anterioara depunerii proiectului, se va depune un act doveditor in acest sens eliberat de autoritatea fiscala. Prin Masura 3.

1, Uniunea Europeana aloca agricultorilor romani 226 de milioane de euro.