Anghel Iordanescu a fost ieri un om foarte nervos. Dimineata a analizat impreuna cu jucatorii meciul Armenia - Cehia, apoi a iesit putin in oras, iar seara a condus antrenamentul oficial, cu portile inchise.

Supararea generalului a fost provocata de informatia publicata de “Evenimentul zilei”, conform careia, dupa alegerile de la sfirsitul lunii, ar urma sa-si ia adio de la nationala. La intoarcerea din oras, Iordanescu a dat nas in nas, in holul hotelului, cu presedintele Mircea Sandu, pe care l-a poftit in bar pentru o discutie privata. Pe un ton ridicat, selectionerul l-a urecheat pe Sandu.

“Bine domn’ presedinte, acum te-ai gasit sa spui chestiile astea? Hai sa terminam cu lucrurile de genul asta”, i-a reprosat Puiu presedintelui FRF. “Puiule, n-am facut eu asa ceva! N-am zis nimic...”, s-a aparat moale Nasul. Dupa citeva minute de parlamentari, cei doi au redus tonul, mai ales ca in incapere isi facuse aparitia Mihai Stoichita.

Sandu n-a pierdut prilejul de a scapa elegant din clinci strigind catre ziaristi: “Daca tot scrie ce scrie in “Evenimentul zilei”, uite, vreau sa va prezint pe fostul si pe viitorul antrenor al nationalei. Intelegeti fiecare ce vreti!”. Replica a provocat o grimasa pe fata lui Iordanescu, acesta abtinindu-se sa mai comenteze.

“Acum ma intereseaza doar victoria”

Oficialii delegatiei noastre la Erevan nu sint deloc prea vorbareti. Presedintele Sandu a anuntat ca va da declaratii doar dupa meci, iar Anghel Iordanescu a acceptat, abia dupa foarte multe insistente, sa raspunda la citeva intrebari.

Desi a vrut sa lase de inteles ca vrea sa continue la nationala, generalul s-a dat de gol cind a marturisit ca este preocupat doar de prezent, adica obtinerea celor trei puncte si nimic altceva.

Ce asteptati de la meciul cu Armenia?

In conditiile numeroaselor absente din lot, ma intereseaza doar victoria. Spun asta, pentru ca eu nu m-am mai confruntat cu o astfel de situatie la nationala de cind sint antrenor.

Ce ar insemna trei puncte reusite la Erevan?

In primul rind, o mare victorie asupra timpului. Vom obtine un ragaz, pina la primavara, pentru a-i putea recupera pe jucatorii absenti, astfel incit la meciul cu Olanda sa aliniem echipa de baza.

In lot sint 15 jucatori din campionatul intern...

Pina acum, au fost destui cei care au batut moneda ca avem o competitie interna buna, care produce, iar conducatorii de cluburi au dorit sa-si promoveze jucatorii. Acum, ei au oportunitatea sa-si demonstreze valoarea si perspectivele de viitor. Recunosc insa, pe mine nu ma intereseaza aceste aspecte, ci doar victoria.

Poate fi considerat meciul cu Armenia unul usor?

Nici vorba. Armenia este o echipa care incearca sa joace fotbal si uneori mai si reuseste. Ei au in lot noua jucatori care evolueaza in strainatate. Noi avem doar sapte. Pe undeva, si ai lor, si ai nostri provin de la formatii din Elvetia, Rusia sau Ucraina. Deci exista un echilibru.

Ati stabilit capitanul de echipa?

Voi, prin presa, puteti sa alegeti orice capitan doriti. Eu sint cel care voi desemna numele capitanului.

Este adevarat ca, dupa alegeri, renuntati la functia de selectioner?

Scrieti ce vreti, dar eu va spun ca sint foarte preocupat de programul din iarna al nationalei. I-am cerut presedintelui sa avem cit mai multe meciuri de pregatire puternice. Am vorbit deja cu Stoicikov, pentru un meci cu Bulgaria, prin mai.

Mutu s-a antrenat aseara cu echipa

Desi a venit la Erevan in calitate de turist, Adrian Mutu, suspendat pentru dopaj, este vedeta delegatiei. “Briliantul” locuieste impreuna cu echipa, dar a preferat sa stea mai mult in camera de la hotel. Abia aseara, Mutu si-a facut aparitia, cind a plecat, cu ceilalti tricolori, la antrenament.

“Va rog, nu pot sa dau declaratii”, s-a scuzat “Briliantul” in fata jurnalistilor care insotesc nationala.

Desi antrenamentul oficial era programat la ora 17.00, pe stadionul “Republican”, selectionerul a devansat sedinta de pregatire cu o jumatate de ora. In plus, in stilul caracteristic, Iordanescu a decis ca ambele antrenamente ale tricolorilor pe pamint armean sa fie inchise.

Ieri dimineata, jucatorii au facut o scurta plimbare prin centrul orasului si au fost marcati de arhitectura “sovietica” a capitalei armene. Mai putin cei trei jucatori de la Sahtior, Marica, Stoican si Barcauan, obisnuiti cu aceasta priveliste de la Donetk.

Agasati de cersetori, tricolorii au dorit sa cumpere citeva suveniruri, dar s-au lasat pagubasi dupa ce au constatat ca magazinele sint foarte rare. Adrian Neaga era alarmat ca nu are de unde sa-si cumpere pasta de dinti. Citiva jucatori si-au amintit celebrele bancuri cu Radio Erevan.

Stoichita, care a primit din partea federatiei armene o Volga pentru a o folosi cit sta la Erevan, a fost un adevarat ghid pentru membrii staff-ului tehnic, dar si pentru ziaristi.

Romania nu-si permite nici un pas gresit in fata “lanternei rosii” a Grupei 1: Armenia, bacalaureatul tricolorilor

O vizita la Erevan inseamna o intoarcere in timp. Ca multe alte state foste comuniste, Republica Armenia sufera inca sub povara trecutului, cautindu-si cu disperare drumul spre lumea civilizata.

In aceeasi situatie se afla si nationala Romaniei, care, din cauza numeroaselor indisponibilitati, dar si a crizei acute de rezultate, traverseaza probabil cea mai grea perioada din ultimul sfert de secol.

In aceste conditii, meciul de miine cu selectionata republicii din Caucaz, ale carei granite cu Iranul, Turcia, Azerbaidjanul si Georgia sint mai fragile decit picioarele lui Mirel Radoi, reprezinta un examen echivalent cu bacalaureatul pentru tricolori. Un esec la Erevan ar compromite drastic sansele de calificare la Cupa Mondiala din 2006.

Cu 15 absente de marca, formatia incropita de Anghel Iordanescu, generalul care poarta in ranita bastonul de senator PSD, este privita mai degraba ca o selectionata divizionara. Cu nici un punct adunat dupa patru meciuri si un singur gol marcat, Armenia, “lanterna rosie” a grupei noastre, a ajuns un adversar de temut pentru tricolori. Cehia si Finlanda au cistigat la Erevan cu 3-0, respectiv 2-0.

Armenia este pomenita in Biblie cu numele de “Ararat” (acum o celebra fabrica de coniac), legendarul loc in care a ajuns Arca lui Noe. Dupa potopul de accidentari, pentru nationala lui Iordanescu meciul de miine poate fi un fel de Arca lui Iordanescu, in care sa apara citiva jucatori capabili sa dea speranta unei echipe blazate.

Membrii delegatiei tricolore au ajuns la Erevan duminica seara, dupa un zbor de numai doua ore si jumatate cu un avion charter, si s-au cazat la hotelul Marriott. Florin Bratu si Danut Munteanu, convocati in ultima clipa, au obtinut viza de intrare in Armenia chiar pe aeroportul “Zvatnots”, la fel ca aproape toti invitatii federatiei.

Din lotul de jucatori a lipsit “elvetianul” Mihai Tararache, ajuns in capitala armeana abia ieri dimineata, la ora locala 4.30, cu o cursa Zürich- Praga-Erevan. “Tara” a plecat din Tara Cantoanelor imediat dupa meciul echipei sale, FC Zürich, cu Servette Geneva, scor 2-1 (printre marcatori aflindu-se Viorel Moldovan si Adrian Ilie).

“Pe seceta asta de atacanti erau buni Moldovan si Ilie”, a spus fostul dinamovist.

In delegatie se afla si Mihai Stoichita, fostul antrenor al Armeniei, venit aici in calitate de consilier al lui Iordanescu. “Daca tratam meciul cu seriozitate, nu se pune problema in ceea ce priveste echipa invingatoare”, este verdictul optimist al lui “Lippi”.

Saracie lucie

Incarcata de istorie, capitala Armeniei, un oras cu aproape 1,3 milioane de locuitori, plateste inca tribut celor peste 70 de ani de apartenenta la Uniunea Sovietica. Stapinita de-a lungul vremurilor de persi, romani, bizantini, mongoli, tatari sau turci, capitala pastreaza cite putin din civilizatia cuceritorilor.

Adinc incrustata a ramas insa amprenta sovietica, Armenia acceptind in 1920 sa intre in rindul republicilor din URSS, pentru a scapa de ostilitatea Turciei. Prima impresie este aceea ca armenii sint niste oameni saraci, pentru care fotbalul se afla in coada unei lungi liste de prioritati, cu mult in urma unor probleme stringente ca somajul, coruptia sau consumul de droguri in rindul tinerilor.

Asa se explica faptul ca un fotbalist mediocru, Marian Zeciu, care evolua in divizia secunda din Romania, a ajuns sa fie naturalizat, in timpul mandatului lui Stoichita, pentru a juca sub culorile Armeniei, o tara cu doar 3,8 milioane de locuitori. Paradoxal insa, in afara granitelor se afla mai mult de patru milioane de armeni, putine popoare putindu-se lauda cu o asemenea performanta.

“Aproape fiecare familie armeana are un membru care munceste in strainatate si o ajuta cu bani. Aici, contrastul dintre paturile sociale este uluitor, fiindca zece la suta dintre armeni sint milionari in dolari, iar restul traiesc in saracie, cistigind intre 20 si 60 de dolari pe luna”, dezvaluie Stoichita.

Misiune imposibila pentru suporteri

Daca la meciul cu Cehia, de la Praga, tricolorii au fost incurajati de peste 2.000 de suporteri, la Erevan galeria romana va fi foarte “subtire”. Putin peste 100 de fani, majoritatea persoane din anturajul nationalei sau al jucatorilor, s-au incumetat sa faca o excursie in Armenia. Costul deplasarii este foarte ridicat, aproximativ 1.

000 de euro, din care 750 de euro reprezinta numai pretul biletului de avion.